Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Yongnuo RF-602 pytanie!

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie większość z tych informacji już przeczytałem - ale też tak jak Ty byłem przekonany, że przelotówka przenosi TTL - ta informacja też mnie zaskoczyła. Dziś oglądałem na YT review 603 - niestety film trwał 8 czy 9 min był prowadzony strasznie anemicznie i w zasadzie nic nie wniósł - poza testem zasięgu.
    Zasmucił mnie też fakt, że nie można odpalać lampy przyciskiem - miałem w planach sesję w której chciałem wykonać sesję w nocy i na jednej klatce błysnąć koło 30 razu :/ Z tego wynika, że 603 tego nie zrobię :/

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nomek Zobacz posta
    byłem przekonany, że przelotówka przenosi TTL
    chmm, kilka innych źródeł podawało, że przenosi.
    dopóki sam nie sprawdzisz, nie będziesz na 100% pewien

oglądałem na YT review 603 - niestety film trwał 8 czy 9 min był prowadzony strasznie anemicznie
    tia, też to widziałem.
    lepszy jest ten test z chińczykiem:
    http://www.youtube.com/watch?v=LrGeQhTEN5A

widać w nim np., że faktycznie jedno urządzenie potrafi w jednej chwili być i odbiornikiem i nadajnikiem (sterować migawką i zdalnymi lampami). fajnie!

Zasmucił mnie też fakt, że nie można odpalać lampy przyciskiem - miałem w planach sesję w której chciałem wykonać sesję w nocy i na jednej klatce błysnąć koło 30 razu :/ Z tego wynika, że 603 tego nie zrobię :/
    spokojnie, może jednak zrobisz.
    na filmiku z YT widać, że transceiver na sankach aparatu po wduszeniu spustu na aparacie do połowy nawiązuje na 6 sekund łączność z odbiornikiem (odbiornikami?) - palą się dwie zielone diody - i w tym czasie przyciskiem można normalnie odpalać lampy. pytanie tylko, czy w trakcie trybu BULB nadal obowiązuje te 6 sekund, czy łączność jest utrzymywana przez cały czas, gdy jest otwarta migawka?

niemniej jednak klikanie w przycisk wyzwalacza zamontowanego na aparacie w trakcie długiej ekspozycji to nie najlepszy pomysł - faktycznie lepiej byłoby trzymać go w ręku... a może wtedy wystarczy zewrzeć gorącą stopkę?

znów, dopóki sam nie wypróbujesz, to się nie dowiesz.

w najgorszym wypadku będziesz potrzebować... drugie body canona :grin:

jedno, co ciekawe widzę na ebay, to to, że zestaw 4x RF-603 jest ponad dwukrotnie droższy od 2x RF-603. OCB?
    niemniej jednak IMHO i tak najlepiej kupić dwa zestawy po dwie sztuki - jeden C1 i drugi C3 - dzięki temu mamy dwa różne kabelki, które przypasują do każdego canona.

teraz pozostaje już tylko jedna wątpliwość:
    czy nie zaczekać na RF-604
    być może będzie miał jeszcze wbudowane wspomaganie AF, którego w ciemnościach jednak bardzo brakuje.
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja znalazłem taki zestaw najtaniej ... w sumie mało jeszcze tego na ebay'u od tego samego sprzedawcy jest jedna para za chyba 38$ więc wychodzi praktycznie to samo, no chyba, że znalazłeś jeszcze taniej ??

http://cgi.ebay.com/2-Pairs-RF-603-W...item5ae0257e09

Właśnie zobaczyłem film z Twojego linka ( dzięki jakoś się nie natknąłem na ten film wcześniej ) - podejrzewam, że brak możliwości odpalenia lampy z "palca" jest spowodowany tym, że flash ma się synchronizować z body, gdy wyzwolimy je zdalnie, a nie z nadajnikiem. Jak to mówią coś za coś, chociaż miło byłoby gdyby dali jakiś przełącznik umożliwiający jednak takie wyzwolenie.

Uprawnienia umieszczania postów