Dzięki![]()
Przekonałeś mnie :P W sumie mimo braku jakiejkolwiek lampy z TTL zamówię 603 :P Dzięki
Pozdrawiam![]()
Dzięki![]()
Przekonałeś mnie :P W sumie mimo braku jakiejkolwiek lampy z TTL zamówię 603 :P Dzięki
Pozdrawiam![]()
fajnie :grin:
tylko jedna uwaga - ja sam też nie mam (jeszcze) RF-603 i dopiero się nad nimi zastanawiam
natomiast na jednej z aukcji (link) wyczytałem jeszcze:
1) RF-603 system will not work with other makes of camera, and off camera flashes cannot be triggered manually using the press button on the TRX
wynika z tego, że wtykany kabelek od wyzwalania migawki aparatu zmienia funkcję RF-603, co jest dość istotne (czyli RF-603 jest bardziej inteligentny, co może być i plusem i minusem). jednocześnie nie odpalimy lamp ręcznie z transcivera pełniącego funkcję nadajnika (choćby testowo).
2) Backwards compatibility with RF-602 (and other systems). To do this, you must mount an old transmitter in the upper hot shoe of the TRX on the camera, which will then control older receivers. Note that sync speed may be compromised a bit. Note that it is not recommended to mount a flash in the upper hot shoe of the TRX on the camera (which also does NOT support TTL).
nie zalecają wkładania lampy w "przelotowe" sanki - ich przeznaczenie to... włożenie nadajnika RF-602 (!) tak, aby zachować wsteczną kompatybilność z odbiornikami RF-602 i RF-603
co ciekawe, piszą tu także, że przelotowe sanki nie przenoszą sygnału TTL
szkoda, bo myślałem, że spokojnie przeniosą choćby sygnał do wspomagania AF w lampie wpiętej w te sanki.
3) When you plug the shutter trigger cable into the 2.5mm socket on the TRX, and attach it to the camera's shutter trigger socket, the TRX on the camera knows to start in that mode, and when the camera fires and then issues a flash fire signal the same TRX quickly switches to flash trigger transmitter mode.
wow!z tego wynika, że transceiver potrafi zmieniać swoją funkcję "on-the-fly" - w trakcie działania - i - gdy zostanie wpięty w sanki aparatu i jednocześnie podłączony kabelkiem do gniazda wyzwalania migawki - potrafi równolegle pełnić funkcję odbiornika (do wyzwalania migawki) i (ułamek sekundy później) nadajnika do wyzwolenia lamp błyskowych. nieźle, oznacza to oszczędność jednego urządzenia (w omawianej tu wcześniej sytuacji), tzn. mając 4 sztuki RF-603 jedną trzymamy w ręku jako nadajnik wyzwalający migawkę w aparacie, na aparacie mamy jeden pełniący podwójną funkcję, i zostają nam jeszcze dwie sztuki do wyzwolenia dwóch lamp. grejt! :grin:
ale szczerze mówiąc IMHO to są wszystko nie-do-końca-potwierdzone informacje.
a ciężko je też potwierdzić, bo są to dość drobne niuansiki.
czyli dopóki sam nie dotknę i nie sprawdzę, nie uwierzę
no i potwierdza się to, że RF-603 jest jedynie "trochę" droższe od RF-602, ale w zestawie nie znajdziemy wszystkich kabli ani baterii. czyli jest bardziej niż trochę droższy.
chmm, w sumie prośba do modów:
może by tak wydzielić stąd wątek o RF-603? :wink:
pozdro.,
m.