Odbiornik -> aparat
Odbiornik -> lampa
Nadajnik w dłoni :-p
Odbiornik -> aparat
Odbiornik -> lampa
Nadajnik w dłoni :-p
Każdy ma takiego
ToleDo
na jakiego sobie zasłużył.
500D +kit +sigma70-300 APO DG
wolne żarty - tak to nie ma prawa prawidłowo zadziałać!
nie wprowadzaj kolego ludzi w błąd. :-?
najprościej za pomocą RC-1, skoro jeff już go ma.
za pomocą RF-602 tylko z drugim nadajnikiem i odbiornikiem na różnych kanałach.
albo za pomocą RF-603, który jest uniwersalny, ale wtedy bez RF-602 (choć może nie do końca).
pozdro.,
m.
Właśnie też się nad tym zastanawiałem i nie byłem pewien czy odbiornik umieszczony na gorącej stopce wyśle sygnał żeby wyzwolić lampę z drugiego odbiornika, to że nadajnik w ręce to rozumiem i to, że bezprzewodowo wyzwoli migawkę to też jasne. Będzie zdjęcie ale lampa nie błyśnie. Dzięki mxw za rozwianie wątpliwości.
Chyba zrezygnuję jednak z RF 602 i kupię 3 x RF 603. Wtedy takie połączenie jak opisywałem wcześniej tzn. jeden odbiornik-nadajnik połączony kablem C3 z aparatem, drugi połączony z lampą ustawioną z boku a trzeci w ręce do wyzwalania, powinno zadziałać? Aparat będzie bezprzewodowo wyzwalał migawkę a lampa będzie błyskać?
Co do RC-1 czy innych pilotów to aktualnie nie mam ale zamówiłem Yongnuo RC-6. Pytanie tylko czy przy tych pilotach szkło będzie łapało ostrość jak nacisnę wyzwalacz do połowy (tak jak na aparacie albo tak jak na nadajniku RF 602)? Jest to dla mnie dosyć istotne.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
lampa błyśnie, ale sporo za wcześnie i jej światło najprawdopodobniej nie zarejestruje się na foto.
sam osobiście tego trybu nie używałem, ale tak - z opisów RF-603 wynika, że tak powinno to zadziałać.
i dodatkowy zysk z RF-603 będzie taki, że mając dokładnie te same 3 elementy - jak znudzi ci się taki tryb robienia zdjęć - będziesz mógł nadajnik trzymany w ręce podpiąć do drugiej lampy i w ten sposób z aparatu wyzwalać dwie lampy jednocześnie.
nie wiem jak zadziała yn RC-6, ale canon RC-1 (którego zawsze polecam z uwagi na rewelacyjny sposób mocowania do paska) ma tylko jednostopniowy przycisk i działa to tak, że po naciśnięciu "spustu" na RC-1 aparat zaczyna ustawiać ostrość. jak mu się uda, to robi beep i pstryka zdjęcie. oczywiście zależy to od ustawionego trybu RC-1 (można dodać 2 sek opóźnienia po beep) i trybu AF w aparacie.
z tego co widzę w opisach yn RC-6 będzie to działało podobnie (jego spust to "pełne wciśnięcie spustu w aparacie"), z tym że nie wiem, czy ma on też opóźnienie 2 sek.
pozdro.,
m.
Pozdrawiam.
Witam w tym wątku i jednocześnie na forum, ponieważ jest to mój pierwszy post tutaj.
Odkopuję wątek, ponieważ mam pewien problem właśnie z wyzwalaczami rf-602. Zakupiłem zestaw z trzema odbiornikami na eBay'u, po wyjęciu z pudełka okazało się, że na nadajniku obok diody znajduje się również przełącznik on/off (w tym samym miejscu, w którym znajdowało się gniazdo PC w pierwszej wersji nadajnika). Pytanie brzmi, czy w tej wersji istnieje możliwość modyfikacji nadajnika w opisany tu wcześniej sposób tak aby sanki pozostały wolne? Rozkręciłbym nadajnik i sam to sprawdził, ale niestety mój zestaw jest wadliwy i jestem zmuszony go zwrócić. Nie wiem tylko czy żądać zwrotu pieniędzy, czy nowego zestawu, bo wybrałem ten model ze względu na wspomnianą już możliwość modyfikacji.
Czy oprócz rf-602 jest jakiś inny system pozwalający na wyzwalanie lamp przy jednoczesnym zachowaniu TTL'a lampy na korpusie?
Pozdrawiam
Polecam rf-603 u mnie dziala bez problemow.
A jak wygląda sprawa przenoszenia TTLa przez rf-603? Czytałem, że połączenie aparat -> rf-603 -> lampa TTL będzie działać, ale tylko w manualu. Czy jest jakiś sposób na modyfikację rf-603 tak, aby na korpusie mieć wciąż w pełni działającą lampę?
Pozdrawiam.