Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 81

Wątek: Yongnuo RF-602 pytanie!

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Aż się z niedowierzaniem ruszyłem i ... jednak zadziała.
    światło lampy zarejestrowało się na zdjęciu z czasem typu 1/200 sek. bez problemu?
    no to ja nie mam więcej pytań. :wink:
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    światło lampy zarejestrowało się na zdjęciu z czasem typu 1/200 sek. bez problemu?
    no to ja nie mam więcej pytań. :wink:
    Masz jednak rację.
    Lampa błyska, aparat się wyzwala, ale błysku nawet przy 1/30 nie ma na zdjęciu.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Awatar greg
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    nie pisz takich rzeczy, bo jeszcze ktoś pomyśli, że tak można to zrobić.
    oczywistym jest, że takie podłączenie NIE ZADZIAŁA.
    bez dwóch nadajników ani rusz.
    To jednak tandeta
    A tak poważnie to dzięki za sprostowanie moich wywodów, mogłem się bardziej przyłożyć a nie tylko: klapło, błysnęło - znaczy się działa.

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

lampa blyska odrazu, a zanim zadziala mechanika aparatu i lustro klapnie to mija calkiem sporo czasu. wiec dzialac to nie ma prawa.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mxw a na rf -603 zadziała tak, żeby błysk był widoczny ??

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maggot Zobacz posta
    lampa blyska odrazu, a zanim zadziala mechanika aparatu i lustro klapnie to mija calkiem sporo czasu. wiec dzialac to nie ma prawa.
    dokładnie.

Cytat Zamieszczone przez nomek Zobacz posta
    Mxw a na rf -603 zadziała tak, żeby błysk był widoczny ??
    tak.

kupując RF-602 masz dokładnie to (i tylko to), co kupiłeś, np. 1 nadajnik i 3 odbiorniki.

kupując RF-603 kupujesz urządzenia uniwersalne (transcivery), np. 4 szt., które codziennie mogą pełnić inne funkcje, np. raz będzie to 1 nadajnik i 3 odbiorniki, kiedy indziej złożysz z tego 3 nadajniki i 1 odbiornik (też może się przydać), a jeszcze kiedyś wykorzystasz je jako niezależne 2 nadajniki i 2 odbiorniki - jak byłoby to potrzebne w omawianej sytuacji.
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki

Przekonałeś mnie :P W sumie mimo braku jakiejkolwiek lampy z TTL zamówię 603 :P Dzięki

Pozdrawiam

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki Przekonałeś mnie :P
    fajnie :grin:

tylko jedna uwaga - ja sam też nie mam (jeszcze) RF-603 i dopiero się nad nimi zastanawiam

natomiast na jednej z aukcji (link) wyczytałem jeszcze:

1) RF-603 system will not work with other makes of camera, and off camera flashes cannot be triggered manually using the press button on the TRX

wynika z tego, że wtykany kabelek od wyzwalania migawki aparatu zmienia funkcję RF-603, co jest dość istotne (czyli RF-603 jest bardziej inteligentny, co może być i plusem i minusem). jednocześnie nie odpalimy lamp ręcznie z transcivera pełniącego funkcję nadajnika (choćby testowo).

2) Backwards compatibility with RF-602 (and other systems). To do this, you must mount an old transmitter in the upper hot shoe of the TRX on the camera, which will then control older receivers. Note that sync speed may be compromised a bit. Note that it is not recommended to mount a flash in the upper hot shoe of the TRX on the camera (which also does NOT support TTL).

nie zalecają wkładania lampy w "przelotowe" sanki - ich przeznaczenie to... włożenie nadajnika RF-602 (!) tak, aby zachować wsteczną kompatybilność z odbiornikami RF-602 i RF-603
    co ciekawe, piszą tu także, że przelotowe sanki nie przenoszą sygnału TTL
    szkoda, bo myślałem, że spokojnie przeniosą choćby sygnał do wspomagania AF w lampie wpiętej w te sanki.

3) When you plug the shutter trigger cable into the 2.5mm socket on the TRX, and attach it to the camera's shutter trigger socket, the TRX on the camera knows to start in that mode, and when the camera fires and then issues a flash fire signal the same TRX quickly switches to flash trigger transmitter mode.

wow! z tego wynika, że transceiver potrafi zmieniać swoją funkcję "on-the-fly" - w trakcie działania - i - gdy zostanie wpięty w sanki aparatu i jednocześnie podłączony kabelkiem do gniazda wyzwalania migawki - potrafi równolegle pełnić funkcję odbiornika (do wyzwalania migawki) i (ułamek sekundy później) nadajnika do wyzwolenia lamp błyskowych. nieźle, oznacza to oszczędność jednego urządzenia (w omawianej tu wcześniej sytuacji), tzn. mając 4 sztuki RF-603 jedną trzymamy w ręku jako nadajnik wyzwalający migawkę w aparacie, na aparacie mamy jeden pełniący podwójną funkcję, i zostają nam jeszcze dwie sztuki do wyzwolenia dwóch lamp. grejt! :grin:

ale szczerze mówiąc IMHO to są wszystko nie-do-końca-potwierdzone informacje.
    a ciężko je też potwierdzić, bo są to dość drobne niuansiki.
    czyli dopóki sam nie dotknę i nie sprawdzę, nie uwierzę

no i potwierdza się to, że RF-603 jest jedynie "trochę" droższe od RF-602, ale w zestawie nie znajdziemy wszystkich kabli ani baterii. czyli jest bardziej niż trochę droższy.

chmm, w sumie prośba do modów:
    może by tak wydzielić stąd wątek o RF-603? :wink:
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie większość z tych informacji już przeczytałem - ale też tak jak Ty byłem przekonany, że przelotówka przenosi TTL - ta informacja też mnie zaskoczyła. Dziś oglądałem na YT review 603 - niestety film trwał 8 czy 9 min był prowadzony strasznie anemicznie i w zasadzie nic nie wniósł - poza testem zasięgu.
    Zasmucił mnie też fakt, że nie można odpalać lampy przyciskiem - miałem w planach sesję w której chciałem wykonać sesję w nocy i na jednej klatce błysnąć koło 30 razu :/ Z tego wynika, że 603 tego nie zrobię :/

Miasto
    Poznań

Domyślnie

byłem przekonany, że przelotówka przenosi TTL
    chmm, kilka innych źródeł podawało, że przenosi.
    dopóki sam nie sprawdzisz, nie będziesz na 100% pewien

oglądałem na YT review 603 - niestety film trwał 8 czy 9 min był prowadzony strasznie anemicznie
    tia, też to widziałem.
    lepszy jest ten test z chińczykiem:
    http://www.youtube.com/watch?v=LrGeQhTEN5A

widać w nim np., że faktycznie jedno urządzenie potrafi w jednej chwili być i odbiornikiem i nadajnikiem (sterować migawką i zdalnymi lampami). fajnie!

Zasmucił mnie też fakt, że nie można odpalać lampy przyciskiem - miałem w planach sesję w której chciałem wykonać sesję w nocy i na jednej klatce błysnąć koło 30 razu :/ Z tego wynika, że 603 tego nie zrobię :/
    spokojnie, może jednak zrobisz.
    na filmiku z YT widać, że transceiver na sankach aparatu po wduszeniu spustu na aparacie do połowy nawiązuje na 6 sekund łączność z odbiornikiem (odbiornikami?) - palą się dwie zielone diody - i w tym czasie przyciskiem można normalnie odpalać lampy. pytanie tylko, czy w trakcie trybu BULB nadal obowiązuje te 6 sekund, czy łączność jest utrzymywana przez cały czas, gdy jest otwarta migawka?

niemniej jednak klikanie w przycisk wyzwalacza zamontowanego na aparacie w trakcie długiej ekspozycji to nie najlepszy pomysł - faktycznie lepiej byłoby trzymać go w ręku... a może wtedy wystarczy zewrzeć gorącą stopkę?

znów, dopóki sam nie wypróbujesz, to się nie dowiesz.

w najgorszym wypadku będziesz potrzebować... drugie body canona :grin:

jedno, co ciekawe widzę na ebay, to to, że zestaw 4x RF-603 jest ponad dwukrotnie droższy od 2x RF-603. OCB?
    niemniej jednak IMHO i tak najlepiej kupić dwa zestawy po dwie sztuki - jeden C1 i drugi C3 - dzięki temu mamy dwa różne kabelki, które przypasują do każdego canona.

teraz pozostaje już tylko jedna wątpliwość:
    czy nie zaczekać na RF-604
    być może będzie miał jeszcze wbudowane wspomaganie AF, którego w ciemnościach jednak bardzo brakuje.
    pozdro.,
    m.

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów