A propos tego co pisze dziobolek, zrobiłem taki mały teścik na windzie, ale pod linuksem działa to analogicznie. Ściągnąłem sobie 2 pliki raw (akurat jestem w pracy, więc skorzystałem z tych, które leżą gdzieś na forum) podegrałem je na pendrive (FAT32) i na dysk (NTFS) do testowego katalogu. Zmieniłem im nazwy i usunąłem cały katalog. Następnie odpaliłem PhotoRec (http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download), o którym pisałem poprzednio, że jest częścią TestDiska i bez problemu odzyskałem (z tą tylko różnicą, że z pena było znacznie szybciej
)Jedna wada PhotoReca jest taka, że odzyskując pliki wrzuca wszystkie do katalogów, które chyba odpowiadają geometrii dysku i w ramach tych katalogów też ma jakąś wewnętrzną konwencję nazewniczą, ale rozszerzenia generalnie się zgadzały.
Dla zainteresowanych w PhotoRecu poszedłem taką ścieżką:
1. Wybieram dysk i Proceed:
Kod:
Disk /dev/sdb - 4007 MB / 3821 MiB (RO) - USB Flash Memory
2. Wybieram typ tablicy partycji i enter:
Kod:
[Intel ] Intel/PC partition
3. Wybieram partycję i Search:
Kod:
1 P FAT32 0 1 1 487 38 63 7826049 [NO NAME]
4. Wybieram system plików i enter:
Kod:
[ Other ] FAT/NTFS/HFS+/ReiserFS/...
5. Wybieram, żeby przeskanować tylko wolną powierzchnię i enter:
Kod:
[ Free ] Scan for file from FAT32 unallocated space only
6. Wybieram katalog w którym będą zapisane pliki, dajemy Y i czekamy aż skończy:-D.
Kod:
Do you want to save recovered files in c:\Temp ? [Y/N]
Analogicznie próbowałem odzyskać pliki TestDiskiem, który umożliwia odzyskanie tylko wybranych fragmentów, i tutaj poległem na odzyskaniu plików z pendrive'a, bo twierdził, że nie może znaleźć tych plików, lub informacje o katalogu zostały zniszczone. Z kolei z dysku, dane zostały odzyskane bez problemu.
Poniżej kroki w TestDisku:
1. Tworzymy plik loga i enter:
Kod:
[ Create ] Create a new log file
2. Wybieramy dysk i Proceed:
Kod:
Disk /dev/sda - 250 GB / 232 GiB - ST3250318AS
3. Wybieramy typ tablicy partycji i enter:
Kod:
[Intel ] Intel/PC partition
4. Wybieramy narzędzia zaawansowane:
Kod:
[ Advanced ] Filesystem Utils
5. Wskazujemy partycję i wybieramy Undelete:
Kod:
2 P HPFS - NTFS 10443 117 43 26108 117 57 251658240 [files]
6. Czekamy chwilę, aż program odczyta pliki
i z listy wybieramy te które chcemy odzyskać. Odzyskanie odbywa się klawiszem C, po wskazaniu katalogu docelowego (tylko za pierwszym razem).
Jedną wadą, dla niektórych tylko, może być brak ładnego kolorowego, klikalnego interfejsu, ponieważ powyższy program działa w linii poleceń.
Osobiście jednak polecam, osobiście nieraz korzystałem z tego narzędzia. W razie problemów chętnie służę pomocą PW 
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomniałem dodać, że te pliki raw to były CR2