Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Czym odzyskuja skasowane pliki profesjonalisci?

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie Czym odzyskuja skasowane pliki profesjonalisci?

Stalo sie to co moglo sie stac.. Przez przypadek skasowalem dane z RAID0 zanim zrobilem backup. Sprawa jest powazna. Zdjecia zrzucilem na zwykly dysk w laptopie, po czym metoda 'wytnij' prznioslem na RAID0, gdzie skasowalem je za pomoca LR. Programem Recuva odzyskalem jakies 180 z dysku w laptopie, mimo iz program 'widzi' wszytskie, odzyskal tylko czesc. Pozostaly mi teraz tylko stresujace lightroomowe podglady na obu komputerach z notatka the file is missing. Gdzie lepiej zukac, z dysku gdzie kasowalem czy wycinalem pliki. Czym odzyskuja zdjecia spece, potrafia podobno sie doszukiwac do wielu zapisow wstecz.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Czym odzyskuja zdjecia spece, potrafia podobno sie doszukiwac do wielu zapisow wstecz.
    Trzeba mieć do tego labolatorium z wyposażeniem. Oprogramowania nikt Ci nie da bo większości profesjonalnych firm to ich własne autorskie rozwiązania. Cena profesjonalnego odzyskiwania zabija. Z tymi wieloma zapisami to nie jest tak do końca. Aby te "wiele" zapisów odzyskać dane muszą leżeć w tym samym miejscu przez długi okres czasu aby nastąpiło coś w rodzaju "trwałego" namagnesowania obszaru. Namagnesowanie im dłużej trwa tym głębiej w strukturze nośnika jest utrwalone. Wystarczy jednak mieć regularnie wykonywaną defragmentację plików lub często je przenosić z miejsca na miejsce by można było o odzyskaniu z "głębokiego zapisu" zapomnieć.
    Reasumując Pan Czesio mający działalność i mówiący że odzyskuje dane nie odzyska Ci nic więcej niż sam odzyskasz dostępnym przez googlowanie oprogramowaniem. Cena odzyskiwania profesjonalnego czyli z nośników zniszczonych i wielokrotnie zapisanych może wielokrotnie przekroczyć wartość nośnika. Jeżeli wartość utraconych zdjęć nie przekłada się na konkretne wielkie kwoty to może okazać się że sfinansowanie ich ponownego wykonania może okazać się tańsze.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Dalem rade EASUS Data recovery wizard. co ciekawe wyciagnal z kosza z wszytskie pliki CR, natomiast sporo jpg pozostalo nie do odczytania. Dziekuje MoonWind za info!

Awatar stone7
    Miasto
    Cymru

Domyślnie

Najlepszy darmowy soft jaki ja znam to Testdisk 6.11.3.
    Prymitywny interfejs, ale nie zdazylo sie jeszcze zebym nie odzyskal tego co chcialem.
    Lepszy niz niejeden soft za ciezka kase.
    http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download
    "Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło..." ...wciąż uczę się hardware'u

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

Osobiście podpiszę się obiema rękami pod tym co napisał stone7. Dodam tylko, że można jeszcze wykorzystać PhotoRec, który jest w pakiecie TestDisk. Osobiście odzyskiwałem pliki usunięte formatem dysku. Na szczęście format był tylko powierzchowny, więc odzyskałem 99,9% danych. Najlepiej, żebyś nie odpalał nic na tym dysku, w ten sposób zapewnisz sobie, że nikt po nim nie będzie pisał i odpal sobie wspomniany soft z jakiegoś LiveCD linuksowego.

Życzę powodzenia
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Domyślnie

Mnie jeszcze nie zawiódł prosty jak budowa cepa program: Digital Image Recovery v 1.47. Jest za free.

Awatar stone7
    Miasto
    Cymru

Domyślnie

I pomyśleć, że kiedyś polecenia undelete i unformat były częścią składową systemu operacyjnego ??: i działały.
    "Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło..." ...wciąż uczę się hardware'u

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KubaZowsik Zobacz posta
    Mnie jeszcze nie zawiódł prosty jak budowa cepa program: Digital Image Recovery v 1.47. Jest za free.
    Popieram. Również odzyskuje dane po formacie.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Przez przypadek skasowalem dane ... po czym metoda 'wytnij' prznioslem na RAID0, gdzie skasowalem je za pomoca LR.
    Radzę nie używać metody "wytnij".
    Tak wiele menadzerów plików jest że nie warto używać tak nie pewnej metody.
    Po za tym kto pracuje na jedynych kopiach plików?

Coś już napisał

Domyślnie

GetDataBack najlepszy program jaki znam i używałem jak jeszcze pracowałem w serwisie komputerowym.
    wszystkie dane są do odzyskanie o ile nie zostały nadpisane przez nowe dane, to ze zrobicie usuń lub wytnij nie znaczy ze dane znikają z dysku, one nadal tam są, tylko dysk usuwa informacje o "ich położeniu" dopiero zapisując nowy plik dane są tracone ale tez nie koniecznie w całości

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów