Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Czym odzyskuja skasowane pliki profesjonalisci?

Zablokowany
    Miasto
    www.marcinmielnik.com

Domyślnie

Ontrack Data Recovery - posiada specjalna opcje odzyskiwania danych z dysków na których np użytkownik nie jest pewien systemu formatu plików - odzyskuje wiec wszystko co uda mu się znaleźć - opcja RAW

dla jasności dodam tylko ze odzyskiwane dane należy zapisywać na fizycznie innym dysku, tzn drugim zapasowym, a nie na np drugiej partycji dysku z którego odzyskujemy dane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Popieram. Również odzyskuje dane po formacie.
    Wypadałoby napisać bardziej precyzyjnie - po szybkim formacie.

Cytat Zamieszczone przez soltysh
    Pełne formatowanie pod win - niestety porażka, dla obu
    Nie rozpatrywałbym tego w kategoriach porażki. Żaden soft nie odzyska danych po wykonaniu pełnego formatu. Zakładam oczywiście, że operujemy na sprzęcie do 'domowego użytku'.
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoboD Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Popieram. Również odzyskuje dane po formacie.
    Wypadałoby napisać bardziej precyzyjnie - po szybkim formacie.
    Ooooo... no toś mnie przyłapał

Powiem inaczej - po formatowaniu karty w aparacie.

Jako że jest to forum fotograficzne (a nie komputerowe) więc IMHO jest to
    najczęściej stosowany typ formatowania kart pamięci przez użytkowników aparatów cyfrowych.
    Między innymi również dlatego, że tak zaleca producent aparatu w instrukcji obsługi.

Jeśli masz jakieś doświadczenia z softem do odzyskiwania fotografii (szczególnie plików RAW),
    to zapraszam do podzielenia się opinią na ten temat, bo jak na razie,
    to Twoja wypowiedź kompletnie nic nie wnosi w tym temacie.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

^^^
    Oj wnosi wnosi. Napisałem to w kontekście postu, który pojawił sie w tym wątku (07-02-2011 14:36), a w którym to padły frazy 'szybkie formatowanie' i 'pełne formatowanie'. I mimo, że to forum stricte fotograficzne, to uznałem, że przydałoby się doprecyzować sprawę. Ktoś mógłby przecież próbować odzyskać dane po pełnym formacie, opierając się na tym co napisałeś...

Co zaś do meritum, to mam takie doświadczenia, że nie należy opierać się tylko na jednym programie. Coś, co pomogło na konkretnym komputerze, wcale nie musi być tak samo skuteczne na innym i odwrotnie. Pliki RAW nie są tu czymś wyjątkowym. Program do odzyskiwania traktuje je tak, jak każde inne. Niestety, zdecydowanym minusem przy tego typu operacjach jest ich wielkość. M.in. dlatego, w celu zminimalizowania szansy na nadpisanie plików jedną z ważniejszy rzeczy jest jak najszybsze 'wyłączenie z ruchu' dysku, na kórym wystąpił problem. Szczególnie gdy jest to dysk systemowy.
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Witam !
    Ja wraz z zakupioną kartą SanDisk otrzymałem program RescuePro / brandowana wersja v3.3 /. Pewnie działa podobnie jak inne wspominane przez poprzedników, ale ostatnio zwróciłem uwagę na dosyć ciekawą rzecz. Otóż postanowiłem bezpowrotnie pożegnać fotki z karty SD HC i potraktowałem ją narzędziem "File Shredder" z pakietu Acronisa - True Image Home. Nie będę się wymądrzał nt. używanych tam algorytmów do niszczenia danych z nośników, faktem jest że po zastosowaniu metody "Szybkiej" oraz metody "Departamentu Obrony USA 5220.22-M" program RescuePro odzyskał 100% plików .RAW. Nie testowałem innych metod, wszak metoda "rosyjska" rozprawiła się z plikami definitywnie. Wydaje mi się że choćby z tego powodu warto zainteresować się tym softem.

Domyślnie

Wystarczyłoby metodą polską ;-) zapisać kartę po brzegi tapetami z windowsa i szansa na odzyskanie tego, co było na karcie wcześniej będzie praktycznie zerowa.
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Chodziło o soft do odzysku danych !!! Rozumiem że kol. RoboD ma czas na kopiowanie tapet...choć pewniejsze będzie skopiowanie biblioteki LR - pliki małe, więcej czasu zajmie no i efekt pewniejszy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg200 Zobacz posta
    Chodziło o soft do odzysku danych !!!
    No ale ja też i o sofcie. Chodziło mi o to, że lipą jest opcja w narzędziu, którego użyłeś do wymazania karty. O ile kasowanie szybkie i zwiazany z tym 100% odzysk nie dziwi, o tyle opcja 'departamentu obrony' brzmi groźnie ;-) i IMO powinna zadziałać z zabójczą skutecznością. Tym bardziej, że metoda na zniszczenie danych jest w zasadzie banalnie prosta i nie trzeba do tego jakiś wymyślnych algorytmów. No chyba, że to mam tak działać, ale tu potrzebna by była weryfikacja w dokumentacji programu. Wniosek stąd taki, że to nie RescuePro jest debeściarskim programem (choć nic nie ujmuje mu w innych okolicznościach), ale Acronis zadziałał ze zerową skutecznością.

Nie jest to bezpośrednia analogia, ale przypomniało mi się jak niedawno na pl.comp... czytałem o porównaniu czasu w formatowaniu pendrajwa 4 GiB w XP i Viście. Autor przy pełnym formacie uzyskał wynik: XP - 12 sekund i Vista - 18 minut. Pytanie było, skąd jest taka olbrzymia różnica? I powiedz, jak tu wierzyć w to co pokazuje w tym przypadku Windows XP
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Nasza polemika potwierdza wypowiedziane już w tym wątku przez RoboD zdanie, żeby szukać najodpowiedniejszego programu do konkretnego zadania... A i tak będzie to indywidualny wybór, bo soft który jednemu przypadnie do gustu dla innego będzie nie do strawienia / pomijając nawet poprawność jego działania/ ... temat rzeka.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg200 Zobacz posta
    ... temat rzeka.
    Dobrze piszesz a filozofów/teoretyków zawsze na pęczki...

Dlatego było by miło, gdyby osoba wypowiadająca się w tym temacie,
    po prostu opisywała swoje własne doświadczenia z programem do odzyskiwania.

A resztę "fizofolii"... wysprzątać do kosza

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów