"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
z tego co sprawdzałem pobieżnie to tak (GIMP)
Szybkie formatowanie pod win - daje radę :-D
Pełne formatowanie pod win - niestety porażka, dla obu
Polecam innym kolegom do testów, odzyskanie danych z pena 4GB trwa około 3 min na moim kompie, więc nie potrzeba zbyt wiele czasu na testy.
EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX
I pomyśleć, że kiedyś polecenia undelete i unformat były częścią składową systemu operacyjnego??: i działały
.
"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło..." ...wciąż uczę się hardware'u
GetDataBack najlepszy program jaki znam i używałem jak jeszcze pracowałem w serwisie komputerowym.
wszystkie dane są do odzyskanie o ile nie zostały nadpisane przez nowe dane, to ze zrobicie usuń lub wytnij nie znaczy ze dane znikają z dysku, one nadal tam są, tylko dysk usuwa informacje o "ich położeniu" dopiero zapisując nowy plik dane są tracone ale tez nie koniecznie w całości
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
RAW ma zajmuje dużo większa powierzchnie niż JPG co prowadzi nas do tego ze dużo szybciej cześć informacji z danego pliku jest utracona przez nadpisanie
To nie o to chodzi... z nadpisanymi plikami w zasadzie możesz się pożegnać.
Mówię tu o nienadpisanych plikach; nawet jeśli je widzi i odzyska,
to nie da się tego otworzyć w żadnym programie do wołania RAW.
Prawdopodobnie złe algorytmy, które niewłaściwie interpretują dane plików RAW.
Tak było w moim przypadku z plikami w formacie CR2 i ORF.
Pozdrówka!
hmm moze faktycznie trzeba by było poszukać jakiegoś programu polecanego do odzyskiwania plików graficznych, ciężko powiedzieć bo ja nigdy swoich rawow jeszcze nie straciłem![]()
OKi, wielkie Ci dzięki, dobry człowieku ;-)
Pozdrówka!