Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 116

Wątek: [przetnijczerwony] pierwsze strzały

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Mam wrażenie, że oba obrazy, mimo wszystko ściśle korespondują ze "złotym podziałem".
    Co do "Świętej Anny samotrzeć", to przecież tak samo jak w wypadku "Madonny wśród skał" kompozycja jest tam oparta na planie trójkąta. To po pierwsze widać, a po drugie można o tym przeczytać w pierwszym lepszym podręczniku szkolnym. Złoty podział - jakby na niego nie patrzeć - jest prostokątem.

Kompozycja w zdjęciu z czerwonym samolocikiem nie mieści się w złotym podziale, bo równowaga jest celowo zaburzona: lewej strony mamy dużą niebieską płaszczyznę a pozostałe elementy (czerwony samolot i dwie plamy) "spadają" na prawą stronę. Linia którą można wyznaczyć nie pokrywa się nawet z przekątną, więc gdzie masz te mocne punkty ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jezyor Zobacz posta

ps.
    przetnę niebieski

Jak przetniesz niebieski, to wylecisz w powietrze
    Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Nie ma tu ani pięknej kobiety, ani twardego faceta.

hehe, jak to mówią - są cycki, jest główna
    Ostatnio edytowane przez przetnijczerwony ; 03-02-2011 o 22:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przetnijczerwony Zobacz posta
    Co do "Świętej Anny samotrzeć", to przecież tak samo jak w wypadku "Madonny wśród skał" kompozycja jest tam oparta na planie trójkąta. To po pierwsze widać, a po drugie można o tym przeczytać w pierwszym lepszym podręczniku szkolnym. Złoty podział - jakby na niego nie patrzeć - jest prostokątem.

Kompozycja w zdjęciu z czerwonym samolocikiem nie mieści się w złotym podziale, bo równowaga jest celowo zaburzona: lewej strony mamy dużą niebieską płaszczyznę a pozostałe elementy (czerwony samolot i dwie plamy) "spadają" na prawą stronę. Linia którą można wyznaczyć nie pokrywa się nawet z przekątną, więc gdzie masz te mocne punkty ?
    Złoty podział to nie tylko 4 linie przecinające się pod kątem prostym
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Złoty podział to nie tylko 4 linie przecinające się pod kątem prostym
    No ba! Oczywiście że nie tylko

http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82oty_podzia%C5%82

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

[quote=przetnijczerwony;928814]Prosiłam Elsora o wyjaśnienie, nie otrzymałam go. A hipoteza, że wypowiedź o "mocnych punktach" dotyczy złotego podziału, jest mojego autorstwa.

quote]

no właśnie TWOJEGO AUTORSTWA... mocne punkty zdjęcia to nie tylko złoty podział, ale Ty uznałaś, że to jedyny podział jaki istnieje, jednocześnie pokazujesz przykłady (linki) w których podział jest skośny, trójkątny, spiralny...tyle, ze wg Ciebie nie ma tam żadnego podziału bo nie ma złotego podziału. Powiem tak: całą ta dyskusja jest g... upssss...figę warta (pewnie znów dostanę ostrzezenie) i nie ma najmniejszego sensu albowiem Koleżanka wyznaje dwie zasady:

1. ma zawsze rację
    2. jak nie ma racji, patrz punkt pierwszy
    wszystko mozna wygoogla, prawda?... trzeba jeszcze tylko zrozumieć
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 03-02-2011 o 23:17 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przetnijczerwony Zobacz posta
    Na złoty podział można również tak spojrzeć http://www.youtube.com/watch?v=wS7CZIJVxFY i tez jest baaardzo ciekawie.
    Nie o to jednak chodzi w fotografii. Zdecydowanie skłaniam się do tego, co napisał Adso o figach
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    wszystko mozna wygoogla, prawda?... trzeba jeszcze tylko zrozumieć

Oj tak, Kulega Adso jest specjalistą od światła, a od światła rozumu to już zwłaszcza. Nick chyba trochę nie pasuje. Lepszy byłby "Mistrz Yoda"

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Robię EOT.
    Następna, mało kulturalna mądrala z ambicją "zamiatania forum".

---Moje zdjecia na FB---

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta

Powiem tak: całą ta dyskusja jest g... upssss...figę warta (pewnie znów dostanę ostrzezenie) i nie ma najmniejszego sensu albowiem Koleżanka wyznaje dwie zasady:

1. ma zawsze rację
    2. jak nie ma racji, patrz punkt pierwszy

Adso, to też jest ad personam - nie możesz zajrzeć mi do umysłu i wiedzie jakie wyznaję zasady. A dyskusja rzeczywiście jest g* warta bo np z Twojej strony nie padają argumenty. To że potrafisz potraktować kogoś protekcjonalnie nie świadczy jeszcze, że jesteś ekspertem i wszystko rozumiesz. Argumenty o tym świadczą.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zostalo juz powiedziane bardzo duzo.
    Nie ma to jak burza mozgow

Proponuje troche relaksu, dobrej muzyki, kieliszek wina i przeczytanie dwa razy tego co sie wysle w strosce o to czy warto

Wydaje mi sie ze zdjecia zostaly na stronie pierwszej,
    mamy juz strone czwarta.

Moze czas aby przetnijczerwony dodala jakies nowe - bedzie o czym porozmawiac.

Oby konstruktywnie.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

będzie albo i nie będzie... jak się komuś Gwiezdne Wojny mylą z Imieniem Róży... to może tez się pomylić złoty podział ze złotówką

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów