Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 116

Wątek: [przetnijczerwony] pierwsze strzały

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Photographus, być może uwagi są celne - nie wiem, bo są przy tym niezrozumiałe. Może zyskałyby na jasności, gdyby nie użyty - płynący zapewne z głębokiej pokory - "pluralis maiestatis". Prosiłam Elsora o wyjaśnienie, nie otrzymałam go. A hipoteza, że wypowiedź o "mocnych punktach" dotyczy złotego podziału, jest mojego autorstwa.

Pokorę można zachować w obliczu rzeczowych uwag - czyli dotyczących konkretów, np tego że kompozycja jest zła bo ... i tu konkretna wskazówka. Spod Twojej klawiatury i Elsora nic takiego nie wyszło.

Co do złotego podziału - o ile o niego chodziło - to traktujecie go tutaj jak fetysz. Nie rozumiem czemu, tutaj np kompozycja jest oparta o inny plan:

http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._Vinci_020.jpg

http://www.tap3ty.pl/obrazy/National...pers%20062.jpg

...odeślesz autorów do podręcznika?

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Klasyczna droga wygląda tak: opanowujesz teorię, praktykujesz, szlifujesz warsztat, a jak już się naumiesz, to zaczynasz kombinować i szukać "swojej drogi", o której wspomniał Ci Sergiusz w innym wątku.
    Odwrotna kolejność też się sprawdza, ale u nielicznych jednostek i z reguły od razu widać, że artysta ma TO COŚ.
    Sorki, ale u Ciebie tego nie widzę.

O zdjęciach się nie wypowiadam, bo z poprzedniego wątku pamiętam, że to, co pokazujesz jest dokładnie takie, jak zaplanowałaś. Więc raczej nie oczekujesz krytyki, tylko poklasku.
    CanOn Can'tOff

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

CanonBoard powinno wypuścić serię kubków i koszulek z napisem "mam TO COŚ"

Ręce mi opadają, napisałeś dużo o mnie, a nic o zdjęciach. Polskie forum nierządem stoi. Gore!

Awatar dfence
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

zasada trójpodziału jest dobra na początek...potem zaczyna przeszkadzać w planowniu tego co i jak chcesz umieścić...przydaje się ale jak ogranicza to bardziej szkodzi niż pomaga....

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tutaj, na CB, to jeden kolega ma TO COŚ (imho). Ale on poza świetnym okiem i wyczuciem ma również doskonały warsztat.

A co do zdjęć - pierwsze fajne, choć moim zdaniem gdyby lampka była nieco wyżej i ciut w lewo, byłoby lepiej. I nie chodzi o umieszczenie jej w tym szatańskim mocnym punkcie. To tylko takie moje subiektywne odczucie. Prezentację pozostałych z tej serii bym sobie darował.
    Zdjęcia z ludzikiem nie rozumiem, więc się nie wypowiadam. Wiesz, ja to wielbłąd jestem.

at dfence - może i masz rację, ale moim zadaniem dobry fundament jest niezbędny. A to, czy ktoś się zatrzyma, czy będzie się rozwijał, to już inna bajka.
    CanOn Can'tOff

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Lać na "klasyczną drogę" Najlepsza jest droga na skróty i uzyskanie pożądanego efektu w nieświadomości trzech tomów teorii
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Awatar dfence
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masahuku Zobacz posta
    at dfence - może i masz rację, ale moim zadaniem dobry fundament jest niezbędny. A to, czy ktoś się zatrzyma, czy będzie się rozwijał, to już inna bajka.
    no to już zależy od osoby...ale kurczowe i pedantyczne kadrowanie, czasami wprowadzają tak upierdliwy syntetyzm że z trudem można dostrzec w fotografii że została wykonana przez człowieka...z drugiej strony tak jak fundament, zgadzam się bo powstał dzięki pewnym prawom odnoszącym się do właściwości poznawczych człowieka...tak więc...robić swoje

Coś już napisał

Domyślnie

jak dla mnie sam temat zdjęć bardzo średni ... nie lepiej było by ukryć ta lampę ??

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Masahuku, wdzięczna jestem za tę merytoryczną uwagę o wykadrowaniu lampy, Goomis też to napisał i rzeczywiście po takim zabiegu jest lepiej Nowym aparatem zrobiłam zaledwie kilkadziesiąt zdjęć i nie mogłam się powstrzymać, żeby się nie podzielić radością z tego że jasnym obiektywem można sfotografować dym Więc nie upieram się, że ruszyłam ziemię z posad świata fotograficznego.

Co do trójpodziału ( zostawiając już na boku moje zdjęcia ) to jestem tego samego zdania co Zanussi: często zaprzeczenie jakiejś zasady stanowi istotną treść zdjęcia, nawet główny jego temat. Dysharmonia jest fajna, bo dodaje dynamizmu.

te kawałki takie są:

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._3865694_n.jpg

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._4972377_n.jpg

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...3_100371_n.jpg
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a podporządkowywanie wszystkiego temu, by ustawić elementy idealnie na siateczce jest - co tu dużo gadać - niespontaniczne, bez ikry i bez TEGO CZEGOŚ.

hough!
    Ostatnio edytowane przez przetnijczerwony ; 03-02-2011 o 01:31 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Chcialem tylko autorce tego tematu przeslac link http://www.fotografuj.pl/Article/ABC...pozycja/id/172 i powiedziec ze kompozycja to nie tylko zloty podzial
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów