Bardzo bym prosił o skupienie się na zdjęciach, a nie personaliach :cool:.
Bardzo bym prosił o skupienie się na zdjęciach, a nie personaliach :cool:.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
no cóż, truizmem jest stwierdzenie, że po to by łamać jakieś zasady, najpierw trzeba je poznać...albo zauważać choćby. Twoje dwa linki dotyczące obrazu i samolociku świadczyc by mogły o tym, że w ogóle podziału nie zauwazasz. A porównywanie swoich zdjęć do zdjęć podanych w kolejnych linkach...cóż... ja też cierpię na przerost własnego ego, ale żeby aż tak, to chyba nie.
Co do zdjęć... zachwyty snującymi się dymkami, czy kropelkami wody rozpryskującymi się w dziwaczny sposób mam już, chwała Bogu, za sobą. Temat dla mnie średnio interesujący, ale rozumiem tą ekscytację nowym sprzętem i chęć natychmiastowego wypóbowania, też tak mam. Może tylko z tą różnicą, że nie zawsze pokazuję. Z całej serii dymków 6...za minimalizm. Odnośnie 1...gdyby zapalić całą paczkę naraz, dymu byłoby jeszcze więcej, poza oczywistym marnotrawstwem papierosów. Zdjęcia z chłopkiem zupełnie nie rozumiem, to był jakiś test na BF czt FF. Chłopek stoi w cieniu a reszta zdjęcia to jakieś nieostre badziewia, które wpakowałaś w kadr i które go zdominowały...aż sie prosi: co Autorka miała na myśli?
A poza tym... można się nie przejmować uwagami i dalej robić swoje...tylko po co o nie prosic?
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
Drogi Adso, czy mógłbyś przytoczyć moją wypowiedź, w której porównuję swoje zdjęcia do tych pod linkami? Obawiam się, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Poważne.
Być może w telewizji, np w teleturnieju "milionerzy", słyszałeś rozróżnienie na uwagi "ad personam" i uwagi "ad rem". Ad personam, to te złe. Jeżeli aspiruje się do statusu: "człowiek wykształcony, znający się na sztuce, miastowy a nie wsiowy" to je się nożem i widelcem, nie smarka w obrus, oraz ocenia ad rem, a nie ad personam. Paniał?
Nikt Ci nie każe kadrować zgodnie z najbardziej klasyczną zasadą. Możesz robić co chcesz i jak chcesz.
Tyle że dopóki nie zaczniesz pokazywać własnych zdjęć na potwierdzenie tez o łamaniu konwenansów, dynamice, oryginalności itd., nie będziesz przekonująca.
To, że inni potrafią, nic nie znaczy.
Co do zdjęcia #1 - chodziło mi o inne skomponowanie kadru, a nie o wykropowanie tego już popełnionego.
CanOn Can'tOff
ha... czyż nie napisałem "rozpryskujących sie dziwacznie"?... jak czytać to ze zrozumieniem. Poważnie.
Odniosłem sie też do Twoich zdjęć...jeśli zauważyłaś...być może uszło to Twojej uwadze. Więc ad rem
Podawanie linków do zdjęć bądź obrazów na "uspawiedliwienie" czy uzasadnienie swoich poczynań artystycznych to powoływanie sie na coś a więc porównywanie z czymś. Nie wiem natomiast czy to jest dobre miejsce na tego typu dyskusje. A jesli nie zauważasz linii podziału które na obrazie i zdjęciu, które podałas za przykład są bardzo wyraźne to juz nic na to nie poradzę.
jedno co "paniałem" z tego wszystkiego to to, że albo chwalic i bic brawo albo "morda w kubeł" co niniejszym czynię.
P.S. "Stary człowiek i morze" to nie ja...
Podałam te linki nie na uzasadnienie swoich poczynań artystycznych - wyraźnie to podkreślając - tylko po to, żeby odnieść się do wypowiedzi Zanussiego. Przeczytaj to raz jeszcze, tym razem wolno.
Jedyna Twoja uwaga merytoryczna to ta:
cała reszta jest ad personam: o moim ego, o tym że temat jest dziecinny, a Ty za to jesteś mistrzem Szaolin który już dawno wyrósł z dymków i kropelek, o tym czego ja tak naprawdę oczekuję itd.
Widziałam, że masz własną galerię, z przyjemnością ją obejrzę i pozwolę sobie na uwagi - z podziałem na "ad personam" i "ad rem"
zanussi jedynie podbił ten oto bębenek, więc, proszę, nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.
i jeśli tak bardzo zachęcasz mnie do wolnego czytania ze zrozumieniem proponuję to samo. Nigdzie nie napisałem, że z czegoś wyrosłem, ale że mnie to już nie zachwyca a to nie to samo, temat nie "dziecinny", ale "średnio interesujący"... i rzecz najważniejsza: wyraźnie chyba napisałem, że linki do zdjęć i obrazu nijak się mają do Twojej niechęci przywiązywania się do.... itd. Są doskonałym przykładem na zastosowanie PODSTAWOWYCH zasad kompozycji w tym i złotego podziału. Nie widzisz tego, szkoda, powoduje to jednak, że dyskusja o kompozycji staje się bezprzedmiotowa.
Zaiste mam galerię i zapraszam...do komentowania też bo mistrzem Szaolin jeszcze nie jestem.... ale będę![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
zdjęcia mi się nie podobają, są banalne i nieciekawe.
dyskusja mi się podoba, jest dynamiczna, cięta i polemiczna, niepozbawiona wartości dydaktycznych.
proszę o więcej.
ps.
przetnę niebieski
mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
www.barwnie.com
Nie poczuwam się do bycia szacownym, ale coś się tam odezwę.
Dla mnie nie ma nic ciekawego w zdjęciach palącego się papierosa. Nie ma tu ani pięknej kobiety, ani twardego faceta. Nie ma też ciekawej geometrii, kontrastu, koloru, światła. Nie ma też przesłania czy chociaż jakiegoś żartu. Jestem w stanie zrozumieć, po co zrobiłaś zdjęcia, ale nie rozumiem po co pokazujesz całą nudną serię. Jeżeli seria, to jakaś historia. Początek, środek, koniec. No wiesz... błogosławieństwo, ślub, płonący tort.
Trzeba było podpalić książki i na ostatnim zdjęciu dać napis "A minister zdrowia ostrzegał", przynajmniej byłoby śmiesznie/straszno.
Zdjęcie figurki (mnich/karczmarz ?) jest równie słabe, bo nudne, ciemne, nieostre,a mnich ma ucięte nogi nie po amerykańsku.
Uważam, jednak że Twoje zdjęcia to jest jakiś żart starego wyjadacza.
Nawet kogoś mi przypominasz.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.