Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: Co wybrać: Canona 85mm 1.8 czy Samyanga 85mm 1.4

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Najlepiej wybrac wyszukiwarke, najlepiej te:
    http://maciejko.net/cbsearch/

Zeby pozniej wygrzebac taki temat - przyklejam i milego czytania

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

i ja przyłączę sie do dyskusji.

Do autora wątku. Odpowiedz sobie na pytanie do czego potrzebujesz to szkło. jeśli zależy Tobie na światłosile i masz niemiłosiernie dużo czasu to i z samyanga będziesz zadowolony. Co do Canona to tracisz na świetle, ale zdecydowanie zyskujesz na autofocusie, który w szkiełku za tak niska cene jest rewelacyjny!!

Ja osobiście wybrałbym jednak Canona!!

Pzdr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Ja miałem...Sprzedałem szybko ze względu na właśnie brak focusa.. Niby masz potwierdzenie ostrości (miałem) ale to się tylko nadaje do zdjęć statycznych.. W innej sytuacji go nie wykorzystasz

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli nie chodzi o robienie filmów, to ja bym wziął Canona
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

ciamdziangiem zrobiłem kilka zdjęć w sklepie. (FF) wszystkie ostre. przyjemne szkło, masywne i precyzyjnie wykonane. na pewno do dynamicznych zdjęć na małej przysłonie się nie nadaje. ale studio, z podpiętym kompem do aparatu? spoko. pięknie rysuje, niesamowicie ostry i piękne rozmycie. na ulicę czy do dynamicznych zdjęć jednak Canon będzie lepszy. poza tym jest coś niezwykle przyjemnego w fotografowaniu w pełni manualnym szkłem. jednak decyzja o zakupie powinna zostać podjęta w odniesieniu do najczęstszego zastosowania. jeśli tylko studio - brałbym koreańca.
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Dopiero zaczyna Awatar monart

Domyślnie

Za jezyor. Ale do studia przesłona 1.4 jest zbędna a ostrzenie manualne przy dynamicznych zdjęciach jest praktycznie niemożliwe. 1 na 10 ujęć nie będzie trafione. 85mm Canona do świetne ostre szkło. Brak jednej działki prawie nie zauważysz.
    Trójmiasto - studio do wynajęcia.

Domyślnie

1,4 zbędna albo i nie. nie zawsze w studiu ciachamy z lampami błyskowymi. czasem z minimalną ilością światła ciągłego, co nie? i wtedy może się bardzo przydać.
    generalnie możemy sobie wymyślać zastosowania
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Domyślnie

Kupuje się jasne szkła żeby robić zdjęcia jak jest mało światła , pomimo że ciamciang ma światłosiłę większą o 2/3 to nie wydaje mi się żeby był bardziej użyteczny w takich warunkach, właśnie ze względu na brak AF. Rozmycie tła pomijam, bo jakiś drastycznych różnic pomiędzy 1,4 a 1,8 na tej samej ogniskowej nie ma, Co do jakości produkowanych obrazków to C ma swoje wady ale jest ok, a z samjangiem nie miałem do czynienia (bo cenię AF)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli ta 85/1,4 oddaje kolory jak 14/2,8 to miejsca w studiu dla niej nie widzę...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Mając 50D to polecił bym raczej sprzedaż 50/1.8. Kupno 50/1.4 a reszte kasy wydał na wakacje albo dozbieranie do innego szkła. Posiadanie na cropowym korpusie 50tki i 85tki to dla mnie głupi pomysł

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów