Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Co wybrać: Canona 85mm 1.8 czy Samyanga 85mm 1.4

Dopiero zaczyna

Domyślnie

stanowczo Canona 85 1.8 , jakość ceny do jakości obrazka bezkonkurencyjna.

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

jest i taka faza że porównuje sie tego sama z eLka:http://canon-board.info/showthread.php?t=46140&page=3

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jak to się mówi: kiedy różnica w cenie jest kolosalna warto brać tę tańszą wersję lub dozbierać i dopłacić do droższej.

Tutaj jednak mamy do czynienia z jasnością i AFem. Powyższa zasada ginie w oczach gdyż okazuje się, że lepiej za te 100zł więcej mieć AF. Tym bardziej, że za potwierdzenie ostrości w Samie trzeba dopłacić. Ja stanowczo odradzam taką zabawę. Tym bardziej, że trafić z ostrością będzie ciężko przy takiej przesłonie.
    Poza tym alternatywą do niego mogą być stare manualne szkła.

EOT:
    ostatnio bawiłem się voitlanderem 20/3,5 kurcze przyjemność sama w sobie z potwierdzeniem ostrości chociaż mir 20/3,5 podobny

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

jak siedziałem w Pentaxie to miałem 50mm/1.7 manualne i powiem szczerze że na początku mnie wkurzało to ostrzenie ręczne ale widząc zdjęcia spotulniałem jak baranek nie mlałem niggdy tego Sama ale czytając opinie itd mógłbym się skusić tym bardziej że ostatnio na Allegro na aukcji poszedł za 550zł

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kupując C85/1,8 bardzo mało tracimy przy odsprzedaży, a reszta: bokeh, celność, af - same się bronią.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biesik Zobacz posta
    Kupując C85/1,8 bardzo mało tracimy przy odsprzedaży
    Kurcze, ludzie, co jest z wami! Kupujecie sprzęt myśląc o sprzedaży w przyszłości? Ja tego po prostu nie rozumiem i tak nie umiem. Wolę normalnie zbierać sprzęt jak mam potrzebę to go sprzedaję tyle, a nie szukam sprzętu który łatwiej będzie sprzedać

Dopiero zaczyna Awatar notic

Domyślnie

Jeżeli chce Ci się bawić w ostrzenie manualne to bierz ciamcianga. Pamiętaj, że przy papierowej głębi, to nie jest takie proste.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    ostatnio bawiłem się voitlanderem 20/3,5 kurcze przyjemność sama w sobie z potwierdzeniem ostrości chociaż mir 20/3,5 podobny
    Ale w voitlanderze masz sterowanie przysłoną, ustawisz np. na f/16 a kadrujesz i ostrzysz na f/3.5. I to jest ten duży plus nad Samyangiem czy Mirem. Też kiedyś miałem tego Mira, fajnie wygląda.

Domyślnie

Mimo wszystko najlepszym wyjściem wydaje się posiadać oba szkła. Do użytku "codziennego" pod właściwie każdym względem wypada lepiej canon.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor Vincent Zobacz posta
    Mimo wszystko najlepszym wyjściem wydaje się posiadać oba szkła. Do użytku "codziennego" pod właściwie każdym względem wypada lepiej canon.
    Nie rozumiem - jakie jest logiczne uzasadnienie posiadania jednocześnie dwóch stałek o identycznej ogniskowej ? przybliż może temat i podaj przesłanki takiego stwierdzenia.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów