Zdecydowanie 85 1.8. Ostrzenie manualne na zwykłych matówkach i z moją lekką wadą wzroku wyklucza inny wybór.
Zdecydowanie 85 1.8. Ostrzenie manualne na zwykłych matówkach i z moją lekką wadą wzroku wyklucza inny wybór.
a ja powiem że im większa ogniskowa i mniejsza G.O. tym mi się łatwiej ostrzy manualnie
ciężko jest w okolicach 20-40
powiem ci,że mam nie skalibrowany z 50d czy jak to się nazywa i rzadko zdaje mi się trafić na af... Nauczyłem się już w miarę szybko i celnie... Trafiam w 95% przypadkach. Czasem lekko jest źle..
A czy przy 50 d jak nie jest FF to będę miał jakieś problemy z AF i jego ostrością?
O ile "ciamciang" jest szkłem w najlepszym wypadku kontrowersyjnym ,o tyle 85 1.8 w swojej kategori cenowej jest szkłem bezkonkurencyjnym.
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
Używam 85/1.8, przez krótki czas miałem pozyczonego samyanga 85/1.4. Ostry to on jest, ale trafić w cel przy takim świetle i tą ogniskową - było diabelnie ciężko na 50d, na 1d lepiej ale też nie na tyle aby rekompensowało to znikomą różnicę w cenie. Sprawny AF dla mnie znaczy trochę więcej przy takim szkiełku niż nieco większa jasność, której uroków mógłbym nie wykorzystać. Przy krótkim obiektywie jak np. 14mm samyanga nawet w reporterkę się można bawić, bo AF nie jest super potrzebny. Przy 85mm jest już bardzo przydatny.
Jesli sie pytasz o optyke to w pelni otwarty i do f2/8 bedzie lepszy samyang w niemal kazdym parametrze; do cropa bedzie o tyle lepszy ze ma duzo bardziej miekki bokeh co poteguje wrazenie rozmycia i z tego powodu bedzie jeszcze lepszy do tej konfiguracji. Zawsze mozesz pomyslec o szkielkach 58/1.4 czy 1.2 pod cropa sa super.
Zdecydowanie Canon 85/1,8. Do niedawna miałem obydwa równocześnie i stwierdzam, że na 50D focenie Samyangiem to ciężka praca i niestety nie zawsze trafisz
Zapinałem Canona i jakbym znalazł się w innej bajce
Zależy co kto lubi - obydwa optycznie poprawne.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Tak jak widać wybór jest prosty. 85/1.8.
Samyang najczęściej jest wybierany właśnie przez pentaxjan. Mają stabilizację, potwierdzenie ostrości i inne przydatne funkcje więc im jest akurat na rękę. Będąc w Canonie jedynymi szkłami wartymi zainteresowania są fish-eye i 14mm/2.8 Samyanga, bo innej opcji nie widzę.
Po co mam kupować szkło za 1500zł (dopłata za potwierdzenie ostrości itp) ale ze światłem 1.4 tyle, że manualne, skoro za cenę niższą 1000-1200zł mam 85/1.8 w dodatku mogę dołożyć do 50/1.8 lub sprzedać tę i za 400-600zł kupić 28/2.8![]()
Sam stałem przed tym wyborem, luknij do stopki. Wiadomo co wybrałem![]()
Obecnie nowego Falcona mozna kupic i za 700zl; na wtornym rynku nawet mniej; tym bardziej ze optycznie lepsze jak ktos chce uzywac otwarte
pzdr
Też miałem ostatnio dylemat zakupu - jaśniej czy z AF - postawiłem na Canona i jestem absolutnie zakochany w tym szkiełku. Różnica w cenie jest zbyt mała by się kusić na manuala.