Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: ostrość 18-55 i 55-250

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saba11 Zobacz posta
    Używam statywu, wężyka spustowego, robię zdjęcia przez laptopa, ale nie potrafię uzyskać dobrej ostrości na 100%
    a wyłączasz stabilizację przy aparacie ustawionym na statywie? Zawsze tłumaczono, że aparat posiadający włączoną stabilizację (w korpusie lub obiektywie) emituje lekkie drgania i będąc na statywie nie potrafi się odpowiednio ustawić. Spróbuj to zdjęcie wykonać bez

Jak sprawdzić czy powodem są obiektywy czy może body?
    A może Ty jako osoba? Może wpływ na to mają także warunki atmosferyczne ?

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ostrzenie - środek kadru, czyli ten trójkątny murek z dwoma oknami
    PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tarant Zobacz posta
    100%...crop. Z takiego:
    moim skromnym zdaniem zdjecie jest calkiem spoko jesli chodzi o ostrosc, moze jeszcze wiecej wyostrzyc w postprocesie albo przesiadka na C70-200?

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Bez jaj przecież to zdjęcie jest ostre a przeglądanie każdego piksela z osobna jest chore

Bywalec

Domyślnie

Proszę o instrukcję jak wkleić zdjęcie i jakie maksymalne rozmiary można wysłać.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=19347 informacje co do wielkości itd. w regulaminie forum.

Dopiero zaczyna Awatar qbanez
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tarant Zobacz posta
    100%...crop. Z takiego:

Nie mam pytań. Dla mnie jest ostro. Tak samo jak w moim egzemplarzu. Ciekaw jestem czego więcej oczekujesz? Zapnij sobie 70-300 sigmę, albo inny droższy, a gorszy obiektyw od 55-250 is i wówczas zobaczysz co to znaczy mydło.

A swoją drogą to zauważył ktoś może że w tym obiektywie jest ostro od pełnej dziury i właściwie przymykanie go nic już w tym względzie nie zmienia?

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbanez Zobacz posta
    Nie mam pytań. Dla mnie jest ostro. Tak samo jak w moim egzemplarzu. Ciekaw jestem czego więcej oczekujesz? Zapnij sobie 70-300 sigmę, albo inny droższy, a gorszy obiektyw od 55-250 is i wówczas zobaczysz co to znaczy mydło.

A swoją drogą to zauważył ktoś może że w tym obiektywie jest ostro od pełnej dziury i właściwie przymykanie go nic już w tym względzie nie zmienia?
    Ja jestem zadowolony. Zdjęcia zamieściłem głównie dla pokazania założycielowi tematu - saba11 - żeby mógł je porównać ze swoimi. Ale ten milczy, swoich zdjęć także nie zamieścił....

Co do przesłony - próbowałem - te na 250 z 5,6 nie są mniej ostre od tych (10) i wyżej - 14 nie przekroczyłem.
    PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zefir15 Zobacz posta
    moim skromnym zdaniem zdjecie jest calkiem spoko jesli chodzi o ostrosc, moze jeszcze wiecej wyostrzyc w postprocesie albo przesiadka na C70-200?
    Nic nie poprawi przesiadka na C70-200/4L (dopiero co sprawdzałem). Może C70-200/4IS trochę da - tylko co tu poprawiać.
    Myślę, że 100% crop dobrze służy do oceny ostrości ale nie jest zazwyczaj produktem finalnym. U mnie zgrubny test ostrości zdjęcia (lub obiektywu) wygląda tak:
    -wywołuję RAWa w ACR z zerowymi parametrami wyostrzania;
    -w podglądzie 100% patrzę na działanie ostrzenia wstępnego USM 300; 0,3; 0.
    Dla zdjęcia o przyzwoitej ostrości jest wyraźny przyrost ostrości, dla mydlanego takie ostrzenie niewiele daje.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, dziękuję za rady. Zdjęć nie wkleiłem bo nie za bardzo potrafię. Zmieniłem w menu aparatu style na 3 i robiąc próbne zdjęcia od razu widać poprawę ostrości. Napisaliście mi, że można dać jeszcze większą ostrość, ale w moim menu największa jest trójka. W niedzielę potestuję w plenerze.

Dopiero zaczyna Awatar qbanez
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Da się jeszcze bardziej wyostrzyć z poziomu aparatu. Wciśnij menu, wejdź w "styl obrazów/picture style" i wybierz np. neutralny i wciśnij przycisk DISP. - teraz możesz korygować ostrość, nasycenie, kontrast - wyostrzyć możesz nawet na 7 - przy niskich iso warto czasem iść na maxa, przy wysokim nie, bo wtedy wyostrzasz i wzmacniasz szumy, a to nic fajnego...
    Pzdr.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów