Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: co naprawdę Canoniarze myślą o puszkach Nikona?

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak sobie czytam i myślę do czego są takie wątki ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak sobie czytam i myślę do czego są takie wątki ?
    Dokładnie tak samo sobie pomyślałem czytając wątek Ja miałem wiele lat Nikony, Minolty i Olympusy od niedawna całkiem mam Canona - moje pytanie do samego siebie - dlaczego tak późno, dlaczego?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Dokładnie tak samo sobie pomyślałem czytając wątek Ja miałem wiele lat Nikony, Minolty i Olympusy od niedawna całkiem mam Canona - moje pytanie do samego siebie - dlaczego tak późno, dlaczego?
    Dlatego też wątek jest w "Hydepark" jako dywagacje przy piwie
    Za co tak cenisz Canona, a czego wcześniej nie dał Tobie Nikon?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    A ja obstawiam, że Adam szuka grupy wsparcia
    Coś w tym jest
    Ostatnio edytowane przez iAdam ; 31-01-2011 o 11:20 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ja przeszedłem przez 3 systemy i jakoś zawsze przy przechodzeniu na inny marzył mi się canon. Nie wiem chciałem mieć i tyle. Korciło mnie ISO i ciekawiły mnie jakieś pokrętne wypowiedzi na temat lekkim ocieplaniu zdjęć.

Już przy wymianie nikona na pentaxa chciałem kupić canona, ale zraziło mnie to, że będę miał używany aparat - kupiłem tak o to nowego Samsunga. Trzy miesiące później, po dziewczynie ostał mi się 300D i wtedy zaczęła się zabawa.

Oczywiście okazyjnie po zmianie pentaxa, kupiłem 50D i kilka szkiełek się uzbierało

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    D
    Za co tak cenisz Canona, a czego wcześniej nie dał Tobie Nikon?
    Za co cenie canona? Za ergonomię - mi ona po prostu odpowiada. Nie wiem też dlaczego, ale ten auto WB działa jak należy nie przepala jak w pentaxie i nie zaczerwienia jak w nikonie Radzi sobie jak należy. W dodatku w Canonie szkła także mi odpowiadają, są też szkiełka wytrzymałe, których to nikon za takie pieniądze mi nie da. (17-40/4 za 2000zł ; 70-200/4 za 2300zł)

Posłużę się starym przykład, bo być może jest już nowsza wersja tego szkła:
    W nikonie jest 70-300vr ze zmiennym światłem (cena wynosiła coś około 2000zł) - będąc w nikonie chciałem je mieć, no ale za specjalne to one nie było i przekraczało mój budżet. W canonie mamy 70-200/4L, stałe światełko.
    Jeżeli jednak nam nie podpasuje, zawsze można by kupić tamrona 70-300 vc USD

Tak więc wg powyższego wzoru (a było to dawno, kiedy to w/w tamiego nie było) W systemie nikona nic mi nie pasowało. Miałem dogłębny problem z matrycą, bo zabrudzona była już w chwili zakupu, serwis wycofał mi gwarancję i jeszcze musiałem za kosztorys zapłacić. Te przepalenia auto Wb były okropne - więc opuściłem ten system. Nie pod pasował mi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tak poza tym..., z ciekawości pobawiłem się d7000. Wg opinii ogólnej miał to być produkt roku. Po przeczytaniu pierwszej strony testu - odpuściłem sobie.

W 60d brakowało mi regulacji AF, ale teraz okazuje się, że używam tylko systemowych szkieł - tak więc jest mi to zbędne
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 31-01-2011 o 11:48 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Subiektywne porównanie oferta nie-profi C vs N, AD 2011, + dla C, - dla N, = wymienione jedynie to, co zakładam że jest kontrowersyjne:

crop starter kit
    = oferta entry level
    - brak konkurencji dla 18-70 oraz 18-105
    - znacząco droższy 15(16)-85
    + znacząco tańszy 18-200

crop High End
    = po zejściu z ceną 60d oferta porównywalna
    + 17-55 ze stabilizacją i tańszy
    + 10-22 mówią że lepszy, a na pewno tańszy

cropowe stałki
    --- żenujący po trzykroć brak systemowego jasnego standardu w ludzkiej cenie
    = potret/makro (60/2.8)

tania puszka ff
    + jest 5dmk1 (na rynku wtórnym, rzecz jasna)
    - jest d700

ff zoomy
    = uwa i spacerzoom f4
    + 70-200/4 (nie-is)
    - 14-24/2.8
    - minimalnie, ale jednak 24-70

ff stałki
    + 85(100)/1.8
    + 135/2
    = 50 (nie liczę 1.2)
    = 100(105) macro
    Entuzjastyczny Neofita