Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: co naprawdę Canoniarze myślą o puszkach Nikona?

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak sobie czytam i myślę do czego są takie wątki ?
    Dokładnie tak samo sobie pomyślałem czytając wątek Ja miałem wiele lat Nikony, Minolty i Olympusy od niedawna całkiem mam Canona - moje pytanie do samego siebie - dlaczego tak późno, dlaczego?

Dopiero zaczyna Awatar notic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    W kategorii FF 5DmkII jest wyborna. Niestety, moim zdaniem w kategorii
    "crop" Canon odstaje od Nikona w dół.
    W tym wypadku piszesz o matrycach aps-c, czy również ff?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Dokładnie tak samo sobie pomyślałem czytając wątek Ja miałem wiele lat Nikony, Minolty i Olympusy od niedawna całkiem mam Canona - moje pytanie do samego siebie - dlaczego tak późno, dlaczego?
    Dlatego też wątek jest w "Hydepark" jako dywagacje przy piwie
    Za co tak cenisz Canona, a czego wcześniej nie dał Tobie Nikon?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    A ja obstawiam, że Adam szuka grupy wsparcia
    Coś w tym jest
    Ostatnio edytowane przez iAdam ; 31-01-2011 o 11:20 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Aparat jak aparat, każdym zrobisz świetne zdjęcie - jeżeli potrafisz. Jeżeli nie potrafisz to nawet gdybyś miał do dyspozycji wszystkie aparaty świata to i tak dobrego zdjęcia nie zrobisz.

Moim zdaniem - kolejny troll chcący wywołać kolejną dyskusję nad wyższością świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy
    Amen.

Mam 450D, miałem kupic D5000 ale nie miałem kasy a akurat była korzystna cena 450D, z perspektywy czasu myśle, że zdjęcia bym zrobił takie jak zrobiłem bo braku talentu nie zastąpi literka N czy C obojętnie z jakiej półki cenowej, a zabawy i tak mam 10x więcej niż moim poprzednim kompaktem (lumix fz-18) a to jest dla mnie najważniejsze a reszta tzn znaczek na body to tylko dodatek mało ważny

PZDRO dla użytkowników obojętnie jakiego systemu :-D
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ja przeszedłem przez 3 systemy i jakoś zawsze przy przechodzeniu na inny marzył mi się canon. Nie wiem chciałem mieć i tyle. Korciło mnie ISO i ciekawiły mnie jakieś pokrętne wypowiedzi na temat lekkim ocieplaniu zdjęć.

Już przy wymianie nikona na pentaxa chciałem kupić canona, ale zraziło mnie to, że będę miał używany aparat - kupiłem tak o to nowego Samsunga. Trzy miesiące później, po dziewczynie ostał mi się 300D i wtedy zaczęła się zabawa.

Oczywiście okazyjnie po zmianie pentaxa, kupiłem 50D i kilka szkiełek się uzbierało

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    D
    Za co tak cenisz Canona, a czego wcześniej nie dał Tobie Nikon?
    Za co cenie canona? Za ergonomię - mi ona po prostu odpowiada. Nie wiem też dlaczego, ale ten auto WB działa jak należy nie przepala jak w pentaxie i nie zaczerwienia jak w nikonie Radzi sobie jak należy. W dodatku w Canonie szkła także mi odpowiadają, są też szkiełka wytrzymałe, których to nikon za takie pieniądze mi nie da. (17-40/4 za 2000zł ; 70-200/4 za 2300zł)

Posłużę się starym przykład, bo być może jest już nowsza wersja tego szkła:
    W nikonie jest 70-300vr ze zmiennym światłem (cena wynosiła coś około 2000zł) - będąc w nikonie chciałem je mieć, no ale za specjalne to one nie było i przekraczało mój budżet. W canonie mamy 70-200/4L, stałe światełko.
    Jeżeli jednak nam nie podpasuje, zawsze można by kupić tamrona 70-300 vc USD

Tak więc wg powyższego wzoru (a było to dawno, kiedy to w/w tamiego nie było) W systemie nikona nic mi nie pasowało. Miałem dogłębny problem z matrycą, bo zabrudzona była już w chwili zakupu, serwis wycofał mi gwarancję i jeszcze musiałem za kosztorys zapłacić. Te przepalenia auto Wb były okropne - więc opuściłem ten system. Nie pod pasował mi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tak poza tym..., z ciekawości pobawiłem się d7000. Wg opinii ogólnej miał to być produkt roku. Po przeczytaniu pierwszej strony testu - odpuściłem sobie.

W 60d brakowało mi regulacji AF, ale teraz okazuje się, że używam tylko systemowych szkieł - tak więc jest mi to zbędne
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 31-01-2011 o 11:48 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Subiektywne porównanie oferta nie-profi C vs N, AD 2011, + dla C, - dla N, = wymienione jedynie to, co zakładam że jest kontrowersyjne:

crop starter kit
    = oferta entry level
    - brak konkurencji dla 18-70 oraz 18-105
    - znacząco droższy 15(16)-85
    + znacząco tańszy 18-200

crop High End
    = po zejściu z ceną 60d oferta porównywalna
    + 17-55 ze stabilizacją i tańszy
    + 10-22 mówią że lepszy, a na pewno tańszy

cropowe stałki
    --- żenujący po trzykroć brak systemowego jasnego standardu w ludzkiej cenie
    = potret/makro (60/2.8)

tania puszka ff
    + jest 5dmk1 (na rynku wtórnym, rzecz jasna)
    - jest d700

ff zoomy
    = uwa i spacerzoom f4
    + 70-200/4 (nie-is)
    - 14-24/2.8
    - minimalnie, ale jednak 24-70

ff stałki
    + 85(100)/1.8
    + 135/2
    = 50 (nie liczę 1.2)
    = 100(105) macro
    Entuzjastyczny Neofita

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

^^^
    Dla mnie takie wyliczenia są bez sensu. Przecież sprzęt kupuje się pod określone potrzeby (chyba). Do fotografowania. Więc to pod te potrzeby mają być odpowiednie szkła i w drugiej kolejności puszki. Dlatego wybór systemu jest rzeczą w pewnym sensie zdeterminowaną tymi właśnie potrzebami. A jak się już jest w jakimś systemie to tylko kwestią zasobności portfela jest czy ktoś inwestuje w tańsze czy droższe szkła. Jeśli jednak dany system zaczyna stanowić zaporę dla naszych fotograficznych potrzeb no to trzeba mu powiedzieć do widzenia. Oczywiście pomijam tu onanizm typu zły uchwyt czy plastikowa obudowa, bo to jest wyłącznie sprawa finansów, a nie systemu (przynajmniej jeśli chodzi o C i N).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ^^^
    Dla mnie takie wyliczenia są bez sensu. Przecież sprzęt kupuje się pod określone potrzeby (chyba).
    Staram się więc te potrzeby jakoś wyliczyć, aby dojść do konkluzji, że można przy swoich preferencjach sensownie wybrać - albo to, albo tamto. Da się wybrać pod siebie lepszy system, co nie znaczy, że któryś jest lepszy obiektywnie. A cały temat to - nadal się upieram - klepanie iAdama po plecach... "jesteśmy z Tobą"

Nie daruję więc sobie subiektywnych wyliczanek ciągu dalszego

Hity C:

1000d+18-200
    dwucyfrówka+17-55
    5dmk1+zoomy f4+85/1.8

Hity N:

dowolny crop+18-105+35/1.8
    d700
    14-24/2.8
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

"Kto jest Twoim idolem i dlaczego Lenin?"
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    "Kto jest Twoim idolem i dlaczego Lenin?"
    "powiedzialbym, ze wiewiorka, ale jak znam siostre, to pewnie to jest Jezus" :-D
    www albo tez flickr

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów