Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: 10-22-Jakość zdjęć?

Bywalec

Domyślnie 10-22-Jakość zdjęć?

Witam,już prawie mam go w rękach (góra pojutrze będzie u mnie).Ale nurtuje mnie jedno pytanie..Na początku miałem brać 17-40 mm,ale chciałem coś szerszego-chciałem obiektyw typowo do krajobrazów,zdecydowałem się więc na wspomnianą już 10-22.Mam pytanie odnośnie jakości zdjęć-ogólnie jakości optycznej tego szkła.Czy za tę cenę płacimy głównie za szeroki kąt od firmy Canon (pomijam dobre wykonanie itd.,które ta frima w większości podaje),czy też jakość optyki jest dobra?Czy jest jakaś różnica między taką eLką 17-40mm na zakresie 17-22 i 17-22 z 10-22mm?A jeśli tak to czy jest ona duża?Pomijając już to,że nie podepnę 10-22 do innych aparatów,to czy jest to dobre szkło?Dobrze zrobię gdy go kupię?Czy nie będę żałował,że nie wzięłem 17-40? (chodzi o jakość zdjęć,nie o zakres).Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam!
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jetchan
    Witam,już prawie mam go w rękach (góra pojutrze będzie u mnie)...Czy za tę cenę płacimy głównie za szeroki kąt, czy też jakość optyki jest dobra?Czy jest jakaś różnica między taką eLką 17-40mm na zakresie 17-22 i 17-22 z 10-22mm?A jeśli tak to czy jest ona duża?Pomijając już to,że nie podepnę 10-22 do innych aparatów,to czy jest to dobre szkło?Dobrze zrobię gdy go kupię?Czy nie będę żałował,że nie wzięłem 17-40?
    Sorry, ale kompletnie Cię nie rozumiem!
    Ty te wszystkie pytania zadajesz juz po zamówieniu tego szkła? A jak Ci teraz napiszemy, ze to kicha straszna, denko od butelki i słoik musztardowy, to co zrobisz?
    Czy masz szansę zrezygnować z zakupu? Bo jak nie, to szkoda w ogóle cokolwiek pisać...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec

Domyślnie

Nie zrozumiałeś to fakt.Nie zamówiłem,ale mogę w każym momencie i będzie na drugi dzień.Napisałem tak bo już się na niego zdecydowałem,to tyle.Możesz teraz napisać coś z łaski swojej?Byłbym wdzięczny....
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Skoro bedziesz mogl szklo potestowac, to nie lepiej zaufac wlasnym testom/wrazeniom, niz wczytywac sie w opinie innych?
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

10-22 to bardzo dobry obiektyw. najlepszy zoom UWA jaki mozna kupic do cyfrowych Canonow z cropem (oprocz 10D i starszych).

jesli rasowo do krajobrazow to bralbym 10-22.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Witam,już prawie mam go w rękach (góra pojutrze będzie u mnie).Ale nurtuje mnie jedno pytanie..Na początku miałem brać 17-40 mm,ale chciałem coś szerszego-chciałem obiektyw typowo do krajobrazów,zdecydowałem się więc na wspomnianą już 10-22.Mam pytanie odnośnie jakości zdjęć-ogólnie jakości optycznej tego szkła.Czy za tę cenę płacimy głównie za szeroki kąt od firmy Canon (pomijam dobre wykonanie itd.,które ta frima w większości podaje),czy też jakość optyki jest dobra?Czy jest jakaś różnica między taką eLką 17-40mm na zakresie 17-22 i 17-22 z 10-22mm?A jeśli tak to czy jest ona duża?Pomijając już to,że nie podepnę 10-22 do innych aparatów,to czy jest to dobre szkło?Dobrze zrobię gdy go kupię?Czy nie będę żałował,że nie wzięłem 17-40? (chodzi o jakość zdjęć,nie o zakres).Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam!
    ponoć to bardzo dobre szkło, jak Ciebie stać to bierz, nie będziesz żałował...

Domyślnie

...Możesz teraz napisać coś z łaski swojej?Byłbym wdzięczny....
    Tak jak przede mną już napisali koledzy - 10-22 uchodzi za dobre szkło.
    Chciałbym Ci jednak zwrócić uwagę na coś innego. Gdy popatrzysz na stopki naszych forumowiczów, to jakoś tego obiektywu nie widać za bardzo, prawda? Ja również nie mam przekonania do obiektywu o tak ograniczonym zakresie stosowania (EF-S, ultraszeroki).
    Jeśli patrzysz trochę w przyszłość z przekonaniem do FullFrame, to wydaje mi się , że w tej samej cenie jednak lepiej wziąć 17-40/4L, a jeżeli w tej chwili nie możesz się obejść bez takich bardzo szeeerokich kątów, to dokup sobie do niego na razie jakiegoś kliszaka, a gdy się upowszechni FullFrame to 17-40 będzie jak znalazł.
    Natomiast 10-22 ze swoimi ograniczeniami (EF-S) i niezbyt powszechnym zastosowaniu (ultraszeroki) może być w przyszłości nawet trudny do odsprzedaży.
    Pozdrowienia, Tomek

Domyślnie

Powtórzę się :-)
    Cytat Zamieszczone przez akustyk
    10-22 to bardzo dobry obiektyw. najlepszy zoom UWA jaki mozna kupic do cyfrowych Canonow z cropem (oprocz 10D i starszych).
    Tak bardzo dobry, jak bardzo ograniczony. Zarówno przez kompatybilność tylko z trzema korpusami (300/350D, 20D), jak i przez zakres stosowania (bardzo szerokie kąty)

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    jesli rasowo do krajobrazow to bralbym 10-22.
    A ja 17-40/4L i tymczasowo kliszaka :-)
    Zdecydowanie bardziej przyszłościowe rozwiazanie...
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Gdy popatrzysz na stopki naszych forumowiczów, to jakoś tego obiektywu nie widać za bardzo, prawda?
    Bo nie każdy potrzebuje taki ultra szeroki kąt.
    Dla mnie np. 17-40 jest stanowczo za wąski, a komuś innemu może wystarczyć.

Odnośnie samego szkła, jest to naprawdę dobre szkło, nie można się do niczego przyczepić, waga tego szkła naprawdę powala / "ten obiektyw jest trochę cięższy od powietrza" / i jego największa zaleta - "tym obiektywem możesz samemu sfotografować własne plecy" .

Jeśli szukasz ultra szerokiego kąta to tylko to szkło.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów