Cytat Zamieszczone przez wiek1 Zobacz posta
Witam
Mam w tej chwili obiektywy: minolta 24mm f 2,8; minolta 50 mm f 1,4, minolta 100 mm f 2,8 macro; minolta 135 mm f 2,8; minolta 70 - 210 f 4; sigma 400 mm f 5,6 apo macro.
Minolta 24/2.8 - taki sam obiektyw masz w Canonie. Konstrukcja dość stara, AF bez napędu ultradźwiękowego USM ale generalnie szkiełko daje radę (trafia z ostrością i jest niezłe optycznie), zwłaszcza jeśli uwzględnimy jego niską cenę. Alternatywa może być Sigma 24/1.8 ale ja nic nie potrafie powiedzieć na temat tego szkiełka.
Minolta 50/1,4 - takie samo szkiełko masz w systemie Canon, jest bardzo popularne, ma napęd micro USM (taki uproszczony USM, ale działa bardzo szybko). Alternatywa to Sigma 50/1.4 ale w tych szkłach jest loteria z AF.
Minolta 100/2.8 Macro - Canon ma az trzy takie szkła 100/2.8 Macro (najstarsze), 100/2.8 Macro USM (najpopularniejsze) i 100/2.8 Macro L IS USM (eLka, ze stabiliazają, nowa konstrukcja, bez wątpienia najlepsza ale to już dość drogie szkło)
Minolta 135/2.8 - tu jest kłopot. 135/2.8 Soft Focus Canona to pomyłka (stałka, która generuje obrazki nie lepsze niż przeciętny zoom). Efekt soft focus dobry był do kliszaków, rejestrując obrazy na matrycy uzyskasz dużo lepszy stosując odpowiednie filtry (Gimp, Phpotoshop itd) podczas obróbki zdjęcia. Jest bardzo dobra eLka 135/2.0 ale, jak to obiektyw serii L, czyli profesjonalny, nie kosztuje mało.
Minolta 70 - 210/4 - do wyboru masz Canona 70-210/3.5 - 4.5 USM lub 70-200/4 L USM. Jest też Canon 70-210/4 ale to stara i nieudana konstrukcja (zoom typu pompka)
Sigma 400/5,6 APO Macro - jest obiektyw Canon 400/5.6 L USM. Jest też 300/4 L USM (dwie wersje, ze stabilizacją i starsza, bez) do którego można dopiąć telekonwerter x1.4 ale jakość będzie już cit gorsza niż w przypadku czterysetki. Taka Sigma jak masz była i do Canona ale to stary obiektyw i z 7D będzie najprawdopodobniej działał tylko na pełnej dziurze (po domknięciu przysłony następuje zawieszenie aparatu - stare Sigmy mają taki problem z nowszymi body Canona, był okres że serwis Sigmy wymieniał płytki w obiektywach, aby zapewnić zgodność z nowszymi puszkami Canona, ale nie wiem jak to teraz wygląda)

Odniosłem się tylko bezpośrednio do tego co podałeś (wiadomo, zamiast 24 mm można mieć 20 albo 28). Przejrzyj sobie system:
http://www.canon.com/camera-museum/c...s/ef/wide.html
Pomyśl co by Ci pasowało i pytaj dalej.