Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
Ale marnowanie potencjału świetnego uniwersalnego szkła spacerowego jakim jest 24-105, przez przykręcanie go do cropa ...... pogłębi przez gęstą matrycę mydło .....
Po przemyśleniach, sprzedaży 300D i KITa, wybrałem się dziś, aby zakupić 15-85 do swojego 60D. W sklepie posiadali także 24-105L. Miałem wydrukowaną tablicę testową i trzasnąłem parę fotek.

Nie wiem jakie zwalone obiektywy 24-105L mieliście przy swoich cropach, skoro uważacie, że ten obiektyw pogłębi mydło. Owszem 15-85 jest ostrzejszy, ale tylko w środku kadru dla 24mm (nie że w L to jest mydło, gdyż ładnie to wygląda ale 15-85 jest bardziej wyostrzony). W pozostałych zakresach ogniskowych środek jest podobny. Natomiast brzegi dla wszystkich odniskowych ostrzejsze w 24-105. Pozatym w L lepszy kontrast, "ładniejszy" obrazek. Co dziwne dla 24 miał niezauważalną aberrację nawet w narożnikach.

Po moich dzisiejszych doświadczeniach, mogę stwierdzić, że jeżeli komuś odpowiada zakres od 24mm, to 24-105L jest świetnym obiektywem także do cropa i pisanie o mydle, czy jasno określonej lini produktowej jest trochę bez sensu.
Fakt, że być może trafiłem na wyjątkowo dobry egzemplarz, no i druga sprawa, czy wart jest dopłaty +50% do 15-85m ??

Ja, głównie ze wzlędów finansowych zostałem przy 15-85 (jeszcze pozbyłem się KITa, którego przy L-ce mósiałbym zostawić), ale 24-105 będzie mi się jeszcze długo śnił.