Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Canon 15-85mm vs 17-40mm dla 7D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Znowu to samo.. Sam kiedyś miałem 17-40 z 40d, potem z 5d i z perspektywy czasu stwierdzam, że 17-40 do cropa ma sens jedynie jeśli potrzebna jest szczelność i pancerność. W każdym innym aspekcie lepiej sprawdzą się szkiełka ef-s (10-22, 15-85, 18-200).
    Dla mnie jest to zbyt duże uogólnienie. Nie ma takiej zasady.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dla mnie jest to zbyt duże uogólnienie. Nie ma takiej zasady.
    W kontekście stosunku jakości optycznej do ceny 18-55IS - to nie jest uogólnienie, tylko po prostu racjonalne myślenie.
    Entuzjastyczny Neofita

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    W kontekście stosunku jakości optycznej do ceny 18-55IS - to nie jest uogólnienie, tylko po prostu racjonalne myślenie.
    Kontekst to jak sam wiesz zawsze może być bardzo różny :wink:. Czego najlepszym przykładem jest post kolegi do którego się odniosłem .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Kontekst to jak sam wiesz zawsze może być bardzo różny :wink:. Czego najlepszym przykładem jest post kolegi do którego się odniosłem .
    A ja pozwoliłem sobie jeszcze wzmocnić to uogólnienie: 17-40 do cropa ma sens jedynie jeśli mamy uczulenie na kita 18-55IS, który w większości zastosowań sprawi się lepiej niż 17-40 - obiektyw który projektowany był do zupełnie innych zastosowań i w których sprawdza się wybornie. Po co zaraz takie jaculowe wypasy jak 10-22, 15-85, 18-200...
    Entuzjastyczny Neofita

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Po co zaraz takie jaculowe wypasy jak 10-22, 15-85, 18-200...
    Możesz rozwinąć? Z ciekawości

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Możesz rozwinąć? Z ciekawości
    Nie wiem o rozwinięcie w którą stronę Ci chodzi. Może w tę, że polecanie 17-40 na cropa, podczas gdy dający na gęstym cropie podobny a często lepszy obrazek obiektyw (18-55IS) dostajemy prawie za darmo razi moje poczucie forumowej uczciwości.

Oczywiście nie winię tu świetnego pełnoklatkowego UWA, jakim jest 17-40 za marne wyniki jakie osiąga przykręcony do bardzo wymagającego w końcu dla obiektywów cropowego korpusu z gęstą matrycą. Mam za to pretensje do tych, którzy wpuszczają EF-sową młodzież w ten obiektyw, obiecując im wielokrotne orgazmy - nie dodając niestety, że wywołane będą jedynie głaskaniem czerwonego paska.

W ogromną chęcią zobaczę na tym forum test, który wykaże wyższość optyczną 17-40 nad kitem. Dla mnie sens użycia 17-40 z cropem ogranicza się do sytuacji, w której mamy równocześnie pełną klatkę i pożyczamy ten obiektyw ratunkowo na potrzeby rezerwy cropowej.

Jacula wymienił obiektywy, które na cropie miażdżą 17-40 - ostrością, kontrastem, a jeżeli już są w tych kategoriach równorzędne - to niszczą go zakresem. Ja dorzuciłem po prostu obiektyw równorzędny, średnio 10 razy tańszy od rzeczonego.

Argument "doczekam z nim do FF" z kolei razi mnie absurdalnością - chyba że wyrwaliśmy jakąś super okazję cenową. Rzeczywiście, po przejściu na FF może być szok - jak po przemianie żaby w księżniczkę Może o to chodzi?
    Entuzjastyczny Neofita

Awatar flaco80
    Miasto
    New Lublin City ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K0wboj Zobacz posta
    A którą wersję Sigmy miałeś? Starą czy nową OS HSM?
    Starą bez Hsm.:neutral:
    40D, 300+kit, c15-85 is usm, sigma 70-300 apo dg, trochę ruskiego szkła - nie mylić ze stolicznoją
    Więcej czytam niż piszę ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

17-40 to nie aż tak krótko jak na zdjęcia rodzinne a po przejsciu na pełną klatkę zawsze masz obiektyw
    Brak ;(

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Masz jeszcze dobre Tamrony 17-50/2.8 (z VC lub bez). Też bym wolał jaśniejsze cropowe szkło niż ciemne i krótkie FFowe UWA jakim jest 17-40L.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów