"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A ja pozwoliłem sobie jeszcze wzmocnić to uogólnienie: 17-40 do cropa ma sens jedynie jeśli mamy uczulenie na kita 18-55IS, który w większości zastosowań sprawi się lepiej niż 17-40 - obiektyw który projektowany był do zupełnie innych zastosowań i w których sprawdza się wybornie. Po co zaraz takie jaculowe wypasy jak 10-22, 15-85, 18-200...
Entuzjastyczny Neofita
Nie wiem o rozwinięcie w którą stronę Ci chodzi. Może w tę, że polecanie 17-40 na cropa, podczas gdy dający na gęstym cropie podobny a często lepszy obrazek obiektyw (18-55IS) dostajemy prawie za darmo razi moje poczucie forumowej uczciwości.
Oczywiście nie winię tu świetnego pełnoklatkowego UWA, jakim jest 17-40 za marne wyniki jakie osiąga przykręcony do bardzo wymagającego w końcu dla obiektywów cropowego korpusu z gęstą matrycą. Mam za to pretensje do tych, którzy wpuszczają EF-sową młodzież w ten obiektyw, obiecując im wielokrotne orgazmy - nie dodając niestety, że wywołane będą jedynie głaskaniem czerwonego paska.
W ogromną chęcią zobaczę na tym forum test, który wykaże wyższość optyczną 17-40 nad kitem. Dla mnie sens użycia 17-40 z cropem ogranicza się do sytuacji, w której mamy równocześnie pełną klatkę i pożyczamy ten obiektyw ratunkowo na potrzeby rezerwy cropowej.
Jacula wymienił obiektywy, które na cropie miażdżą 17-40 - ostrością, kontrastem, a jeżeli już są w tych kategoriach równorzędne - to niszczą go zakresem. Ja dorzuciłem po prostu obiektyw równorzędny, średnio 10 razy tańszy od rzeczonego.
Argument "doczekam z nim do FF" z kolei razi mnie absurdalnością - chyba że wyrwaliśmy jakąś super okazję cenową. Rzeczywiście, po przejściu na FF może być szok - jak po przemianie żaby w księżniczkęMoże o to chodzi?
![]()
Entuzjastyczny Neofita
17-40 to nie aż tak krótko jak na zdjęcia rodzinnea po przejsciu na pełną klatkę zawsze masz obiektyw
![]()
Brak ;(
Masz jeszcze dobre Tamrony 17-50/2.8 (z VC lub bez). Też bym wolał jaśniejsze cropowe szkło niż ciemne i krótkie FFowe UWA jakim jest 17-40L.
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin