Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Canon 15-85mm vs 17-40mm dla 7D

Mieszany widok

Domyślnie

Witaj,

ja Ci polecę właśnie C15-85 do C7D jeżeli chcesz mieć uniwersalnego i dobrej klasy spacerzooma.

Dlaczego ? Mam go prawie od roku, wcześniej z 500D, teraz 7D i uważam, że jest lepszy od 17-40 (miałem go kiedyś zapiętego) z kilku powodów : zakres !, stabilizacja, kolory ...

Jak szukasz spacerzooma, to podejrzewam, ze 90% fotek będzie w dość dobrych warunkach oświetleniowych i wtedy to szkło spełni się idealnie (najlepszą ostrość ma na F/5.6-F/8).

I jak ktoś wyżej napisał masz uniwersalne zakresowo szkło zapięte, a jak potrzebujesz tele, to zmieniasz na 70-200/4 IS i jesteś happy ... Do portretów dokładasz 85/1.8 i nie musisz zatrudniać szerpów do dźwigania na wycieczce całego wyposarzenia ...

Tyle myślę podsumowania, masz pytania to zapraszam na GG.

J.

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-ie Zobacz posta
    ja Ci polecę właśnie C15-85 do C7D jeżeli chcesz mieć uniwersalnego i dobrej klasy spacerzooma.

Dlaczego ? Mam go prawie od roku, wcześniej z 500D, teraz 7D i uważam, że jest lepszy od 17-40 (miałem go kiedyś zapiętego) z kilku powodów : zakres !, stabilizacja, kolory ...
    dzięki za opinie. Trochę mnie zaskoczyłeś tym ostatnim bo wszędzie czytałem że z L'ki będą ładniejsze kolory i kontrast.

Cytat Zamieszczone przez jacek-ie Zobacz posta
    Jak szukasz spacerzooma, to podejrzewam, ze 90% fotek będzie w dość dobrych warunkach oświetleniowych i wtedy to szkło spełni się idealnie
    no właśnie się zastanawiam jak sobie poradzi bez lampy w pomieszczeniu (imprezy rodzinne, dużo ludzi, szeroki kąt). Wiadomo że takie sytuacje często odbiegają od tzw. dobrych warunków oświetleniowych.

Zakładam że z szybkości AF jesteś zadowolony. Powiedz mi tylko jak ten zestaw radzi sobie z łapaniem autofocusa w ciemności, czy są z tym jakieś problemy czy odrazu tam gdzie wycelujesz dostaniesz potwierdzenie?

pozdrawiam
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    dzięki za opinie. Trochę mnie zaskoczyłeś tym ostatnim bo wszędzie czytałem że z L'ki będą ładniejsze kolory i kontrast.

no właśnie się zastanawiam jak sobie poradzi bez lampy w pomieszczeniu (imprezy rodzinne, dużo ludzi, szeroki kąt). Wiadomo że takie sytuacje często odbiegają od tzw. dobrych warunków oświetleniowych.

Zakładam że z szybkości AF jesteś zadowolony. Powiedz mi tylko jak ten zestaw radzi sobie z łapaniem autofocusa w ciemności, czy są z tym jakieś problemy czy odrazu tam gdzie wycelujesz dostaniesz potwierdzenie?

pozdrawiam
    Witaj,

to jest naprawdę dobre szkło i jeżeli chodzi o fotki na zewnątrz, to nie mam żadnych zastrzeżeń. Wewnątrz to oczywiście zależy od ilości światła, nie jest to 50/1.2 ale tego przecież nikt nie neguje. Generalnie jest dobrze.

W zeszłym roku przesiadłem się z C18-55 na C15-85 na Canonie 500D i pierwsze wrażenie było właśnie takie : super kolory i jeszcze lepsza stabilizacja. W czerwcu tego roku zrobiłem tym zestawem zdjęcie przy czasie 1s na 15 mm, więc jest bardzo dobrze.

A tu przykład z wczoraj, co prawda to mała panorama, ale zawsze :

Zdjęcie jest lekko obrobione w LR, nie PSułem go wcale, pewnie można z tego wyciagnąć więcej, ale to jeszcze przede mną

Masz wiecej pytań ?? Zapraszam na GG.

J.

Uprawnienia umieszczania postów