Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: gwarancja na hot pixele

  1. #1

    Domyślnie gwarancja na hot pixele

    Mam problem z hot pikselami przy dłuższym czasie naświetlania (ISO 100, powyżej 10 sek.). Na stronie serwisu z Żytniej jest tajemnicza informacja, że naprawie gwarancyjnej podlegają piksele widoczne przy ISO 1600 i czasie 1 sek. Próbowałem wyjaśniać z nimi co jest wadą matrycy, a co nie ale na każde pytanie praktycznie uzyskuję tą samą odpowiedź - że ich program do regulacji matrycy nie rozróżnia przy tak długim czasie naświetlania martwych pikseli od szumów. Wynikałoby z tego, że jeśli program nie daje rady to nic się nie da zrobić W związku z tym moje pytanie. Czy może ktoś z Was zna warunki gwarancji Canona odnośnie wad matryc?

  2. #2
    Zablokowany
    Dołączył
    Apr 2010
    Miasto
    Toruń
    Posty
    734

    Domyślnie

    W instrukcji od 300D jest napisane, że jeżeli występują powyżej 2-3 hot piksele. Wtedy serwis podejmie kroki i wymieni/naprawi matrycę. W Twoim przypadku wydaje mi się, że to jednak szum, zakurzenie, brudna matryca czy przegrzanie niżeli hot pixele. Rozumiem, że sprawdzałeś przy 10s iso 100 na założonej zatyczce na obiektywie?
    Jeżeli mógłbyś to wykonaj takie zdjęcie, wstaw je tutaj - bo to może być tylko Twoja wyobraźnia

  3. #3
    Początki nałogu Awatar Szczur88
    Dołączył
    Mar 2008
    Miasto
    Warsaw
    Wiek
    31
    Posty
    384

    Domyślnie

    A w czym Ci ten hot pixel przeszkadza? Widzisz go, o ile nie powiększysz zdjęcia do 300% i nie przejrzysz kawałek po kawałku?
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

  4. #4

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    A w czym Ci ten hot pixel przeszkadza?
    Racja, przecież na dziurawej oponie tez można jeździć, a jak z tyłu to i drift w pakiecie za free xD.

  5. #5
    Moderator Awatar Janusz Body
    Dołączył
    Apr 2004
    Miasto
    Szczecin
    Wiek
    67
    Posty
    5 757

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Racja, przecież na dziurawej oponie tez można jeździć, a jak z tyłu to i drift w pakiecie za free xD.
    Nie, no bez przesady. KAŻDA matryca ma hot i dead pixele. Dokładnie KAŻDA - ta w 1 Ds mk3 tez.

    Naprawa, reperacja polega na "zamapowaniu" hot i dead pixeli co pixeli nie naprawia a tylko przestają być widoczne.

    ACR i inne odrawiacze mają wbudowany mechanizm "mapowania" pixeli i takie hotspoty ;-) usuwają same.

    Zdjęcie dekla było kiedyś dość popularne na CB - chyba nawet sam parę zrobiłem. Bezsensowny test... no właśnie czego? Bo raczej nie matrycy.

    Robić zdjęcia i się nie przejmować.

    Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

  6. #6

    Domyślnie

    Naprawdę jest to hot piksel:-D i widać go na zdjęciach (takich ze ściągniętym deklem). Trochę mnie to wkurzało więc próbowałem dowiedzieć się u Canona jakie są warunki gwarancji na matrycę. Oni odesłali mnie, żebym spytał na Żytniej:-D. Tam z kolei na pytanie o warunki gwarancji odpowiadali mi, że przy takich czasach ich program regulujący nie odróżnia szumów od martwych pikseli (wnioskuje stąd że nie da się zmapować piksela który nie wyskoczy w ciągu sekundy:-D). Niestety nie mogłem nic więcej od nich wydusić więc wkurzyłem się bardziej i napisałem ten post. W instrukcji do eosa 60d nie ma nic na temat hot pikseli. Trochę mnie martwi jakość usług Canona w Polsce. Być może rzeczywiście nie warto wysyłać sprzętu do serwisu z powodu jednego widocznego piksela mimo że to nowy sprzęt. Chciałem się tylko dowiedzieć na czym stoję.

  7. #7
    Moderator Awatar Janusz Body
    Dołączył
    Apr 2004
    Miasto
    Szczecin
    Wiek
    67
    Posty
    5 757

    Domyślnie

    Zawsze możesz spróbowac wyjąć baterie główną i tą pastylkę od podtrzymania pamięci na noc. Rano włóż z powrotem - obiektyw musi być zapięty do aparatu. Może zadziała. Ponoć matryca mapuje się sama w aparacie w powyższy sposób. Ponoć. Nie próbowałem ale gdzieś ktoś o tym pisał, że działa.

    Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

  8. #8
    Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Dołączył
    Oct 2006
    Miasto
    Legnica
    Posty
    1 735

    Domyślnie

    Miałem podobny problem : 2 - hot pixele w 5dmkII na ISO 400 (nowa puszka), jednak po pewnym czasie, po wgraniu nowego firmaware (tak sądzę, ponieważ nic innego w aparacie nie robiłem) zamapowały się same.

  9. #9

    Domyślnie

    Spróbuj funkcji czyszczenia matrycy z podniesionym lustrem (nic nie czyść, tylko po prostu ją włącz na minutę), aparat sam Cię pokieruje. Były takie tematy na forum, sam też tego próbowałem i mi zamapowało biały piksel (a był uporczywy bo widoczny na czasach typu 1/5 bez powiększania).

  10. #10
    Początki nałogu Awatar Szczur88
    Dołączył
    Mar 2008
    Miasto
    Warsaw
    Wiek
    31
    Posty
    384

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Racja, przecież na dziurawej oponie tez można jeździć, a jak z tyłu to i drift w pakiecie za free xD.
    Raczej bym to porównał do wymieniania opony, na której się jeździ 2 dni i już lekko widać, że nie jest nowiutka...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •