Witam.
Mam EOS'a 7D - kiedy włączona jest opcja "zapisu bez karty", aparat robi zdjęcie, pokazuje je, potem go nie ma. Ale czy on je gdzieś zapisuje w pamięci wewnetrznej? Jest w ogóle taka pamięć?
Witam.
Mam EOS'a 7D - kiedy włączona jest opcja "zapisu bez karty", aparat robi zdjęcie, pokazuje je, potem go nie ma. Ale czy on je gdzieś zapisuje w pamięci wewnetrznej? Jest w ogóle taka pamięć?
Nie ma. Zdjęcie pojawia się w buforze aparatu i potem stamtąd znikaZ tego co pamiętam gdzieś w instrukcji o tym było.
PS: W jakimś xxD w "pewnym" pirackim sofcie była opcja zapisu bufora aż do 3 zdjęć. Oczywiście znasz sankcje jakie wiążą się z takim czymś?![]()
A właściwie po co umiwszcza się w aparacie funkcję: "Zwolnij migawkę bez karty"? Skoro nie jest jakimś back up'em w sytuacji gdy nieoczekiwanie sie skończy karta.
Ale przecież aparat ma jakiś bufor do zdjęć seryjnych, jak karta się muli, to tam się te zdjęcia nie ładują po wybraniu opcki zwolnienia migawki bez karty i pstrykania zdjeć?
Codzi o to, że cyknąłem niepowtarzalne i ważne zdjęcie akurat, jak przekładałem karty licząc, że je wyciągne je z bufora... .
nie nie wyciagniesz go, chyba ze nie robiles puzniej zdjec i masz jakis specjalistyczny sprzet do odzyskiwania danych z pamieci tymczasowej
Tu jest taki sprzęt opisany link![]()
najlepiej wyłączyć opcję robienia zdjęć bez karty
Kiedyś,niedługo po tym jak pierwsze lustrzanki pojawiły się w naszych sklepach, w studiu miałem taką sytuację że zacząłem pstrykać - zrobiłem z 10 fotek, włączam podglądi
, no i od tamtej pory powyższa opcja wyłączono
Potrzebna ta funkcja jak świni siodło! Od początku u mnie jest "turn off"
Lepiej zablokowac sobie robienie zdjec bez karty. Nawet jesli ktos mysli, ze "ja glupi nie jestem i zawsze bede wiedzial o karcie w slocie" to moze sie zdziwic.
Ja kiedys polazlem w teren z TELE i sporo fotek zrobilem bez karty.
No, ale po co taka funkcja w ogóle jest, nie lepiej, jak się wyciągnie kartę to automatycznie nie móc zwolnić migawki? Po co ona, po co ją włącza się? A może, żeby w sklepie zobaczyć czy aparat działa? Nie kumam... .