Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 72

Wątek: 28/1.8, 50/1.8 i 85/1.8 posiadane jednocześnie

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Panowie a w jaki sposób najlepiej przetestować stałkę pod względem celności AFu? Przymierzam się do kupna, ale nie miałem styczności z nimi, więc nie będę wiedział czy dana sztuka wystarczająco ostrzy czy może być lepiej..
    Szklo albo ostrzy albo nie ostrzy. Ja np. testuje (smieja sie ze mnie na miejscu) na tablice i zawsze wybieram sztuke ktora trafia w punkt. Jesli chodzi czy dana sztuka jest mydlana albo i nie to juz kwestia Twojego oka i preferencji.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    ..........

p.s lekkie 35mm chętnie bym widział na 5D, może canon rzuci EF 35mm 1.8 USM (he he wiem że nic z tego )
    Jeżeli nawet Canon wypuściłby takie szkło (w co bardzo wątpię), to będzie to raczej EF-S, czyli pod cropa

Panowie a w jaki sposób najlepiej przetestować stałkę pod względem celności AFu? ...
    Tak samo jak zooma :cool:

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Sam mam takie stałki jak w/w pierwszym poście. Powiem szczerze, najczęściej korzystam z 24-105L i 85/1.8 Czasem zdarzy się sytuacja, że potrzebuję szerzej i jasno wtedy 28/1.8 podpinam i jest okej

Jednak wadą mojego zestawu jest niestety crop..., gdyby to było 5d to bym był uradowany - niestety fundusz nie pozwala. Ostatnio doszedłem do konkluzji, że 50/1.8 leży i się kurzy stąd poleci na giełdę w lutym

Najbardziej jestem właściwie zadowolony z 85/1.8 przymkniętej do 2.2 Często nawet biorę ją zamiast 24-105L

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Panowie a w jaki sposób najlepiej przetestować stałkę ... czy dana sztuka wystarczająco ostrzy czy może być lepiej..
    bierzesz nóż kuchenny, jedziesz do FotoJołka, prosisz o stałkę i ostrzysz nóż na pierścieniu AF. jeżeli wciągu 5 min osiągniesz ostrość żyletki, to szkło się w miarę nadaję. Najlepsi osiągają 2-3min. Podobno eLki ostrzą najlepiej - poniżej minuty, ale nie mam to się nie wypowiem...

nie mogłem sie powstrzymać.. a tu masz małą PODPOWIEDŹ.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    bierzesz nóż kuchenny, jedziesz do FotoJołka, prosisz o stałkę i ostrzysz nóż na pierścieniu AF. jeżeli wciągu 5 min osiągniesz ostrość żyletki, to szkło się w miarę nadaję. Najlepsi osiągają 2-3min. Podobno eLki ostrzą najlepiej - poniżej minuty, ale nie mam to się nie wypowiem...

nie mogłem sie powstrzymać.. a tu masz małą PODPOWIEDŹ.
    Hehehehe.

ps. niechcemisie a to jest wlasnie ta tablica z ktorej ja korzystam
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam tą tablicę, ale myślałem, że oprócz niej jest jest sensowniejszy sposób. Chodziło raczej o to, ze robiac fotke gdzies na jakims elemencie, mi moze ostrosc pasowac, a wrzucajac tu sampla bez obrobki ktos napisze ze mam beznadziejna sztuke...
    No, ale skoro nie ma zlotego srodka to zdaje sie na swoje widzi misie
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Dopiero zaczyna Awatar STR8
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    Pierwsza sprawa, czy da się żyć z samymi stałkami typu 28/1.8, 50/1.8 i 85/1.8? Czy ktoś posiada tylko te stałki i tylko nimi robi zdjęcia? Ciekawi mnie czy takiej osobie bardzo brakuje zooma i jakie są praktyczne wady takiego stałoogniskowego zestawu.
    Odpowiedź nie jest łatwa i zależy tylko i wyłącznie od wykonywanych zdjęć. Studio, portret, moda, żarcie da rade takim zestawem, ale reporterki sobie nie wyobrażam, szczególnie przy obecnej jakości szkieł zmiennoogniskowych, która jest więcej niż zadowalająca

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Mam tą tablicę, ale myślałem, że oprócz niej jest jest sensowniejszy sposób. Chodziło raczej o to, ze robiac fotke gdzies na jakims elemencie, mi moze ostrosc pasowac, a wrzucajac tu sampla bez obrobki ktos napisze ze mam beznadziejna sztuke...
    No, ale skoro nie ma zlotego srodka to zdaje sie na swoje widzi misie
    ja mam inny sposób, wyciągasz szkło z pudełka, pudełko na stół i ostrzysz na krawędź, jak wychodzi ostra to jest ok
    z 50tką zadziałało jest bardzo dobrze, ciekawe jak z kolejnymi szkłami pójdzie
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

a teścik bateryjkowy znacie? stawiasz 5 bateryjek w pozycji trójkąta.
    powinno to wyglądać mniej więcej tak:

0
    0 0
    0 0

wtedy celujesz na wybraną bateryjkę i sprawdzasz na samplu gdzie AF poleciał. Jeśli trafiłeś to jest ok. Jeśli jest na innej bateryjce, to pech...

AD. Bateryjki muszą być w odpowiedniej do siebie odległości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    szlaq źle połaczyło:

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wybaczcie wielkość, ale tak jakoś skoczyło i forum rozjechało. Tak mniej więcej rozkładasz bateryjki i tak to powinno wyglądać.
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 28-01-2011 o 19:22 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

a pamiętasz N00bek wątek, w którym był problem z 17-55 gdzie raptem w teście było ok a na mieście wychodził tragiczny ff? Warto i w praktyce przetestować szkło - w sklepie na hali, czy na dworze..
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów