-
Początki nałogu
Posiadam zestaw,o którym mowa,więc dorzucę coś od siebie.W 28mm nie przeszkadza mi mydło w rogach o którym mówi większość znająca je tylko z testów.Odległość ostrzenia jest bardzo mała,co nie ogranicza go w różnych zabawach z przerysowaniami
50mm to klasyka,zakochałem się w świetle 1.4 ,aż strach się bać jakie możliwości daje f1.2
Na minus jest tutaj napewno przestarzała konstrukcja i szybkość jakiej brakuje mi z dwóch pozostałych szkieł.Mimo wszystko to ulubiony słoik. 85mm jest fajne bo jest bardzo dobre optycznie i nie drogie jak nie patrzyć.Zakup nie wiąże się z dużym ryzykiem kupna słabej sztuki.Jest fajna,szybka i zwarta.Nie lubię jej ograniczenia jakim jest czasem odległość ostrzenia (przy ciasnych pomieszczeniach).Lubię je wykorzystywać do sportów halowych i koncertów,przy ciasnych portretach bywa za szerokie.Drugi raz przy posiadaniu 50mm,wolałbym coś dłuższego niż 85mm (100mm albo zacne 135L pomijając cenę). Jeśli miałbym jedną ze stałek zamienić na zooma na jedno body,to napewno było by to 28mm.Natomiast gdybym miał możliwość zamiany któregoś zakresu stałki na odpowienika w eL-ce, była by to 50L albo ciekawe 35L .Podsumowując i precyzując moje wymagania trzy opisywane stałki zamieniłbym na 35l/50+135 uzupełniając wszystko zoomem 24-70 który daje do tego szerokość i uniwersalność.Nigdy nie chciałbym nawet więcej niż trzy szkła jednocześnie do użytku,no chyba,że dawali by za darmo
Uprawnienia umieszczania postów