Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Wątek: 28/1.8, 50/1.8 i 85/1.8 posiadane jednocześnie

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Tak jak napisali poprzednicy... Stałki to nie tylko i jakość fotek i mała GO. To przede wszystkim inna specyfika pracy. Ja również w domu, na imprezach okolicznościowych, a i na spacerze p mieście używam stałek. Mam wszak 17-55 które na okolicznościówkach jest praktyczniejsze, ale to do zastosowań bardziej ogólnych - dlatego przechodząc na FF sprzedaję.
    Nie uważam, żeby nadużywać bajery małej GO. W krew wchodzi świadomość tego jak to wygląda i czasem podświadomie się przymyka. Wczoraj p domu latałem z 50/1.4. Podpiołem błysk, przymknąłem i do dzieła.
    Że stałkami nie jest tak, że ogniskowa cie ogranicza - zawsze można trochę odejść lub podejść. I po to mam wymieniony zakres żeby chodzenia było nieco mniej.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem jednak nie negował bym zoomów, jeszcze takich jak opisał nam kolega w 1 poście to naprawdę dobre Canonowskie zoomy, sprawa prosta co gdzie jak i kiedy chcesz fotografować, bo np kotlety tylko ze stałkami to powodzenia życzę chyba że masz 2x body, to już jakoś idzie - prosty przykład blokowisko z lat 80, pokoik młodej pani, która się przygotowuje do najważniejszego dnia, pokój wymiar 2x3 metry umeblowany, a my wchodzimy z C.24 f1.4, lub wyżej, i co mamy części twarzowe młodej i może troszkę reszty, no przepraszam chyba że ktoś ma C.14 f2.8 II za ponad 8 klocków wtedy zwracam honor zmieści się wszędzie, dlatego, C16-35 f2.8 II jest dobrym niewielkim zoomem, do takich zastosowań właśnie u mnie.Pamiętajmy o tym że dla nowego użytkownika sprzętu fotograficznego, zakup stałki wiąże się z trochę innym nastawieniem do użytkowania i robienia zdjęć, chodzi mi o zajmowanie odpowiedniego miejsca, odległości od fotografowanego obiektu i etc...
    Co do prowadzenia reporterki też jest to dość mocno uprzykrzona przy stałkach, oczywiście zależy jakiej reporterki,nie chcę, nie mogę tu ganić stałek bo sam ich używam i są częścią integracyjna mojego zestawu ale zoom to zoom. Dodatkowe światło na zakupy słoików powinny jednak rzucać nasze fundusze.

Domyślnie

wiesz idac tym tropem to zaraz pojawi sie jakis ptasznik i stwierdzi ,ze takich ogniskowych to on wogole nie uzywa a beda i tacy co 70-200 nie odpinaja od korpusu. ten zakres czyli 28-85 na FF traktowac nalezy jako bazowy. i odpowiadajac na pytanie autora tematu wole te dwie stalki niz jednego zooma 24-70 w tych samych pieniazkach

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Co do pierwszej sprawy; da się żyć. Ja od początku wchodząc w świat lustrzankowy zostałem przekonany do stałek. Miej na uwadze, że wcześniej miałem Panasa FZ50, który zakres ogniskowych ma delikatnie mówiąc spory. Zaczynałem z kitem 18-55 IS i trójcą 50 1.4 i 85 1.8. Po niespełna roku dokupiłem 28 1.8. A jeszcze po nie całym roku Ciamcianga fisha S8.

Jako, że widoków nie focę, raczej z rzadka (wakacje, wycieczki etc.), dla mnie 18-55 jest używane sporadycznie. W domu najczęściej na nosie 28 1.8, rzadziej 50 1.4. Na zewnątrz 85 1.8 jest podstawą, aczkolwiek po ostatnich wakacjach przekonałem się również bardzo pozytywnie do 50 1.4 (na zewnątrz).

Co do zaszufladkowania się w papierowej GO; po pierwsze to kwestia gustu, gro ludzi kupuje stałki tylko dla tej właśnie minimalnej GO. Ja mam je nie tylko z tego powodu, aczkolwiek lubię bardzo małą GO. Z drugiej strony mając stałki nikt Cie nie zmusza do blokady każdego z tych szkieł na pełnej dziurze. Z resztą o ile wiesz stałki po przymknięciu pokazują jeszcze większy pazur (rozdzielczość, ostrość).

Z kwestią jakość vs zoomy to za wiele ci nie powiem, bo jedynego zooma jakiego mam jak sam widzisz z najwyższej półki nie jest. Z mojej trójcy w różnym stopniu podoba mi się bardzo bokeh. Ponadto będąc przyzwyczajonym do stałęk i zakładając jakiegoś zooma w ciemniejszym miejscu nie mogąc zejść przysłona poniżej pewnej magicznej wartości tj. 2.8 ja odczuwam pewien dyskomfort.

Reasumując, byłbym łgarzem jeśli bym powiedział, że stałki nie sprawiają czasami dyskomfortu w postaci chociażby miejsc i czasu, gdzie żonglowanie stałkami jest niebezpieczne dla sprzętu lub po prostu nie ma na to czasu.

Ja natomiast biorąc za i przeciw dalej tkwię przy stałkach i nie mam planów na zmianę. Jedyne zoomy, które mnie interesują to EF-S 10-22 i coś pokroju 55-250/70-200 4.0.

A więc dużo zależy też od rodzaju fotografii i Twojej skłonności do kompromisu. Zawsze coś kosztem czegoś. Ale skoro ja mogłem przesiąść się z kompakta, który miał zakres zbliżony do 28-250 na 3 stałki ito na jednym body, to myślę, że ty też możesz.

PS
    Nie nie zniechęcam, broń Boże do zoomów, prezentuję tylko swój punkt widzenia oparty o własne doświadczenie.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu

Domyślnie

Ja powiem, podobnie jak poprzednicy, ale z większym naciskiem na zoom czyli uniwersalność na jednym body.
    A mianowicie, jest tak. Jak idę sam w plener, miasto, górki to zabieram 1 zooma i 2-3 stałki. To styka mam czas robię sobie krajobraz architekturę. Nic mi nie ucieka, nie śpieszę się, chyba że na obiad.
    W domu modę zapodać stałkę na body i polatać chwilkę po ogrodzie za dziećmi, czy po domu. Wszystko pasi.
    ALE
    Jak idę do dziecka do przedszkola na krótkie przedstawienie (a mam jedno body), które trwa z górą 10-15 minut (z tego występ grupy dzieciaka to jakieś 5-7 minut) to nigdy nie brałem stałek. Na ramieniu body z zoomem. Mimo ciasnoty pomieszczenia siadam na dupce przed wszystkimi i pykam sobie 30-40 zdjątek i jestem HAPPY. MITYCZNĄ Jakością się nie przejmuję, bo w takich przypadkach nie chodzi o super bokeh, super ostrość ale o złapanie chwil, spojrzeń, grymasów, zabawnych sytuacji. Mam czas na przyłożenia się do prostego trzymania body, kontroli czasu i przysłony. W dynamicznej akcji robię raz dzieciaki w ujęciu szerokim, za sekundę łapię czyjeś grymasy z bliska (praca praktycznie na przesłonach 2.8 do 4,0). W takich chwilach nie wyobrażam sobie siedzenia i grzebania w torbie ze słoikami bo ............ wszystko by uleciało a ja nie miałbym wielu bardzo ujęć.
    Jakość wyprodukowanych zdjęć jest OK. Jak chcę je podostrzyć włączam USM w PS-ie i po zawodach.
    Podsumowując przy jednym body należałoby mieć i jedno i drugie (czyli i zooma i stałkę)

pozdrówka

Jak idę do dzie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam tylko, że na cropie fajnie pracowało mi się na 17-35 lub 16-35 lub 24-70 (tutaj lekko brakowało szerokości, ale było OK) a na FF biorę tylko 24-70 mowa o spektaklach dziecięcych, przedstawieniach w szkołach, przedszkolach
    Ostatnio edytowane przez darecky ; 28-01-2011 o 10:46 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Mam 28mm, plamuje zakup 85mm. Mam tez zoom 24-70L i jesli chodzi o porownanie jakosci ze stalki 28mm i tej samej ogniskowej z w/w zooma to jakosc stalki jest zdecydowanie lepsza! Polecam korzystac ze stalek w miejscach gdzie wolniej dzieje sie akcja np. slub, blogoslawienstwo, plener, krajobraz. Do szybkiej akcji polecam zooma np. wesele, sport. Jak tak wlasnie korzystam ze swojego zestawu
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

takie imprezy zawsze mozna opedzic kompaktem, s95 wystarcza mi w zupelnosci.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

miałem do cropa 8mm, EF20 2.8, EF 50 1.4, EF 85 1.8 i zamieniłem trzy pierwsze na 28-135 na 5D

wypchana torba i żonglowanie stałkami nie dla mnie, docelowo myślę o 14 2.8, 24-105 4L i albo 85 1.8 albo 135L (to już zależy jak wygląda 24-105 na 105mm).

na wycieczki będę tylko brał 24-105 bo już wiem że ostatnie co mi się wtedy chce to przepinać szkła

szerokie tanie stałki są jakościowo porównywalne do zoomów

p.s lekkie 35mm chętnie bym widział na 5D, może canon rzuci EF 35mm 1.8 USM (he he wiem że nic z tego )

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta

p.s lekkie 35mm chętnie bym widział na 5D, może canon rzuci EF 35mm 1.8 USM (he he wiem że nic z tego )
    Najlepiej jakby Canon stworzyl taki obiektyw: 20-200mm f/2
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Panowie a w jaki sposób najlepiej przetestować stałkę pod względem celności AFu? Przymierzam się do kupna, ale nie miałem styczności z nimi, więc nie będę wiedział czy dana sztuka wystarczająco ostrzy czy może być lepiej..
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów