Słońca dotyk...
Słońca dotyk...
landryna jak dla mnie kapitalne![]()
do znudzenia już z tymi zachodami...
Ja się nie nudzę, dawaj węcej. Ciekawe jak po zachodzie słońca schodzisz z tych gór? Telefon do przyjaciela (TOPR) i helikopter?![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Jeśli chodzi o zimę w górach jestem aż przesadnie ostrożny..., z tego właśnie powodu, nie mam żadnych predyspozycji alpinistycznych. Po prostu najnormalniej w świecie boję się zimy w górach. Związane jest to przede wszystkim z zagrożeniem lawinowym. Dlatego więc jeżeli już w warunkach zimowych gdzieś idę, to tylko tam gdzie mam 100% pewność co to bezpieczeństwa. Kasprowy Wierch jest idealny. Zejście wzdłuż trasy narciarskiej przez Goryczkową jest ratrakowane, więc komfort jak na autostradzie...Jest wygodnie a przede wszystkim bezpiecznie... Jest dużo fajnych miejscówek na zdjęcia tatrzańskie, gwarantujące dobrą panoramę i co najważniejsze bezpieczne dojście. Musze sobie jakoś radzić. Ludzie z większym doświadczeniem w taternictwie zimowym mogą sobie pozwolić na coś bardziej ekstremalnego, przez co robią lepsze i ciekawsze zdjęcia. Ja już na szczęście mam dobrze ukształtowany tak zwany zdrowy rozsądek i nie podchodzę do tych tematów ambicjonalnie. Wiem co mogę i dobrze mi z tym...
Ha, przepraszam za OT, ale gdy w zeszłym roku zaczynałem zimowe wycieczki po Tatrach (Zachodnich), to najpierw przeczytałem "Wołanie w górach" Jagiełły, z czego rozdział o lawinach dwukrotnie. Uczy pokory i respektu. Natomiast nie ma miejsc bezpiecznych, nawet w okolicach nartostrad z Kasprowego zdarzały się lawiny, np. Ratrak wywołał lawinę na Kasprowym Wierchu - WPROST czy Lawina Tatry Zakopane Kasprowy Wierch - YouTube
Co nie zmienia faktu, że za prawdziwe uważam stwierdzenie, że tylko jedna rzecz jest piękniejsza od gór - góry zimą![]()
Tak się bawi Zakopane w ostatni weekend zimy...