Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
Ale obiektyw jest jaśniejszy o 2 działki, czyli o tyle niższego iso możesz użyć w tym kompakcie. A porównaj sobie te sample z rawów z XZ-1 na iso 200 i np. z EP-L1 na iso 800. Kompakt miażdży...
Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
1) Kombinacja matryca+obiektyw XZ1 zbiera tyle samo światła (GO i zdjęcia w ciemnych warunkach) co kombinacja matryca+kitowy_zoom PENa.
.
Tak namieszaliście, że już zacząłem wątpić w swoją wiedzę

Prawda jest taka, że faktycznie o ile obiektyw jaśniejszy od kita, o tyle teoretycznie wprost proporcjonalnie możemy obniżyć ISO.

Jednak druga strona medalu jest taka, że zdjęcie wykonane kompaktem z jasnym szkłem i małą matrycą nie dorówna zdjęciu z lustrzanki czy Evila ze szkłęm kitowym.

Miałem już kilka kompaktów, które były jasne na szerokim końcu (Canon f/2, Olek f/1.8, Sony f/2.4) i jakoś lustrzankowej plastyki nigdy w nich nie uświadczyłem. GO jest niestety ogromna, nie jest to zależność liniowa tak, jak między jasością szkła a ISO.

Nie mam niestety pod ręką żadnych Olków, ale mam za to Nexa i kompakt Sony.

Obydwa mają 24mm na szerokim końcu, co prawda różnica w wielkości matryc jest nieco większa niż u Olków, więc trzeba brać na to małą poprawkę.

kompakt 24mm f=2.4

Nex 24mm f=5.6

Nex 24mm f=2.8