Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 131

Wątek: Olympus XZ1 - konkurencja LX5, EX1, S95

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dzięki, w zasadzie czekam tylko na tel. i... kupuję w nadziei na kilka firmware'rów dających możliwość wszystkie NR=Off na jpg i one touch WB.

Jak z AF na foto (nie wideo)?
    Na AUTO, wewnątrz, algorytm korzysta z f/1.8 (1.8, 1/30-1/15) czy raczej daje długie czasy (1/10-1/4)?
    Jest na AUTO korekcja ekspozycji (jak w LX3).
    Czy podczas normalnego użytkowania nie przestawiasz przypadkowo tego kółeczka nastaw (z prawej strony).
    w domu obmacam i wieczorkiem dam znać
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jeżeli chodzi o AF przy fotografowaniu nie ma tragedii łatwo i sprawnie można wybrać, bardziej przeszkadza mi brak przycisku pamięci ekspozycji i tu minus dla olka i tego że nie można konfigurować pod swoje ustawienie jakiegoś przycisku idealnie gdyby np był to pierścień obiektywu
    Ostatnio edytowane przez bris ; 02-03-2011 o 12:42 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

gietrzy - mam łapy jak małe bochenki i często zdarza mi się "coś" przestawić kółkiem sam pomysł genialny ale nie przy tej wielkości moim zdaniem jest mało praktyczne szkoda że nie można przerzucać sterowania na kółko przed obiektywem ale o tym pisałem już wcześniej
    opti

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nowa recenzja XZ-1

http://www.dcresource.com/reviews/olympus/xz1-review

oraz pierwsza poprawka firmware:

http://www.olympus-europa.com/consum...ates_24387.htm

Oficjalnie poprawia tylko współpracę z lampą, ale może coś po cichu jeszcze zmienieli?

"Version 1.1 - 03.03.2011
    - Resolved issue that occurred when the POWER button of the dedicated flash units was operated."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Następna recenzja:

http://www.digitalcamerareview.com/d...ew=olympus+xz1

""The XZ-1 is capable of turning out great images thanks to a sharp, fast lens. It's worthy of consideration as a G12 or P7000 alternative.

Pros
    Excellent images overall
    Fast maximum apertures
    Very good lens performance

Cons
    Video quality a bit soft
    Short HD cip time
    Some noise at lower ISOs
    ""

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wywoływarka RAWów którą Olympus dostarcza z XZ-1 daje ciała.
    Także RAWy z aparatu dają podobne efekty.
    Olympus musi zrobić poprawki firmware.

Te same RAWy wywołane przez ACR (np. z Adobe Lightroom) zawierają dużo więcej szczegółów:

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=37957411

Jak nic, potrzeba regulacji siły odszumiania w XZ-1.
    Efekty z ACR są bardzo sympatyczne, aparat ma duży potencjał:

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=37974322

Coś już napisał

Domyślnie

mam wrażenie że Olympus chciał zrobić aparat dla wszystkich a ... no i mam wrażenie że powstał aparat dla wszystkich tzn dla nikogo: dobrej klasy obiektyw w minimalistycznej obudowie jest pozbawiony funkcji, które bardzo często wykorzystuje zaawansowany użytkownik (np brak przycisku pamięci naświetlania, mało konfigurowalny pierścień brak możliwości ustawień NR itd) a jednocześnie filtry ART, "zielone programy" dla użytkowników początkujących z pełną automatyka amatorzy narzekają na "słaby zoom" cokolwiek to znaczy i zaporową cenę a ci zaawansowani którzy są skłonni wyłożyć taką kasę na aparat że "automat nie spełnia ich oczekiwań"
    opti

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Efekty z ACR są bardzo sympatyczne, aparat ma duży potencjał:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=37974322
    Tylko, że tam nie ma żadnego zdjęcia na normalnej czułości, które mogłoby pokazać ten potencjał.

Cytat Zamieszczone przez bris Zobacz posta
    mam wrażenie że Olympus chciał zrobić aparat dla wszystkich a ... no i mam wrażenie że powstał aparat dla wszystkich tzn dla nikogo: dobrej klasy obiektyw w minimalistycznej obudowie jest pozbawiony funkcji, które bardzo często wykorzystuje zaawansowany użytkownik (np brak przycisku pamięci naświetlania, mało konfigurowalny pierścień brak możliwości ustawień NR itd) a jednocześnie filtry ART, "zielone programy" dla użytkowników początkujących z pełną automatyka amatorzy narzekają na "słaby zoom" cokolwiek to znaczy i zaporową cenę a ci zaawansowani którzy są skłonni wyłożyć taką kasę na aparat że "automat nie spełnia ich oczekiwań"
    A ja mam wrażenie, że do pełni szczęścia amatorom brakuje:
    - opcji w menu NR=Off dla jpg, sharpness=Off dla trybu AUTO

"Zaawansowanym" hm... tu wystarczy w sumie raw, ale mogliby bezczelnie zerżnąć funkcjonalność/ergonomię z LX3/5 i połączyć z pomysłami Oly (wielofunkcyjny pierścień, one touch WB, itp.)
    Po takim ulepszonym firmware nie bardzo widzę co mogliby wsadzić w XZ-2 (pomijam video)
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Praktycznie zostają poprawki firmware i będzie (prawie) ideał. Ale poprawki firmawre są niezbędne. Pytanie kiedy Olek je wypuści.

Do XZ-2 mógłby coś Olek jeszcze wsadzić - ruchomy ekran. Choć wtedy mogłaby się zmniejszyć ilość chętnych na dokupienie wizjera VF-2. Może jeszcze szybszy procek, bo apart zwalnia po włączeniu filtrów artystycznych. No i zawsze zostaje upgrade matrycy wraz z rozwojem technologii.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    kupiłem EX1/.../migawka 1/1500s mi przeszkadza, ale mam nd0,9, więc nie ma problemu.
    Jak go mocujesz?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Na razie - trzymam ręką przed aparatem
    Ale w tym tygodniu pewnie zakupię tulejkę, która ma gwint 52mm. Do tego pierścień i będzie wygodnie. Przy okazji polara będzie można używać.

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów