Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 131

Wątek: Olympus XZ1 - konkurencja LX5, EX1, S95

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale aparat który "ma być zawsze w kieszeni" - jest na miejscu - mam go zawsze w komórce. Po kiego licha kupować protezę i w tym sensie to co napisał mc_iek ma sens.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale aparat który "ma być zawsze w kieszeni" - jest na miejscu - mam go zawsze w komórce.
    O tym dodatku w komórce (nie miałem jeszcze okazji pomacać Lumix Cell Phone) zwykłem myśleć jako notatniku cyfrowym. Pisałem również o uniwersalności, tego twojej komórce brak.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Miałem już kilka kompaktów, które były jasne na szerokim końcu (Canon f/2, Olek f/1.8, Sony f/2.4) i jakoś lustrzankowej plastyki nigdy w nich nie uświadczyłem. GO jest niestety ogromna, nie jest to zależność liniowa tak, jak między jasością szkła a ISO.
    Ale tak się składa, że GO w tym kompakcie jest taka sama, jak w PENie z kitem. Jasne, jeśli użyjesz jaśniejszego szkła, a do tego jeszcze matrycy APS-C, to XZ-1 zostanie w tyle. Dlatego mówiłem tylko o porównaniu do PENa z kitem, o niczym więcej.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale aparat który "ma być zawsze w kieszeni" - jest na miejscu - mam go zawsze w komórce.
    No ja właśnie nie znalazłem takiej komórki, z której zdjęcia by mnie satysfakcjonowały. Po prostu czasami chcę mieć coś więcej z takiego zdjęcia niż numery rejestracyjne samochodu, który wjechał mi w kufer. Granicą mojego kompromisu jest właśnie coś takiego jak z tytułu wątku.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale tak się składa, że GO w tym kompakcie jest taka sama, jak w PENie z kitem.
    Gdzie można obejrzeć zdjęcia porównawcze ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    A teraz dlaczego - dżizas Cichy jesteś nie do zarąbania

To nie ma mieć plastyki sensu stricte, fakt, na tele coś tam tego rozmycia jest.
    Plastykę ma Cichy jak sobie włoży Nex'a z kitem w kieszeń
    To jest mały, uniwersalny aparat.
    To nie jest konkurencja dla luster, to nie jest konkurencja dla M/43
    No to bez sensu są te wszystkie przyrównania do PENa i dywagacje o GO.

Dobrych małych kompaktów z szerokim kątem już jest dość sporo na rynku.

Bawiłem się ostatnio Leicą D-lux 5 (praktycznie to samo co ten Oly, 1/1.63", 24mm, f=2.0), ale do evila z kitem to się niestety nie umywa.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 31-01-2011 o 19:18 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Gdzie można obejrzeć zdjęcia porównawcze ?
    Matematyka jest nieubłagana - głębia z 1/1.6"@f1.8 i 4/3"@f3.5 jest właściwie identyczna.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Dobrych małych kompaktów z szerokim kątem już jest dość sporo na rynku.
    Czyli jednak miłość do Oly...
    Tych kompaktów jest raptem, policzmy razem:

1. LX3
    2. Sams 500
    3. LX5 (twoja Leica)
    4. Oly

tylko Oly ma tak długie i jednocześnie tak jasne szkło jednocześnie mając matrycę twojej... Leici.

Przy okazji bo w tylu moich postach nt. tego Olka zapomniałem:
    jak się ma skuteczność IBIS Oly do skuteczności IS w LX5 (twojej Leice)?

Bawiłem się ostatnio Leicą D-lux 5 (praktycznie to samo co ten Oly, 1/1.63", 24mm, f=2.0), ale do evila z kitem to się niestety nie umywa.
    Nie praktycznie bo ma 1.8 - dla mnie to kapkę więcej detali tła na ekstremalnych czasach/czułościach - ja naprawdę tego używam
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale tak się składa, że GO w tym kompakcie jest taka sama, jak w PENie z kitem. Jasne, jeśli użyjesz jaśniejszego szkła, a do tego jeszcze matrycy APS-C, to XZ-1 zostanie w tyle. Dlatego mówiłem tylko o porównaniu do PENa z kitem, o niczym więcej.
    A prawdopodobnie z 80% nabywców lustrzanek i bezlusterkowców poza obiektyw kitowy nie wyjdze (większość także poza program zielony), więc w ich przypadku to samo mogliby dostać z XZ1. Obeszłoby się bez targania gratów, bo XZ1 zmieści się w kieszeni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a tu następny test:

http://www.ephotozine.com/article/olympus-xz-1-15518

"Olympus XZ-1: Verdict
    The Olympus XZ-1 is a fine compact camera, offering high quality and versatility with its extensive range of features. The lens is an excellent performer that breaks new ground for a compact camera and offers unique benefits of its own. Although not perfect in terms of its handling the results are worth it and the XZ-1 is Highly Recommended."
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 01-02-2011 o 10:23 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ostatnio spotkałem magika, który parę lat ma Nikosia 50 z kitem leci na P i kolega który się zna nastawił mu iso800. Iso ma już ustawione 4ty rok

Domyślnie

Z cyklu moc jest z Oly:

- kolor skory; AWB
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=37614427

- bokehowo
    http://www.flickr.com/photos/mcg_pho...n/photostream/

Tu mała uwaga; mam podobny kadr z LX3 i bokeh LX3 jest bardziej smooth, natomiast izolacja pierwszy plan tło lepsza w Oly.
    PS. Pogrubiłem naistotniejsze z punktu widzenia operatora Canonów.
    the silence is deafening

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów