Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 131

Wątek: Olympus XZ1 - konkurencja LX5, EX1, S95

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Dzieki.
    Mialem w planie S100, LX5 i wybralem XZ-1 kolor bialy.
    Jutro bedzie w sklepie. Tylko nie wiem czy isc w kompakta zaawansowanego, lustrzanka ma klimat, a EOS 600D okazal sie troche tandeta jak trzymalem w rece.
    Kurde Nikon D3100 mi chodzi po glowie, ale odradzaja....
    Jutro odbiore XZ-1 i mysle ze nie bede zalowac.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Używam xz-1 od prawie roku (głównie w pracy wnętrza) i z dotychczas używanych kompaktów jest na prawdę świetny, dobra, jasna optyka, fajna obudowa i ogólnie przyjemny w użytkowaniu. Porównywanie kompaktów do luster i bezlusterkowców jest pewnego rodzaju nadużyciem i kompakt po prostu ze względu na swoją budowę nigdy im nie dorówna .

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Podobno jakosc obrazkow jest taka sama jak z lustra+ kita. Te lustra entry level dalej beda robic lepsze zdj ? Mowimy tu o domowych zastosowaniach- zadne biura,reklama itp
    No motam sie, nie ma co ukrywac Zabraknie mi klimatu lustra i wielkosci. 50D fajny, ale ciezki i duzy-sprzedany, 600D wieje tandeta-sprzedany. XZ-1 wsadze w kieszen i moge miec przy sobie 24H.
    Pentax fajny szkla drogie i malo, NikonD3100 sprawia mile wrazenie itd. Pan w sklepie kazal olac Nie bede madry i wierszy nie bede pisal.
    Zajawka mi troche przeszla na bieganie z aparatem, ale moze mnie najdzie- co wtedy.
    Ostatnie moje zdj lustrami to foty na allegro, jakies *******y w domu i modele na forum...Zadnego PENa czy NEXa. Niby male, ale ze szklem juz nabiera rozmiarow i nie takie kieszonkowe to, a cenowo tyle co entry level i mam lustro.
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 27-02-2012 o 21:47

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Podobno jakosc obrazkow jest taka sama jak z lustra+ kita. Te lustra entry level dalej beda robic lepsze zdj ? Mowimy tu o domowych zastosowaniach- zadne biura,reklama itp
    No motam sie, nie ma co ukrywac Zabraknie mi klimatu lustra i wielkosci. 50D fajny, ale ciezki i duzy-sprzedany, 600D wieje tandeta-sprzedany. XZ-1 wsadze w kieszen i moge miec przy sobie 24H.
    Pentax fajny szkla drogie i malo, NikonD3100 sprawia mile wrazenie itd. Pan w sklepie kazal olac Nie bede madry i wierszy nie bede pisal.
    Zajawka mi troche przeszla na bieganie z aparatem, ale moze mnie najdzie- co wtedy.
    Ostatnie moje zdj lustrami to foty na allegro, jakies *******y w domu i modele na forum...Zadnego PENa czy NEXa. Niby male, ale ze szklem juz nabiera rozmiarow i nie takie kieszonkowe to, a cenowo tyle co entry level i mam lustro.
    W takim stanie umysłu ... daj sobie na razie spokój z zakupami :wink:, ochłoń i wtedy kupuj. Wiem co piszę, mam oprócz xz-1, również :5dII,7d + 17/4,24/1.4II, cz35/1.4,cz50/2.0,cz100/2.0, 70-200II, 300/2.8LIS ... i trochę doświadczenia w foceniu .

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Nawet jak bede mial lustro, kompakta kupie predzej czy pozniej :P Jak bede mial kompakta, bede mial za jakis czas cisnienie na lustro- cos wiekszego albo nie.
    Zaczne od kompakta. Jutro odbior

Pełne uzależnienie

Domyślnie

XZ-1 ma swój urok

Olympus wcisnął w niego większość funkcjonalności PENów, więc ma podobną funkcjonalność jak lustrznka. Jedyny minus - JPGi zbyt mocno odszumiane i nie ma możliwości ingerencji w siłę odszumiania (a w PENoach jest). Za to z RAWów można dużo wyciągnąć, jednak pod warunkiem że używa się nie softu od Olympusa a np. Lightrooma.

Ergonomia OK, 3 kółka, szczególnie pierścieć wokół obiektywu to świetny pomysł. Gorąca stopka z portem na akcesoria, można dokupić kilka ciekawych ustrojów - czułki z lampkami LED do makro, ustrojstwo przesyłające bluetoothem zdjęcia do komórki (ale nie do iPhona) czy kompa skąd wysyłamy je do netu, oczywiście też lampy zewnętrzne różnych rozmiarów. Zewnętrzne lampy XZ1 może wbudowaną lampką odpalać bezprzewodowo, jak przyzwoita lustrzanka.

Największa zaleta - jasny obiektyw. f/1.8 na szerokim końcu, f/2.5 na długim, w dodatku o całkiem sporym zakresie. Nie trzeba podbijać ISO by mieć sensowne czasy w kiepskich warunkach oświetlenia. Plus wydajna stabilizacja. Plus lampka wbudowana potrafi całkiem inteligentnie doświetlić, bez typowego kompaktowego efektu lampy na wprost.

Rozmiary mniejsze od bezlusterkowców.
    Dla mnie zaletą, w stosunku do większych aparatów, jest na tyle mała waga, że mogę go używać z małym statywem Gorillapod z neodymowymi magnesami. Większe modele tej firmy nie mają już magnesów. Gorillę owinę wokół gałęzi, przypnę magnesami do słupa, znaku drogowego, dachu auta. Aparat jest na tyle lekki że utrzyma go poziomo, pionowo. A satyw zwinę prawie w kulkę i upcham w kieszeni. Zabieram ten zestaw na rower, w góry, na wspinaczkę, na wyjazdy służbowe - tam gdzie nie mam miejsca upchać dużego aparatu. Nawet na samotnym wyjeździe mogę z tym statywem sam zrobic sobie zdjęcia.

Wady XZ1? Słabe filmy (ale ja aparatem robię głównie zdjęcia).
    Tryb panoramy mógłby być lepszy, ale da się panoramy zrobić.
    Filtry montowane tylko przez specjalną tulejkę. Ale mam taką tulejkę (Minolty, kupiona za ok. 20 zł) - przydatna, mimo iż zajmuje trochę miejsca. Dzięki niej da się przykręcić np. polar 52mm (albo filtr IR).
    No i to że dobiero z RAWów wywołanych Lightroomem szczegóły są naprawdę satysfakcjonujace. Pierwsze próby przy użyciu softu Olka były irytujące. Różnica w uzyskanych efektach końcowych jest BARDZO DUŻA.

Inne zalety?
    W miarę tania, rewelacyjna obudowa podwodna od Olka pozwalająca nurkować do 40m z tym aparatem. Każdy przycisk i kółko wyprowadzone na zewnątrz. Przyda się nie tylko pod wodę, ale i na wodę oraz np. w piach, kurz, błoto. Choć aparat w obudowie zbliża się rozmiarami do małej lustrzanki (nadal jest mniejszy, no, może zbliża się rozmiarami do Panasonica G1).
    Przy tak jasnym zoomie mimo że pod wodą ciemniej da się robić zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 28-02-2012 o 00:32

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Czyli JPG takie sobie, musze w rawach sie obracac ?!
    Po glowie mi chodzi jeszcze tylko NikonD3100 entry level.
    Za nikonem ? Lepsze wykonanie niz Canona 600D.
    Co lustro to lustro i lepsza przyszlosc jezeli chodzi o rozbudowe.
    XZ-1 nie cale 1600zl, D3100 z kitem 2399.
    W testach przegrywa z Canonem 550/600D. Niby kolory maja dziwne nikony trzeba w rawie podlubac.Matryca nie tak przepakowana jak u Canona. N 14mln, C 18mln. ?!
    Skoro ostatnie foty jakie robilem, to glownie fora,modele,allegro- xz styknie. Ale jak bede chcial polazic z aparatem..... moze mnie draznic ta kompaktowosc LOL A slonce zaczyna wychodzic za oknem i bedzie coraz cieplej...

A wracajac do XZ-1, zapytalem w sklepie o S100. Pan mowil ze warto doplacic jak mi zalezy na filmach, za XZ przemawia nizsza cena, 1,8 i oled.
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 28-02-2012 o 00:41

Pełne uzależnienie

Domyślnie

JPG nie są złe (jedni chwalą), ale dla mnie za mocno odszumiane.
    Z RAWów wywołanych w Lightroomie można wyciągnąć więcej.
    Ale mam ustawione RAW+JPG więc zależnie od sytuacji wybieram taki plik jaki mi wystarcza.

Chyba że coś ostatnio Olek poprawił w firmware, bo dawno nie aktualizowałem i mam mocno nieaktualną wersję. Jestem chyba ze 3 aktualizacje do tyłu.

OLED to też niezaprzeczalna zaleta. Jest świetny. Szkoda że nie dotykowy jak w EP3 i OM-D (tam jest jeszcze odchylany).

Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Odebralem bialasa Jest "******" Pelno ustawien :O Prawie jak w lustrze LOL Naladuje sie to zaczne ogarniac temat.
    Ekran nalezy do rysujacych sie czy uzywacie bez folii i jest ok ?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-02-2012 o 00:23

Pełne uzależnienie

Domyślnie

nie próbowałem go rysować

używam folii, ale trzeba trafić na dobrą, bo są takie co obniżają jakoś obrazu (a sam ekran OLED jest świetny)

uwaga - uniwersalne folie 3-calowe średnio się nadają, bo ekran ma nieco inne proporcje niż w uniwersalnych foliach
    są folie dedykowane do XZ1 lub są firmy, które przytną folię na taki rozmiar jaki im podamy

najlepszym rozwiązaniem byłoby szkiełko (mam dedykowaną hartowaną szybkę od Giotto naklejoną od nowości na ekran mojego starego Canona 5D) skoro ekran nie jest dodtykowy, ale takiej nie znalazłem (jakby ktoś znalazł, prośba o namiar)

innym rozwiązaniem jest użycie dedykowanego skórzanego "oldskulowego" etui
    (można znaleźć białe)
    też ochroni ekran przy noszeniu

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów