Mam wrażenie, że Tamron od ostatnich "paru lat" jednak zdecydowanie się zmienił na korzyść. I pod względem optycznym jeżeli ustępuje Canonowi to niewiele, jeżeli ... Popracowali by nad wykonaniem, materiałami i myślę, że jedyne co by różniło te dwie firmy to cena ...
Ja stałem przed wyborem między C 24-105 L i T 28-75. Cena nie była determinantem. Wybrałem Tamrona, ze względu na światło i ... właśnie kolory. Canon ma przewagę w obudowie, ale nie zamierzam szkłem rzucać. Zresztą jeśli rzucę to strata będzie mniejsza :-) Nie rozumiem szczerze mówiąc polityki Canona, że obiektyw kitowy jakim 24-105 L niewątpliwie jest, sprzedają w tak wysokiej cenie. OK. gdyby to porównywali cenowo z 17-40L i z racji "dopłaty za markę" sprzedawali w rozsądnej cenie za +/- 2500 byłoby ok.
Może źle napisałem, że nie rozumiem polityki - polityka jest jasna - zarobić jak najwięcej :-) na szkle, które nie jest warte swojej ceny.
Jeżeli stałeś przed wyborem i miałeś obydwa szkła w rękach i mogłeś obejrzeć wyniki jakie dają czy to na ekranie czy to na papierze i nie byłeś zdeterminowany ceną a dokonałeś wyboru biorąc Tamrona to współczuję!!!
Musisz mieć poważną wadę wzroku.