Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Wątek: Dobór obiektywu

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marchpol Zobacz posta
    Nie rozumiem, jak mogę nic nie zyskać na zakresie, wymieniając 18-55 na 24-105. Możesz wyjaśnić?
    Uzyskujesz zmianę zakresu.
    Zamieniasz 18-55 na "38-168" - dla mnie to bardziej strata niż zysk.
    Wolę zestaw 17/18-5x plus 70-200 - większy zysk IMHO
    Ale jeśli Tobie wystarczy w zupełności 24-105L, to powodzenia.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Zamieniasz 18-55 na "38-168" - dla mnie to bardziej strata niż zysk.
    Właściwie, to nie zamieniałbym kitu na L-kę, tylko uzupełniłbym "zestaw" o dość uniwersalną (IMHO) L-kę. Dla uzyskania szerokiego kąta zakładałbym 18-55.
    5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
    450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Właściwie, to nie zamieniałbym kitu na L-kę, tylko uzupełniłbym "zestaw" o dość uniwersalną (IMHO) L-kę. Dla uzyskania szerokiego kąta zakładałbym 18-55.
    Jeżeli 40-170mm jest dla Ciebie uniwersalnym zakresem, to nie ma o czym dyskutować, kupuj, po co pytasz? Nie mówię że nie masz racji, tylko że dręczenie wszystkich Twoimi subiektywnym podejściem do sprawy i oczekiwanie - no właśnie, nie wiem czego - poklepywania i zapewnień, że jesteśmy z Tobą? - jest trochę jałowe...
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jeżeli 40-170mm jest dla Ciebie uniwersalnym zakresem, to nie ma o czym dyskutować, kupuj, po co pytasz? Nie mówię że nie masz racji, tylko że dręczenie wszystkich Twoimi subiektywnym podejściem do sprawy i oczekiwanie - no właśnie, nie wiem czego - poklepywania i zapewnień, że jesteśmy z Tobą? - jest trochę jałowe...
    Forum, jak wiadomo, służy do wymiany informacji, w tym przede wszystkim do tego, żeby takie osoby, jak ja (które mają pewien pomysł, ale nie są - z racji ograniczonej znajomości tematu - całkowicie przekonane co do słuszności wyboru) uzyskały potrzebną wiedzę.

Nie oczekuję "poklepywania i zapewnień", tylko porady, tak jak inni użytkownicy tego forum.

Przyznam, że od takiej osoby jak Ty (która napisała ponad 1,5 tys. postów!)spodziewałbym się konkretnej wypowiedzi, tymczasem w pierwszym Twoim poście w niniejszym wątku dwa pierwsze akapity są wzajemnie sprzeczne, a później, pisząc "jak nie wiesz, co wybrać, zmień hobby" poddajesz w wątpliwość swój profesjonalizm. Jak nie wiesz, co napisać, to nie pisz, zamiast na siłę bić rekordy w ilości postów.

Ja nie jestem profesjonalistą, tylko amatorem, który prosi o pomoc w wyborze. Tylko tyle i aż tyle. Jeżeli ktokolwiek poczuł się przeze mnie "dręczony", to przepraszam.
    5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Forum, jak wiadomo, służy do wymiany informacji, w tym przede wszystkim do tego, żeby takie osoby, jak ja (które mają pewien pomysł, ale nie są - z racji ograniczonej znajomości tematu - całkowicie przekonane co do słuszności wyboru) uzyskały potrzebną wiedzę.
    Ale wiedza, porada pochodzi z konkretnych pytań i odpowiedzi na nie. Można się pytać, czy coś pasuje, czy X jest lepsze od Y, czy nie ma na rynku czegoś alternatywnego. Nikt Ci nie odpowie na pytanie, czy będziesz szczęśliwy z zakresem 40-170 inaczej niż "ja bym nie był", "a ja tak". Takich odpowiedzi oczekujesz?

Przyznam, że od takiej osoby jak Ty (która napisała ponad 1,5 tys. postów!)spodziewałbym się konkretnej wypowiedzi, tymczasem w pierwszym Twoim poście w niniejszym wątku dwa pierwsze akapity są wzajemnie sprzeczne
    Odpowiedziałem Ci najbardziej konkretnie, jak mogłem - zastanów się nad swoim stylem i swoimi tematami zdjęć i pod nie dobierz zakresy obiektywów - a nie myśl o jakimś "pokryciu". Jeżeli tego stylu ani sprecyzowanych tematów nie masz, po prostu poprzestań na jednym obiektywie (kicie, 50-tce, co tam chcesz) i rób zdjęcia a potrzeby same wyjdą. To że jakieś zdjęcie Ci nie wyjdzie, bo nie będziesz miał jakiegoś obiektywu jest mitem - wyjdzie Ci, trochę inne ale wyjdzie - wystarczy odrobina kreatywności.

Jak nie wiesz czego potrzebujesz, to tak naprawdę nie potrzebujesz niczego.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jak nie wiesz czego potrzebujesz, to tak naprawdę nie potrzebujesz niczego.
    Bez komentarza.
    Dajmy spokój z tym filozofowaniem, zostawiając miejsce dla bardziej merytorycznych opinii.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

No to może ja pojadę może nie do końca merytorycznie a praktycznie, dużą część weekendu biegałem z zestawem 50+50 od czasu do czasu zakładając dla porównania 17-85, ciężko było nie powiem ale dałem radę i jestem z siebie dumny tym bardziej, że głównie starałem się robić krajobrazy lub jak kto woli portrety zimy
    wnioski są takie, że z 24-105 która jest moim faworytem dałbym radę i to znacznie mniej biegając niż z 50, jednakże wciąż kusi mnie 17-40 bo co szerokie to szerokie jednak. A i f4 spokojnie wystarczy, miałem szczęście, bo śniegu było dużo i prawie tyle samo słońca.

reasumując i kończąc proponuję założyć coś na puszkę i porobić fotki, dziś ma być słonecznie, oczywiście szerzej niż 24 nie ustawiamy, zobaczysz jak się będziesz czuć.

@dziobolek
    wyjaśnij mi proszę:
    "Uzyskujesz zmianę zakresu.
    Zamieniasz 18-55 na "38-168" - dla mnie to bardziej strata niż zysk." ?
    Czyżby zakres na EFS był inaczej liczony niż dla EF?
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów