"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS
Jeżeli 40-170mm jest dla Ciebie uniwersalnym zakresem, to nie ma o czym dyskutować, kupuj, po co pytasz? Nie mówię że nie masz racji, tylko że dręczenie wszystkich Twoimi subiektywnym podejściem do sprawy i oczekiwanie - no właśnie, nie wiem czego - poklepywania i zapewnień, że jesteśmy z Tobą? - jest trochę jałowe...
Entuzjastyczny Neofita
Forum, jak wiadomo, służy do wymiany informacji, w tym przede wszystkim do tego, żeby takie osoby, jak ja (które mają pewien pomysł, ale nie są - z racji ograniczonej znajomości tematu - całkowicie przekonane co do słuszności wyboru) uzyskały potrzebną wiedzę.
Nie oczekuję "poklepywania i zapewnień", tylko porady, tak jak inni użytkownicy tego forum.
Przyznam, że od takiej osoby jak Ty (która napisała ponad 1,5 tys. postów!)spodziewałbym się konkretnej wypowiedzi, tymczasem w pierwszym Twoim poście w niniejszym wątku dwa pierwsze akapity są wzajemnie sprzeczne, a później, pisząc "jak nie wiesz, co wybrać, zmień hobby" poddajesz w wątpliwość swój profesjonalizm. Jak nie wiesz, co napisać, to nie pisz, zamiast na siłę bić rekordy w ilości postów.
Ja nie jestem profesjonalistą, tylko amatorem, który prosi o pomoc w wyborze. Tylko tyle i aż tyle. Jeżeli ktokolwiek poczuł się przeze mnie "dręczony", to przepraszam.
5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS
Ale wiedza, porada pochodzi z konkretnych pytań i odpowiedzi na nie. Można się pytać, czy coś pasuje, czy X jest lepsze od Y, czy nie ma na rynku czegoś alternatywnego. Nikt Ci nie odpowie na pytanie, czy będziesz szczęśliwy z zakresem 40-170 inaczej niż "ja bym nie był", "a ja tak". Takich odpowiedzi oczekujesz?
Odpowiedziałem Ci najbardziej konkretnie, jak mogłem - zastanów się nad swoim stylem i swoimi tematami zdjęć i pod nie dobierz zakresy obiektywów - a nie myśl o jakimś "pokryciu". Jeżeli tego stylu ani sprecyzowanych tematów nie masz, po prostu poprzestań na jednym obiektywie (kicie, 50-tce, co tam chcesz) i rób zdjęcia a potrzeby same wyjdą. To że jakieś zdjęcie Ci nie wyjdzie, bo nie będziesz miał jakiegoś obiektywu jest mitem - wyjdzie Ci, trochę inne ale wyjdzie - wystarczy odrobina kreatywności.
Jak nie wiesz czego potrzebujesz, to tak naprawdę nie potrzebujesz niczego.
Entuzjastyczny Neofita
No to może ja pojadę może nie do końca merytorycznie a praktycznie, dużą część weekendu biegałem z zestawem 50+50 od czasu do czasu zakładając dla porównania 17-85, ciężko było nie powiem ale dałem radę i jestem z siebie dumny tym bardziej, że głównie starałem się robić krajobrazy lub jak kto woli portrety zimy
wnioski są takie, że z 24-105 która jest moim faworytem dałbym radę i to znacznie mniej biegając niż z 50, jednakże wciąż kusi mnie 17-40 bo co szerokie to szerokie jednak. A i f4 spokojnie wystarczy, miałem szczęście, bo śniegu było dużo i prawie tyle samo słońca.
reasumując i kończąc proponuję założyć coś na puszkę i porobić fotki, dziś ma być słonecznie, oczywiście szerzej niż 24 nie ustawiamy, zobaczysz jak się będziesz czuć.
@dziobolek
wyjaśnij mi proszę:
"Uzyskujesz zmianę zakresu.
Zamieniasz 18-55 na "38-168" - dla mnie to bardziej strata niż zysk." ?
Czyżby zakres na EFS był inaczej liczony niż dla EF?
Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie