Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Dobór obiektywu

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

Nie po to kolega stworzył wątek żebyście się kłócili ludzie! chce żeby mu doradzić więc jak sam pisze skłania się by kupić 24-105/4- to dobre szkło, inwestuj najpierw w szklarnie, jeżeli kiedyś chcesz przejśc na FF to kupuj obiektywy na pełną klatkę potem jak będziesz miał już dobre słoiki no i kasę możesz myśleć nad pełnoklatkowymskubańcem

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj
    Zostaw swoje 400d. Z doświadczenia wiem , że zmiana body na lepsze nie wpływa znacząco na poprawę jakości zdjęć , które robimy.
    Uzupełnij sprzęt (lampa, obiektywy, statyw itp. ). Zamiast obiektywu 24-105L (ok. 3300zł) proponuję T17-50/2.8, 50/1.4 , 85/1.8 . Przy zakupie używek załapiesz się jeszcze na 70-210/3.4-4.5.
    Pozdrawiam
    Mirek

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

No tak tylko, że przy przechodzeniu na FF zostaną mu stałki a resztę będzie musiał wyprzedać. Czyli będzie możliwe, że stratny. Teraz mamy takie czasy, że Tamrona 17-50 lata po ścianach, bo młodzi myślą, że będą zdjęcia bardziej kreatywne

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Witaj
    Zostaw swoje 400d. Z doświadczenia wiem , że zmiana body na lepsze nie wpływa znacząco na poprawę jakości zdjęć , które robimy.
    Uzupełnij sprzęt (lampa, obiektywy, statyw itp. ). Zamiast obiektywu 24-105L (ok. 3300zł) proponuję T17-50/2.8, 50/1.4 , 85/1.8 . Przy zakupie używek załapiesz się jeszcze na 70-210/3.4-4.5.
    Pozdrawiam
    Mirek
    A na jakiej zasadzie porównujesz tamrona, 50... z 24-105. Szkła z innych światów nie mówiąc o uniwersalności a co za tym idzie wygodzie użytkowania.
    Tanio i dużo nie zawsze znaczy dobrze i wygodnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    No tak tylko, że przy przechodzeniu na FF zostaną mu stałki a resztę będzie musiał wyprzedać. Czyli będzie możliwe, że stratny. Teraz mamy takie czasy, że Tamrona 17-50 lata po ścianach, bo młodzi myślą, że będą zdjęcia bardziej kreatywne
    Skuszony opiniami z różnych internetowych źródeł kupiłem parę lat temu tego Tamiego, no i co - porażka.
    Ostrość akceptowalna ale nic po za tym, kolory wyprane, kontrast pożal się boże, nie wspominając o kulturze pracy, braku USM. Jeszscze raz powtarzam porażka!!!
    Ostatnio edytowane przez SdoubleU ; 29-01-2011 o 11:26 Powód: Automerged Doublepost
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Skuszony opiniami z różnych internetowych źródeł kupiłem parę lat temu tego Tamiego, no i co - porażka.
    Ostrość akceptowalna ale nic po za tym, kolory wyprane, kontrast pożal się boże, nie wspominając o kulturze pracy, braku USM. Jeszscze raz powtarzam porażka!!!
    Ja kupiłem też parę lat temu T17-50/2.8 i ostrość jest bardzo dobra, kolory i kontrast również. Nie porównuję T17-50/2.8 do 24-105L , bo to zupełnie inne obiektywy.
    Uważam , że warto rozważyć T17-50/2.8+50/1.4+85/1.8 zamiast 24-105L.

Pozdrawiam
    Mirek

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Ja kupiłem też parę lat temu T17-50/2.8 i ostrość jest bardzo dobra, kolory i kontrast również. Nie porównuję T17-50/2.8 do 24-105L , bo to zupełnie inne obiektywy.
    Uważam , że warto rozważyć T17-50/2.8+50/1.4+85/1.8 zamiast 24-105L.

Pozdrawiam
    Mirek
    Tak można to rozważać ale jeśli chodzi o wygodę użytkowania to właściwie nie ma o czym mówić. Mieszanie trzema szkłami zamiast używania jednego.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Bóg jest miłosierny i na pewno Ci wybaczy, ale czy inni?
    Mam pytanie, czy stojąc przed wyborem T kontra C miałeś tego drugiego w rękach, czy widziałeś jak doskonale perfekcyjnie i w zasadzie bezbłędnie ostrzy, jak jego kolory powodują że chciałoby się oglądać świat tylko przez niego, jak pierścień zmiany ogniskowej daje się poruszać delikatnie lekko a jednocześnie precyzyjnie?!
    a do tego 24-105 nie może być w cenie 17-40 bo pomijając zakres dolicz sobie jeszcze stabilizację...
    I to że nazywasz go KITem to ok, bo to kit ale nie do badziewnych zabawaek typu 1000D czy xxxD ale do 5D/5DmkII.
    I tak polityka jest jasna - dostarczyć produkt najbliższy idealnemu za cenę która temu odpowiada i to odzwierciedla... niestety.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    p.s. nie jestem ani przedstawicielem, ani pracownikiem ani w żaden inny, poza posiadaniem sprzętu foto, sposób związany z firmą Canon.
    To tak żeby jasne było
    Ostatnio edytowane przez krisnrj ; 29-01-2011 o 17:15 Powód: Automerged Doublepost
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

"I tak polityka jest jasna - dostarczyć produkt najbliższy idealnemu za cenę która temu odpowiada i to odzwierciedla... niestety "

Jak dla mnie to coś nie gra... bo jak wytłumaczyć dodawanie KITa - 18-55 do zestawów 400D-550D /w tych nowszych z wersją IS/. Tzn. odpowiedź jak dla mnie jest tylko taka: w/w obiektyw ma służyć do przetestowania czy ze sprzętem jest wszystko okay, jako gratis i zabawka, to się zgodzę, ale nijak nie pasuje do w/w hipotezy at_m.

A abstrahując już całościowo od kwestii KITów itp, uważam, że firma Canon obecnie wygląda jak Mercedes. Żąda kosmicznych kwot za obiektywy z wysokich i najwyższych półek, nie oferując przy tym zbyt wiele, albo na tyle mało aby przez chwilę nie pomyśleć o zamienniku, od Tamiego czy Sigmiaka. Podobnie jak Merol, płacimy kupe siana, za 'gwiazdę' i niby niezawodność z dawnych lat, a otrzymujęmy drogiego w utrzymaniu, awaryjnego 'Fiata', który od tej że marki, różni się prawdopodobnie prócz komfortu jazdy jedynie bezpieczeństwem. Suma summarum, uważam, że obiektywów wartych swej ceny (lub może się źle wyraziłem - bo dziś rzadko co jest warte ceny zakupu), ale gdzie współczynnik jakości do ceny i tego czym owe urządzenie może się odwdzięczyć, jest bardzo niewiele.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    ale nijak nie pasuje do w/w hipotezy at_m.
    nie wiem czy chodziło ci o mnie czy właśnie o at_m.

Kity do xxxD nie są najwyższych lotów, ok z drugiej stronie w cenie takiego kita jest też dostępna 50 1,8 - no za tą cenę co jest lepszego?
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jeżeli C24-105 ma być dobry na FF to jego odpowiednikiem na cropie jest C15-85. Nie przekonuje mnie ta "perspektywiczna" polityka kupowania zawczasu obiektywów pod FF zwłaszcza krótszych ogniskowych. Nie robiłem tak mając 30D i z zestawu C10-22, C17-55 byłem bardzo zadowolony. Gdyby C17-85 zapewniał taką jakość jak teraz C15-85 to kupilbym go pewnie zamiast dosyć drogiego c17-55.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów