Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Dobór obiektywu

Dopiero zaczyna Awatar PNC
    Miasto
    Sosnowiec/Rotterdam

Domyślnie

Zyska dużą rezerwę finansową która mu pozostanie i pozwoli w całkiem nieodległej przyszłości zakupić aparat docelowy o jakim wspominał, czyli małoobrazkowy.

A ta Sigma optycznie jest dla amatora wyśmienita, porównywalna do L.
    Oczywiście wiadomo że wytrzymałościowo gorsza, ale jakie to ma znaczenie dla amatora? Amatorzy naprawdę bardzo rzadko rzucają sprzętem.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PNC Zobacz posta
    Zyska dużą rezerwę finansową która mu pozostanie i pozwoli w całkiem nieodległej przyszłości zakupić aparat docelowy o jakim wspominał, czyli małoobrazkowy.
    Wyda kasę na obiektyw a mimo to zyska rezerwę finansową - hmmm!!!
    Co prawda dość dawno, ale skończyłem ekonomię, sądziłem że jestem trochę zorientowany w dziedzinie finansów, czasy się zmieniają - nie jestem
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kup nowe 50D w rozsądnej cenie i do tego Tamrona 17-50/2,8. Zyskasz ergonomię obsługi aparatu i jasne poprawne optycznie szkło. Bedziesz zadowolony, bo wbrew temu co napisałes to fajna puszka i wcale nie przestarzała. IMHO dużo fajniejsza niż 60D
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

dobrze prawi kolega powyżej. 50D jest super, sam specjalnie biegłem do sklepu po resztki jak tylko 60D się pojawiło - to już inna półka.
    Jednakże pamiętaj że sama puszka nie załatwi Ci problemu rozmazanych fotek, fakt ma pewnie bardziej użyteczne wysokie ISO ale dalej to nie jest to co pokazuje matryca 7D/60D.
    Chcesz mieć nie poruszone zdjęcia dzieci - znaczy się chcesz je zamrozić W takim razie na przeczekanie możesz wziąć coś jasnego bo potrzeba krótszych czasów - tamron pewnie da radę, chociaż ja się nie zdecydowałem na to będe trzymać się szkieł systemowych. L to zakup na lata, a i sprzedasz to z małą stratą. A nie chcesz czegoś ze stałek na razie, a reszta kasy do skarbonki? Będzie ładnie i jasno. Ja na testy wziąłem 50 1,8 - bardzo fajna sprawa jak za taką cenę.
    Jeśli jednak koniecznie chcesz coś z L z 24 milimetrowym dołem to weź kita, ustaw właśnie na taką wartość pochodź i postrykaj - zobaczysz czy ci pasuje taka wartość na cropie - nie ma po co iść do sklepu i zakładać tych L, bo jak pójdziesz i założysz to zdjąć już chciał nie będziesz (chociaż może i tak bo 450 jednak jest dość lekkie i będize dziwne uczucie przeważania szkła nad body)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a i jeszcze weź poprawkę na to, że biorąc coś fajnego z systemu (szkła) zyskasz USM, będzie fajnie ostrzyć to też zmniejszy szansę rozmazanych fotek...
    Ostatnio edytowane przez krisnrj ; 27-01-2011 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majson Zobacz posta
    Ja również polecam 50D i do tego jakieś 17-50 2.8 (może być canon,sigma,tamron).Każde z nich będzie bardzo dobre optycznie.A do tego stałkę na początek 50 1.8.Takim zestawem już bardzo wiele zdjęć wykonasz.Proponowałbym jeszcze 40D też dobra puszka i do tego zamiast 50 tki 1.8 lepszą stałke 85 1.8.Po kupnie nie stracisz dużo później na odsprzedaży a różnica w kulturze pracy w stosunku do 450D będzie bardzo odczuwalna.Jednakże mam na uwadze że taki staroć już Ciebie nie interesuje.
    1. Wątkodawca ma już 50/1.8.
    2. 17-50 Tamrona nie będzie dawało szybszego AF niż autor pytania ma w zestawie. Canon 17-55 jest obiektywnie drogi, a Sigma niepewna
    3. 85/1.8 jako jedyna jasna stałka na cropie jest mocno ryzykowna - trudno tym robić zdjęcia w pomieszczeniach - a wtedy zwykle potrzebne jest jasne szkło.
    4. 50D jest zdaniem wątkodawcy aktualnie zbyt drogi.

Jeszcze raz powtórzę - nic nie kupować - szkolić się w używaniu tego co jest (a zestaw jest OK), zbierać kasę i poważnie zastanowić się nad tym, jakie kompromisy przy wyborze kolejnego zestawu będzie trzeba zaakceptować. Ja rozumiem, że gotówka gryzie w kieszeni , ale akurat zestaw, który ma pytający jest sensowny i spójny.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marchpol Zobacz posta
    Koledzy, proszę o pomoc, bo od wielu dni wertuję wpisy i nadal nie mam koncepcji...

Mam 450D i jakiś czas temu pojawiła się koncepcja zmiany puszki na 60D. Nienajlepsze recenzje 60D zmusiły mnie do poszukania alternatywnego rozwiązania. I tu właśnie zaczyna się kłopot.

Nie chcę wchodzić w rewelacyjną (ponoć), ale "z lekka wysłużoną" 50-tkę (zresztą ceny 50-tki poszybowały w górę). Na 60-tkę (jak na razie) się nie zdecydowałem, 7D to już trochę za dużo, jak na mnie (przynajmniej na tę chwilę), a na FF mnie nie stać/.../do sedna: czy Waszym zdaniem lepiej jest jednak zdecydować się na wymianę puszki (50/60/7D), czy jednak zainwestować w szkło?

Po lekturze wielu wątków na tym forum skłaniam się w stronę szkła. Myślę jednak, że powinno to być szkło "rozwojowe". Teraz denerwuje mnie potrzeba żonglowania pomiędzy 18-55 i 55-250. Brakuje czegoś uniwersalnego. Najbardziej skłaniam się do 24-105/4 L. Z czasem dokupiłbym szeroki kąt, może już nie "L", ale np. jakąś Sigmę.

Co o tym myślicie?
    IMO lepiej "zainwestować" w szkło.
    Pomysł "24-105L+UWA" myślę, że jest dobry.
    Z koniecznością "żonglowania" obiektywami trzeba się pogodzić-inaczej lepiej "przejść" na kompakta :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    IMO lepiej "zainwestować" w szkło.
    Pomysł "24-105L+UWA" myślę, że jest dobry.
    Z koniecznością "żonglowania" obiektywami trzeba się pogodzić-inaczej lepiej "przejść" na kompakta :-)
    no pogodzić się trzeba, jednak żonglowanie słoikami 17-55 i 70-200 dla przykłady a 24-105 i 10-22 to co innego. a może pomyśleć o 17-40L? nie ma IS, światło to samo, i tańsza 'tylko' o około 700pln od 24-105 ale znowu zakres bardziej przyjazny na cropie?
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Miasto
    Sosnowiec/Rotterdam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Wyda kasę na obiektyw a mimo to zyska rezerwę finansową - hmmm!!!
    Co prawda dość dawno, ale skończyłem ekonomię, sądziłem że jestem trochę zorientowany w dziedzinie finansów, czasy się zmieniają - nie jestem
    Chłopak napisał że nie chce wydać więcej jak 3k.
    Licząc po takich kosztach jako najniższe, jakby nie licząc wychodzi mi, że:
    kupuje Sigmę 24-70/2.8 za 2000 zł
    Zostaje mu 1000 zł rezerwy o której mówię.
    W niedalekiej przyszłości sprzedaje 450D (około 900 zł powinien dostać) i brakuje mu tak naprawdę około 500 zł do zakupu 5D, ktore są w coraz śmieszniejszych cenach.

PS. Fajny avatar ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez greg1981 Zobacz posta
    wiem 5dmII to jest to co misie lubia najbardziej
    ja widocznie nie jestem misiem, bo nie lubię 5D II.
    To już niestety zupełnie inny aparat.

Zamiast wydawać kasę na 5D II wolałbym do pracy na ślubie 2 x 5D.
    Ostatnio edytowane przez PNC ; 27-01-2011 o 12:24 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PNC Zobacz posta
    Chłopak napisał że nie chce wydać więcej jak 3k.
    Licząc po takich kosztach jako najniższe, jakby nie licząc wychodzi mi, że:
    kupuje Sigmę 24-70/2.8 za 2000 zł
    Pudło. Pomyliłeś Bigmy. Są 2 modele. Nam bardziej chodzi o Bigmę z silnikiem HSM, a nie tę gorszą z tylko ex-em. Bigma z HSM trzyma cenę 3000 +/- 100zł. Czyli mieści się w przedziale cenowym - dodatkowo pozostałe szkła zostają.

Dlatego lepiej polecam sprawdzić czy 24mm będzie mu pasować?
    IMHO, jeżeli miałbym wolne 3k zł to jeszcze zastanowiłbym się nad 24/1.8 USM Canona i do tego np lampka do gorszych szkieł Też zestaw w sam raz na pomieszczenia

Miasto
    Sosnowiec/Rotterdam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg1981 Zobacz posta
    Dlatego lepiej polecam sprawdzić czy 24mm będzie mu pasować?
    IMHO, jeżeli miałbym wolne 3k zł to jeszcze zastanowiłbym się nad 24/1.8 USM Canona i do tego np lampka do gorszych szkieł Też zestaw w sam raz na pomieszczenia
    no, z tym się zgodzę, najlepiej sprawdzić czy 24mm pasuje.

Natomiast nie wiem czy z tego co napisałeś wynika że chodzi Ci o 28/1.8 czy o 24/1.4.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów