Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Dobór obiektywu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Dobór obiektywu

Koledzy, proszę o pomoc, bo od wielu dni wertuję wpisy i nadal nie mam koncepcji...

Mam 450D i jakiś czas temu pojawiła się koncepcja zmiany puszki na 60D. Nienajlepsze recenzje 60D zmusiły mnie do poszukania alternatywnego rozwiązania. I tu właśnie zaczyna się kłopot.

Nie chcę wchodzić w rewelacyjną (ponoć), ale "z lekka wysłużoną" 50-tkę (zresztą ceny 50-tki poszybowały w górę). Na 60-tkę (jak na razie) się nie zdecydowałem, 7D to już trochę za dużo, jak na mnie (przynajmniej na tę chwilę), a na FF mnie nie stać.

Aaa, nie napisałem jeszcze, że jestem amatorem (o czym zresztą świadczy 450D), ale "połknąłem bakcyla" i już wiem, że mi nie przejdzie. Prędzej, czy później będzie FF, ale nie wcześniej, niż za 2-3 lata. Fotografuję głównie rodzinkę, plenery i takie-tam. Dzieciaki są dość energiczne, dlatego chwilami wymagania powinny być takie, jak do F1 - zdjęcia czasem wychodzą poruszone

Teraz do sedna: czy Waszym zdaniem lepiej jest jednak zdecydować się na wymianę puszki (50/60/7D), czy jednak zainwestować w szkło?

Po lekturze wielu wątków na tym forum skłaniam się w stronę szkła. Myślę jednak, że powinno to być szkło "rozwojowe". Teraz denerwuje mnie potrzeba żonglowania pomiędzy 18-55 i 55-250. Brakuje czegoś uniwersalnego. Najbardziej skłaniam się do 24-105/4 L. Z czasem dokupiłbym szeroki kąt, może już nie "L", ale np. jakąś Sigmę.

Co o tym myślicie? Może 24-70/2.8 L byłoby lepsze? Niestety, trzeba byłoby dołożyć jeszcze ok. 1000 zeta, dlatego bardzo niechętnie... Chciałbym wydać nie więcej, niż 3k, tylko czy na szkło (wskazana elka?), czy może jednak na body?
    5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
    450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS

Uzależniony

Domyślnie

Moim zdaniem masz spójny i dopasowany zestaw. Kup sobie skarbonkę - świnkę i na razie zbieraj. Rozbij ją wtedy, gdy na rynku będzie zestaw, który "trzyma się kupy" i na który będzie Cię stać. 24-70 w połączeniu z 450D to moim zdaniem nienajlepszy pomysł. 24-105 zresztą też.

Domyślnie

Jeśli chodzi o wybór - nowe body czy szkło, to w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś, bo z postu wynika, że nie ma takiego, które by cię zadowoliło (50D za stare, 60D za słabe, 7D za drogie W takim wypadku kup obiektyw i zacznij zbierać na FF.
    Jeśli chodzi o wybór obiektywu, to zaraz znowu rozpęta się dyskusja od "wyższości Świąt Bożego Narodzenia..."
    Z moich doświadczeń wynika, że światła w fotografii nigdy za wiele, dlatego skłaniałbym się do 24-70, choć pewnie znajdą się tacy, co postawią na bardziej uniwersalny zakres 24-105.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

tezmarek dobrze Ci radzi, to co masz pokrywa fajny zakres ogniskowych i myślę że na teraz spoko wystarcza. FF i 24-105 to dobry pomysł dlatego kasa do skarbonki a Ty robić zdjęcia ;-)
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Panowie, Panowie ollo!
    Jeżeli autor wątku nie jest zadowolony z jakości zdjęć, to w jakim celu próbujecie go przekonać, że jednak się myli? Rozumiem, że we wróżkę się bawicie?

Do autora wątku

1. Narzekasz na stabilizację tak? Światełko też by odegrało jakąś rolę. Ok
    Poleć do jakiegoś sklepu i podepnij 24-105L czy 24-70. Ustrzel kilka fotek i sprawdź czy te 24mm pasuje Ci na cropie...
    2. Jeżeli nie pasuje, to szukamy dalej. Na rynku jest kilka obiektywów ze stabilizacją. Może Canonowski 17-55/2.8 USM? Szybki i precyzyjny AF? Może tańszego Tamrona 17-50 VC? Wybór pod cropa wcale nie jest taki ograniczony

Można też zejść i kupić Sigmę 24-70/2.8 HSM (nie mylić z wersją tylko z ex).

Wybierać za Ciebie nie można. Musisz popatrzeć i dalej szperać. Jednak ja Cię będę przekonywał do szkła. Posłuchałem rady fotografa z mojego rejonu i wybrałem właściwie L-kę. 24-105L - czasem światło mnie denerwuje, ale zakres mi w tym pomaga. Dodatkowo zdjęcia doświetlam lampą więc jest dosyć luźno. Teraz w lutym będę sprzedawał moją 50/1.8 - bo leży i nic nie ma do roboty

Tak więc jeśli ma to być szkło na lata to może jednak L-ka ?

Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Panowie, Panowie ollo!
    Jeżeli autor wątku nie jest zadowolony z jakości zdjęć, to w jakim celu próbujecie go przekonać, że jednak się myli? Rozumiem, że we wróżkę się bawicie?
    Ejj a gdzie jest powiedziane, że autor postu jest nie zadowolony z jakości zdjęć a w szczególności swoich szkieł?
    Ja odczytałem to tak, że marchpol dysponuje jakąś kasą, którą chciałby utopić w sprzęt ale 60D go nie zadowala więc najchętniej kupiłby 5DII ale na to ma troche mało no i zastanawia się czy teraz kupić jakieś szkło - przyszłościowo do FF czy coś innego, w tej sytuacji radziłem poczekać.
    Ale jeżeli jest parcie na puszczenie kasy (teraz) to radziłbym 24-105 - do kropa to trochę kiepski zakres dlatego sądziłem, że lepiej poczekać i kupić wszystko razem.
    SdoubleU

Domyślnie

A mozę Tamron 28-75 f/2.8? Fajny na cropie - mam na 50D. A i światełko jest całkiem całkiem a tego czasami stabilizacja nie zastąpi. Cena też przyzwoita.
    Później dopełnisz sobie jakimś szerokim np. Samyangiem 14mm f/2.8 i gitara. A na drugi koniec 70-200 /4 L IS i jak dla mnie śmiga aż miło...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marchpol Zobacz posta
    ...
    ...
    Nie chcę wchodzić w rewelacyjną (ponoć), ale "z lekka wysłużoną" 50-tkę (zresztą ceny 50-tki poszybowały w górę). Na 60-tkę (jak na razie) się nie zdecydowałem, 7D to już trochę za dużo, jak na mnie (przynajmniej na tę chwilę), a na FF mnie nie stać.

...Dzieciaki są dość energiczne, dlatego chwilami wymagania powinny być takie, jak do F1 - zdjęcia czasem wychodzą poruszone
    Podsumujmy:
    50 - nie (lekko wysłużona i nieco zbyt droga)
    60 - nie
    7 - nie (trochę za droga)
    FF - nie (nie stać)

Dodatkowo wymagania odnośnie szybkości jak do F1

Dlatego proponuję zaczekać, aż wymagania nieco się urealnią (dzieci podrosną, to zestaw do F2 wystarczy) .

Dopiero zaczyna Awatar PNC
    Miasto
    Sosnowiec/Rotterdam

Domyślnie

z takim budżetem i z taką sytuacją jak kolega przedstawił, ja bym bral jakieś 24-70/2.8 (Sigmę) a potem w planach przesiadka na używany 5D z małym przebiegiem.

Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PNC Zobacz posta
    z takim budżetem i z taką sytuacją jak kolega przedstawił, ja bym bral jakieś 24-70/2.8 (Sigmę) a potem w planach przesiadka na używany 5D z małym przebiegiem.
    No ale po co??? Ma sprzęt, dobry zakres ogniskowych a teraz kupi Sigmę - wyda kasę i co zyska.
    SdoubleU

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów