Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 123

Wątek: Soft do obróbki filmów

  1. #11
    Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Dołączył
    Jul 2008
    Miasto
    W-WA
    Posty
    449

    Domyślnie

    No z tych prostszych to jest ten niższy vegas czyli hd platinum, używałem i polecam a kosztuje około 300zł.

  2. #12
    Początki nałogu Awatar streaker
    Dołączył
    Nov 2009
    Miasto
    Śląsk
    Posty
    389

    Domyślnie

    Ale kolega jot już się zastanawiał nad wyborem między Vegasem, Premierem i AE

    Wymiana między PR i AE to jest bajer - klikamy ppm w premiere na klip i wybieramy 'edit in after effects', a soft sam tworzy nowy projekt, podmienia kompozycje, odpala AE. Do Premiere można importować kompozycje z AE i renderować bezpośrednio.

    I nie trzeba mieć karty nvidii do używania CS5! Jeśli mamy - to fajnie, jest boost do wydajności, jak nie, to chodzi tak samo jak poprzednie wersje. Sam mam na stacjonarce karte ati
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

  3. #13
    Bywalec Awatar Bazyss
    Dołączył
    Jan 2011
    Miasto
    Knzas/ŁDZ
    Posty
    144

    Domyślnie

    Możesz sobie po testować Pinnacle Studio 14 HD Ultimate. Bardzo przyjemny program.

  4. #14
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Feb 2005
    Wiek
    53
    Posty
    1 954

    Domyślnie

    Może warto wspomnieć, że CS5 na 32-bitowym systemie nie ruszy.

  5. #15
    Zablokowany
    Dołączył
    Nov 2006
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    32
    Posty
    4 359

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    jak nie, to chodzi tak samo jak poprzednie wersje.
    Czyli (z klipami z vdSLR) do kitu?

  6. #16
    Początki nałogu Awatar streaker
    Dołączył
    Nov 2009
    Miasto
    Śląsk
    Posty
    389

    Domyślnie

    Zależy jaki masz sprzęt U mnie na stacjonarce i na laptopie rendering 'software only' jest płynny, podstawowa kombinacja z dołożonymi levelsami również
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

  7. #17
    Początki nałogu Awatar polm
    Dołączył
    Nov 2008
    Posty
    271

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nigdzie nie sugerowałem montowania w AE - spodziewam się tylko, że w Premiere zastosowali ten sam algorytm do real-time-preview co w AE, więc jak w AE tnie, to w Premiere też będzie, dlatego nawet nie ściągałem. Może przy następnych produkcjach się przerzucimy na Adobe'a, bo faktycznie wymiana danych pomiędzy Premierem i AE wydaje się być sensowna. Tylko będę musiał pogrzebać i odpalić ten Mercury Engine na moim kompie (ztcp to gdzieś był jakiś mod, żeby GeForce'y niższych rzędów to wspomagały).
    Adobe wspiera tylko karty Nvidia które przetestował. Wspiera np. niższe modele, a wyższych nie. Na przykład wspiera GTX 470, ale GTX 480 nie.
    Rozwiązanie jest tu.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

  8. #18
    Początki nałogu Awatar streaker
    Dołączył
    Nov 2009
    Miasto
    Śląsk
    Posty
    389
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

  9. #19
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    May 2004
    Miasto
    Opole
    Posty
    1 192

    Domyślnie

    Przerobiłem swego czasu kilka najpopularniejszych programów: Sony Vegas, Adobe Premiere, Pinnacle, Edius. Największe możliwości Premiere + After Effects. Niestety cholernie wymagający. Bez dedykowanej grafiki za kilka patoli i PC z kilkoma rdzeniami + 8 RAM to nie ma mowy o komfortowej płynnej pracy. Coś tam zmontować kilkuminutowego to spoko, ale jak mówimy już o zrobieniu np 2 godzinnego filmu z masą efektów, filtrów itd to droga przez mękę. Vegas całkiem przyjemny i w miarę szybko renderuje. Trochę kiepskawy ma podgląd. Pinnacle najprostszy w obsłudze ale i możliwości ma mizerne. Największa jego wada to niestabilność pracy. W połowie projektu potrafi się posypać. Edius podobne możliwości co Vegas, stosunkowo nieskomplikowany w obsłudze i stabilny. Największa jego zaleta to szybkość działania. W porównaniu do Premiere to prawdziwy sprinter. Obecnie to właśnie on pozostał na moim dysku.

  10. #20
    Początki nałogu Awatar streaker
    Dołączył
    Nov 2009
    Miasto
    Śląsk
    Posty
    389

    Domyślnie

    Wczoraj dla testu pracowałem na laptopie - Premiere (koło 30-40 min na timeline, ok. 4,5h w projekcie) + AE (niezbyt skomplikowane rzeczy, magic bullet, trochę masek i proste animacje, animatory), i5 + 4GB ram + włączona obsługa GPU w premiere - materiał z kamery hdv + trochę ujęć z 5D2 - ram zjadło cały (AE każdą ilość wykorzysta ) - ale chodziło bardzo przyzwoicie.

    Ogólnie mercury engine z akceleracją gpu to jest bajka po prostu

    Bez dedykowanej grafiki za kilka patoli
    Zajrzyj do tematu z Premiere i uruchamianie mercury engine (czy jakoś tak), ja już myślę, czy do stacjonarnego nie da się dołożyć drugiej karty (najtańszego badziewia, żeby tylko miało z 64-96 jednostek), aby dostać cuda

    PC z kilkoma rdzeniami
    chyba nikt sobie nie wyobraża obecnie - gdy standardem jest fullhd lub hdv - pracy na jednym rdzeniu - nieważne jaki to soft


    Ta kombinacja jest wymagająca dla komputera, ale bez przesady, ale nie siejmy defetyzmu (ae też trzeba umieć dobrze ustawić, bo zje cały ram i wydajność całego systemu wtedy siada strasznie)
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •