Strona 22 z 30 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 295

Wątek: Jakie wrażenia po przejściu z apsc na ff

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Napisz koniecznie jakie wrażenia

Nie wiem jaką masz szklarnie, ale np 50/1.8 czy 85/1.8 pokazują pazurki.
    Ja długi czas miałem dziwna manierę walenia zdjęć w okolicach pełnej dziury.
    IMO powyżej 100-150mm różnice już się zacierają. Krótsze ogniskowe nawet 35/2.0 pokazują dopiero "o co kaman" ,bo tego na cropie nie osiągniesz.

No i gratis, jak ktoś już wcześniej pisał dostajesz gustowną winietkę
    co do szkiełek to teraz 17-40, 35L, 85 1.8, i zbieram na 135L,
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czyli generalnie szkiełka które na FF powinny pokazać co tak naprawdę potrafią.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 27-02-2011 o 22:04 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja tak nieco na przekór, jeśli focimy w dobrym świetle (landszafty, większość portretów), APS-C naprawdę daje radę.

Tak naprawdę zalety ff widać dopiero po ISO800, no i podczas zapinania jasnych, szerokich szkieł i tilt-shiftów

No i jedno, chociaż nie przeceniałbym tego zbytnio - możliwość wyciągania informacji z RAW-ów, już wcześniej pisałem, nawet na ISO3200 można bez bólu wyciągać z cieni czy świateł. W 500D (w 50D to samo) czy tym bardziej 1000D (40D) to nie do pomyślenia.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    Szalu nie ma w porownaniu do APSC.
    Jest poprawa obrazka - zauwazalna, ale nie porazajaca. To dla mnie dotyczy wszystkich zdjec.

Co do tych w slabym swietle zastanym... hmmm tutaj ISO FF daje rade i uswiadamiasz sobie dlaczego kupiles to body :-) ale czy to jest kwestia FF jako takiego czy technologii produkcji matryc? za pare lat upakowane APSC bedzie szumialo duzo mniej niz dzisiejsze top FF...

Mam 5dII od mniej wiecej roku. Wtedy stalem przed wyborem: obrazek z piatki albo technologia siodemki... nie wiem sam co wybralbym drugi raz dzisiaj...
    Bardzo mocno muszę zgodzić się z Tobą Zresztą kilka wątków wcześniej wyraziłem swoją opinię na temat gorączki FF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

[QUOTE=maczetka;940544]

Co do tych w slabym swietle zastanym... hmmm tutaj ISO FF daje rade i uswiadamiasz sobie dlaczego kupiles to body :-) ale czy to jest kwestia FF jako takiego czy technologii produkcji matryc? za pare lat upakowane APSC bedzie szumialo duzo mniej niz dzisiejsze top FF...

[QUOTE]

Znaczenie ma i jedno i drugie. A za parę lat top FF znowu będzie szumiał mniej niż top model APS-C :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

U mnie ciśnie się taka zmodyfikowana szanta ("Dziki włóczęga"):
    Już nie wrócę do kropa. Nigdy więcej, o nie! Wreszcie koniec włóczęgi, Na pewno to wiem!".
    APS-C to taki kompromis, a wiadomo co oznacza kompromis - że obie strony tracą

Tak więc albo FF (niekoniecznie Canon) albo jeżeli crop to konkretny np. m4/3.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przecież to zwykła fizyka, matryca o dwukrotnie większej powierzchni łapie więcej światła więc jeśli technologia matryc APS-C i FF będzie ta sama to FF zawsze będzie mniej szumieć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

[QUOTE=Shadow;940569][QUOTE=maczetka;940544]

Znaczenie ma i jedno i drugie. A za parę lat top FF znowu będzie szumiał mniej niż top model APS-C :-D
    No i przez pare lat można zrobić dużo ciekawych fotek i zarobić na nowe mniej szumiące body a crop nadal pozostanie 1.6

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mając cropa 1,6 możesz składać na FF. Mając FF już nie masz na co składać i tu przejawia się wyższość Świat Bożego Narodzenia nad Świętami WielkiejNocy. Na poważnie to lepiej jednak tele mnożyć x 1,6 niż x waga tych nie mnożonych pod FF. A zatem crop też bywa przydatny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biesik Zobacz posta
    Mając FF już nie masz na co składać...
    ...i w końcu możesz zająć się robieniem zdjęć.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

A wcześniej nie można?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 22 z 30 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów