Page 15 of 30 FirstFirst ... 5131415161725 ... LastLast
Results 141 to 150 of 295

Thread: Jakie wrażenia po przejściu z apsc na ff

Uzależniony

Quote Originally Posted by BeatX View Post
    no dobrze, ale 10-22 na aps-c takiego zdjecia nie zrobisz, chocby nie wiem co

...
    A to dlaczego? Są jakieś problemy z wizami, czy wwozem cropowych aparatów?

W głowie majaczy mi prezentowany na tym forum przykład zdjęcia z gonitwy byków w Afryce (jeśli coś pokręciłem, to proszę o sprostowanie) zrobiony jakąś lustrzanką APS-C i obiektywem EF-S 18-200. Takie, że... "cenka opada". W skrócie - potwierdzało ono tezę, że dobre zdjęcie można zrobić (prawie ) byle czym. Natomiast przeciętne fotki często wymagają dobrego sprzętu

Pełne uzależnienie

Przybliż temat bardziej bo jakoś nie dostrzegam problemu, no może ja bym zrobił bez flary, naprostował i wyrównał chociaż trochę światło o u góry.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie MariuszJ's Avatar

No trochę przedmówcy mają rację - w końcu kąty widzenia 16mm na FF i 10mm na APS-C są takie same, idealne optycznie obiektywy tak samą gwałcą perspektywę. A to że jeden z nich "ładniej" czy "kreatywniej" psuje ten ideał - nie należy już do problemu FF vs APS-C
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie BeatX's Avatar

no coz.. praca pod swiatlo 10-22 (mimo iz nie najgorsza), i rozpietosc tonalna matryc aps-c nie pozwola ci uzyskac zdjecia z tak skrajna ekspozycja jak przyklad z moja fotka.
    jeszcze dwa sample:

wszystkie trzy przyklady to raw z 5DII + 17-40L wywolany w LR bez specjalnych kombinacji.
    a jak mi nie wierzysz ze zdjec pod slonce z taka rozpietoscia tonalna na cropie nie uzyskasz to po prostu wez aparat w pewiem sloneczny dzien i sprawdz sam.
    ja tam przekonywac nikogo nie zamierzam uzytkowalem przez rok 10-22 z 30D i wiem co to szklo potrafi, a co nie.
    kiedy przeszedlem na FF to zamienilem 10-22 na 17-40 i po zrobieniu jednego zdjecia eLka pod swiatlo pamietam, ze pomyslalem cos w stylu "o ku..wa. wszystko w temacie. dziekuje, dobranoc."
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dopisze tylko, ze robienie zdjec 5D + 17-40L pod swiatlo to czysta przyjemnosc
    Last edited by BeatX; 14-02-2011 at 12:56 PM. Reason: Automerged Doublepost
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

z taka rozpietoscia tonalna na cropie nie uzyskasz
    Nowe matryce APS-C Sony (Pentax K-5, Nikon D7000) pokazują, że jednak można.
    Entuzjastyczny Neofita

Quote Originally Posted by MariuszJ View Post
    Nowe matryce APS-C Sony (Pentax K-5, Nikon D7000) pokazują, że jednak można.
    ta.. w tabelach i testach nowoczesny tamron 17-50/2.8 tez ma lepsze wyniki niz np. leciwy ef 50/1.4
    testy testami a wystarczy wziasc oba obiektywy na sesje portretowa i jakie pozniej rozczarowanie z musztardowego obrazu tamrona
    pokaz mi konkret zdjecia z pentax k-5 czy nikon d7000 z ekspozycja ktora zachacza o hdr, bo wyniki testow jak sie okazuje czesto nie maja pokrycia w rzeczywistosci.

ta.. w tabelach i testach nowoczesny tamron 17-50/2.8 tez ma lepsze wyniki niz np. leciwy ef 50/1.4
    testy testami a wystarczy wziasc oba obiektywy na sesje portretowa i jakie pozniej rozczarowanie z musztardowego obrazu tamrona
    pokaz mi konkret zdjecia z pentax k-5 czy nikon d7000 z ekspozycja ktora zachacza o hdr, bo wyniki testow jak sie okazuje czesto nie maja pokrycia w rzeczywistosci.
    Wiesz, ja umysł ścisły jestem - jak mi coś pomierzą, to ja w to wierzę Co więcej, nie do końca wierzę w to, że to co zmierzą, nie ma pokrycia w rzeczywistości...

Żywy przykład: mówisz o nieakceptowalnej musztardzie z Tamronów, a inny forumowicz, którego opinie (w innej tematyce niż kolory) cenię mówi dokładnie co innego, znajdując za to ową musztardę w Sigmach, a Tamrony stawia za wzór chłodnej neutralności A ja się tylko uśmiecham, bom inżynierek zaprawiony w bojach po forach audiofilskich
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

BeatX to samo uzyskam rybką 8mm na 7D Trochę chyba zbytnio przeceniasz 5D i jego wszechobecne zalety.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Uzależniony

...a jak mi nie wierzysz ze zdjec pod slonce z taka rozpietoscia tonalna na cropie nie uzyskasz to po prostu wez aparat w pewiem sloneczny dzien i sprawdz sam.
    ...
    Słońce w kadrze zwykle fotografujemy przy ISO 100, a dla tej czułości różnica w dynamice tonalnej pomiędzy FF a cropem nie jest aż tak znacząca. Zajrzałem do archiwym - znalazłem jakieś fotki z cropa i 10-22 przy czystym niebie i z całym słoneczkiem w kadrze. Jak dla mnie prezentacja szczegółów w cieniach jest OK.
    Faktycznie z FF z cieni można zwykle wycisnąć więcej niż z cropa, ale widać to dopiero dla wyższych ISO.

troche odbiegamy od tematu, dlatego napisze na zakonczenie: niech kazdy kupuje co chce i wierzy w co tam chce
    ja po prostu przerobilem tamrony, przerobilem 10-22, przerobilem aps-c i poki co jestem pewiem jednego: po przesiadce na FF nigdy juz do cropa nie wroce!
    za argument niech robia zdjecia w moim watku glamour/fashion lub te trzy przykladowe fotki z Egiptu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no i zmusiliscie mnie do jeszcze jednej odpowiedzi
    tezmarek, myslidar: poprosze o konkretne przyklady.
    tu, w tym watku.
    inaczej biore wasza argumentacje za czysta spekulacje wyssana z palca
    Last edited by BeatX; 14-02-2011 at 01:51 PM. Reason: Automerged Doublepost

Page 15 of 30 FirstFirst ... 5131415161725 ... LastLast