Strona 19 z 30 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 295

Wątek: Jakie wrażenia po przejściu z apsc na ff

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Kaszlakiem nie przewiezie się tony węgla
    Zdziwiłbyś się do czego to autko jest zdolne...

A aparat - zawsze twierdziłem, że kompaktem można robić świetne zdjęcia. Osobiście przesiadłem się z APS-C na FF i tego kroku nie żałuję. Jeśli nie zajdzie taka potrzeba, raczej nie wrócę już do małej matrycy. Ale jeśli miałbym luźne kilka zł, chętnie dokupiłbym np. 60D jako drugie body.
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Ale jeśli miałbym luźne kilka zł, chętnie dokupiłbym np. 60D jako drugie body.
    Ja bym kupił Ds'a
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie raz już pisałem ale powtórzę, jeśli cena FF i cropa byłaby identyczna to ilu obecnych użytkowników cropa zostałoby przy cropie? 10% czy mniej? Nie czarujmy się, FF kosztuje więcej niż crop a sporo osób których po prostu nie stać na FF dorabia teorie o bezużyteczności FF. Tak jak wielu krytykuje duże auta z dużymi i paliwożernymi silnikami nie dlatego że te auta są złe ale dlatego że są drogie w zakupie i utrzymaniu i po prostu ich na nie nie stać. Zawiść? Po części pewnie tak. Oczywiście jest parę osób, którzy podają sensowne argumenty za posiadaniem cropa jak choćby wydłużenie ogniskowych ale to jest właśnie te 10% które na FF by nie przeszły jeśli ceny FF i cropa byłyby identyczne.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    jak choćby wydłużenie ogniskowych
    Ogniskowe się nie wydłużają. Zawęża się jedynie kąt widzenia
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

dinderi, na to potrzeba już kilkadziesiąt zł...
    Przemek_PC, crop ma kilka zalet: ogniskowa to jedno (jeżeli ktoś potrzebuje długości...), ale także rozmiar i waga aparatu. Jeżeli miałbym używać aparatu na pieszych, górskich wycieczkach to wolałbym nosić ze sobą jakieś xxxD.
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Uzależniony

Domyślnie

Nie jestem wielce doświadczonym fotografem ale posiadam zarówno FF jak i cropa i potrafię docenić zalety jednego i drugiego. Świadomie mam 2 puszki bo tam gdzie jedna wypada gorzej druga spisuje się znacznie lepiej. Wzajemnie się uzupełniają. Rozumiem i szanuję wypowiedzi wszystkich ludzi o ile są sensowne. Nie potrafię jednak zrozumieć tych co po przesiadce na FF przekreślają APS-C raz na zawsze.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Mam 5dII i 40D.
    Ten drugi nie jest na sprzedaż i prawdopodobnie jeszcze długo nie będzie.
    To po prostu także świetny aparat.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    No niestety, znów Twoje metafory idą tańcować w krzakach.

Problem jest moim zdaniem inny: "automotometaforycznie" - wybór między samochodem miejskim a wielką limuzyną, jeżeli tylko w tej drugiej możesz mieć klimatyzację - jest żadnym wyborem.
    Jeżeli już tak się uparłeś na wysyłanie w krzaki moje metafory, to wiedz, że klimę można mieć i w "wielkiej limuzynie" typu Polo, czy Micra. Mam obecnie samochód osobiany i busa z możliwością przewozu nawet 9 osób. Komfort jazdy nim bije na głowę Megankę, zwłaszcza na naszych biodegradowalnych drogach. Jak jadę do sklepu po jogurt i masło, czy w odwiedziny do teściowej, wolę jednak jechać osobianym... Aparaty pełnoklatkowe mają swoje zalety, ale dla wielu "zwykłych" użytkowników mają i wady. To co dla fotografa artysty, może być zaletą, dla kogoś innego będzie wadą dyskwalifikującą. Mój brat nigdy nie fotografował niczym innym, jak tylko cyfrowym kompaktem. Pożyczył kiedyś ode mnie 350d na jakąś imprezę w przedszkolu swojej córki. Oddając mi aparat dwa dni później narzekał, że te zdjęcia jakieś takie nie takie, jakby chciał, bo owszem, córka wychodziła mu ostro, ale już koleżanki i dekoracje nie... To co dla mnie jest sensem tych zdjęć, dla mojego brata jest bezsensem.

Na forum pada pytanie - Jaki aparat kupić?
    Najdalej w czwartym poście pada odpowiedź - Kup 5D2 + 70-200 2,8 is + 17-40 2.8, albo jeszcze coś szrszego. Tymczasem pytający sam nie bardzo wie, do czego mu ten aparat potrzebny. Zakładając, że stać go i kupi taki zestaw, w większości przypadków nie zrobi nim zdjęcia, jakie mu jest potrzebne, bo głębia ostrości będzie zbyt mała. On potrzebuje fotkę żony na tle piramid i jak żona będzie ostra, to piramidy już nie, a jak postawi żonę pod samą piramidą, to piramida nie zmieści mu się w kadrze, albo będzie tylko malutką sylwetką gdzieś u podnóża tejże.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Mnie obecnie crop interesowałby tylko wtedy, gdyby sprzęt dzięki niemu był wyraźnie mniejszy i lżejszy od FF. Tylko w tym przypadku mógłbym iść na kompromis jeśli chodzi o jakość obrazu. Dlatego z zainteresowaniem przyglądam się mikrusom i czekam tylko na lepsze puszki i obiektywy.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Niestety sigma 10-20 w żadnym zakresie nie kryje FF,
    co do mniejszego rozciągania boków może mieć znaczenie, że 10mm*1,6=16 a nie 17mm więc trochę inny przelicznik?

Strona 19 z 30 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów