Strona 20 z 30 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 295

Wątek: Jakie wrażenia po przejściu z apsc na ff

Coś już napisał

Domyślnie

Wypracowałem sobie takie założenie, że:
    - na APS-C tj. 50D będę miał UWA Tokinę 11-16/2,8 oraz Tamrona 17-50, czyli takie sobie zoomy na których i tak robi się 70% zdjęć,
    - na FF tj. 5DmkII tylko stałki w rodzaju: 35/1,4, 85/1,8
    Myślę, że te ekonomiczno-techniczne założenie jest prawidłowe, bo na FF najbardziej będzie widać robotę stałek i nie będę musiał zastanowiać się czy to zdjęcie jest z APS-C czy FF bo będzie to od razu widoczne.
    Ja robię zdjęcia od 25 lat (zenit, practika, pentax- manuale be AF, tak więc do dzisiaj przeliczam sobie ogniskowe na "normalne", czyli z 35 mm filmu.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Jeżeli już tak się uparłeś na wysyłanie w krzaki moje metafory, to wiedz, że klimę można mieć i w "wielkiej limuzynie" typu Polo, czy Micra.
    Otóż to.

A widzisz, obecna sytuacja na rynku lustrzanek jest taka, że nie kupisz szerokiej stałki pod cropa, dającej Ci wyraźną separację planów, poza rzecz jasna fotografowaniem w Szuflandii lub często niemożliwą do wykoniania aranżacją drugiego planu. Nie kupisz również za 600 zł zooma w zakresie uniwersalnym (tzw. 50-tka z przyległościami) który na cropie będzie z jednej strony satysfakcjonująco ostry a z drugiej strony nie będzie generował obrazku płaskiego jak deska do prasowania.

Dlatego wybór ogranicza się nie do FF/crop, a jaki crop - lustrzanka APS-C? a może u4/3 - jeden pies w większości przypadków... a może w ogóle kupić starego R1, czy nawet Powershota Pro1? Jeden pies - obrazkowo to to samo.

To nie jest przepaść wynikająca z jakiejś magicznej bariery, która rozciąga się pomiędzy 36x24 a 24x16. Wynika tylko i wyłącznie z tego, co masz na rynku czy tam co się komu opłaca i nie opłaca robić.

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Na forum pada pytanie - Jaki aparat kupić?
    Najdalej w czwartym poście pada odpowiedź - Kup 5D2 + 70-200 2,8 is + 17-40 2.8, albo jeszcze coś szrszego. Tymczasem pytający sam nie bardzo wie, do czego mu ten aparat potrzebny. Zakładając, że stać go i kupi taki zestaw, w większości przypadków nie zrobi nim zdjęcia, jakie mu jest potrzebne, bo głębia ostrości będzie zbyt mała. On potrzebuje fotkę żony na tle piramid i jak żona będzie ostra, to piramidy już nie, a jak postawi żonę pod samą piramidą, to piramida nie zmieści mu się w kadrze, albo będzie tylko malutką sylwetką gdzieś u podnóża tejże.
    Odpowiedź - kup aparat FF, w świetle tego co powiedziałem, nie musi oznaczać "wydaj kupę kasy na coś, czego nie potrzebujesz". Dobrze jednak zastanowić się nad tym, czy to co chcesz uzyskać dostaniesz 1) za pomocą zwykłego, niestety mało lanserskiego, kompaktu 2) lustrzanki. Jeżeli potrzebna Ci lustrzanka, to może się okazać, że pełnoklatkowy aparat będzie w szerokiej gamie zastosowań TAŃSZY niż aparat z matrycą APS-C. Jeżeli nie rozumiesz tego paradoksu, jest wysokie prawdopodobieństwo że po prostu wtopisz kasę, ku niestety uciesze lustrzankowego marketingu.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeszcze trzy lata temu cykałem wesoło D70 i nie miałem pojęcia o wielkości klatki.
    W pracy, zmusili mnie ignoranci jeszcze więksi niż ja, do zakupu jakiegoś aparatu z jakimś obiektywem. Aby w pracowni móc docykać modelkę całopostaciowo jeżeli doszły by jakieś rajstopy lub kostiumy które nie załapały się na sesję. Jako że fundusz miałem nieograniczony, gdyż nikt nie wiedział co i za ile mam kupić poszedłem do sklepu gdzie za namową przygodnie spotkanego fotografa zamówiłem 5DII i 50mm f/1.2
    Jesteśmy ze sprzętu bardzo zadowoleni. Ja od dłuższego już czasu siedzę na tym forum i niechwaląc się gdy czytam co piszecie, to już z tego 80% rozumiem.
    A teraz do rzeczy:
    Zdjęcia obrabiam nie w powiększeniu x 100 lecz x300 a nawet 400. A to dlatego że muszę przy odplamkowywaniu zachować naturalny wygląd skóry i nie mogę wylizać jej na plastik w fotoschopie. W sumie dosyć żmudna robota.
    Czy wykonując zdjęcia do tej pracy na 350D lub czymkolwiek poniżej FF była by bardzo duża różnica w wyglądzie skóry?
    Pytam bo jak zaznaczyłem wyżej nigdy nie robiłem wcześniej zdjęć żadnym canonem.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Jeszcze trzy lata temu cykałem wesoło D70 i nie miałem pojęcia o wielkości klatki.
    A ja kiedy kupowałem lustrzankę Canona 7 lat temu to od razu byłem mocno zdegustowany faktem że 50-tka podpięta do niego to nie jest już 50-tka. Jak widać trochę musiałem poczekać aby wszystko wróciło do normy

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Czy wykonując zdjęcia do tej pracy na 350D lub czymkolwiek poniżej FF była by bardzo duża różnica w wyglądzie skóry?
    nie do konca zrozumialem czy to czym sie zajmujesz, to fashion, czy glamour - no ale co to by nie bylo to lepsze kolory z FF sa zaraz poza GO pierwsza rzecza jaka sie rzuca w oczy.
    do fotografowania ludzi FF przydaje sie szczegolnie.
    mialem 30D, mam 5DmkII - bylem na dziesiatkach sesji plenerowych z modelkami i tak jak wspomnialem kolory i plytsza GO z FF ciesza najbardziej.
    reasumujac: duzej roznicy w wygladzie skory nie bedzie, ale spora na pewno.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał Awatar tomicher

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    duzej roznicy w wygladzie skory nie bedzie, ale spora na pewno.
    ciekawie ci to wyszło...

Domyślnie

Wrażenia
    1. 50,1,4 to standardowy obiektyw umożliwiający fotografowanie z małą GO o polu widzenia 47st. i na 1,4 jest lepiej niż przy cropie
    2. 85 1,8 to typowy obiektyw portretowy
    3. 70-200 zaczyna się od „70mm a nie 112 mm”
    4. ISO 3200 jest lepsze niż w większości cropów 1600
    AF co najmniej na poziomie 50d
    No i aparat pracuję jak analog 50e JJ brak tylko dźwięku jaki wydaję silnik przewijania filmu J
    Tryb video wg mnie zbędny , nie próbowałem ( nawet z ciekawości )
    Generalizując
    z FF wykroisz cropa a do cropa nie dokleisz FF
    Gdybym miał na nowo podąć decyzje byłby taka sama :
    zamieniłbym 50d na 5d mkII oczywiście mając na względzie różnicę w cenie
    czy się opłaca ??? na to pytanie mogą odpowiedzieć osoby zarabiające na fotografii
    ja jestem tylko amatorem zadowolonym ze swojego aparatu

M.
    EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miniu Zobacz posta
    AF co najmniej na poziomie 50d
    Zakładając, że robisz tylko na środkowym czujniku AF.

Generalizując
    z FF wykroisz cropa a do cropa nie dokleisz FF
    Racja. Ale z cropa możesz sobie posklejać panoramę i na jedno wychodzi

PS: Wielka prośba - nie formatuj w ten sposób swoich wypowiedzi - cytowanie ciebie to dramat.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zakładając, że robisz tylko na środkowym czujniku AF.

Racja. Ale z cropa możesz sobie posklejać panoramę i na jedno wychodzi

PS: Wielka prośba - nie formatuj w ten sposób swoich wypowiedzi - cytowanie ciebie to dramat.
    pozostałe punkty tez dają radę

doklejać i wklejać można wszystko ... na przykład ... damę z łasiczką można dokleić

co do postów to obiecuje poprawę

M.
    EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    nie do konca zrozumialem czy to czym sie zajmujesz, to fashion, czy glamour - no ale co to by nie bylo to lepsze kolory z FF sa zaraz poza GO pierwsza rzecza jaka sie rzuca w oczy.
    do fotografowania ludzi FF przydaje sie szczegolnie.
    mialem 30D, mam 5DmkII - bylem na dziesiatkach sesji plenerowych z modelkami i tak jak wspomnialem kolory i plytsza GO z FF ciesza najbardziej.
    reasumujac: duzej roznicy w wygladzie skory nie bedzie, ale spora na pewno.
    Ty musisz być politykiem...

Strona 20 z 30 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów