Strona 10 z 30 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 295

Wątek: Jakie wrażenia po przejściu z apsc na ff

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    - mniej fps :-( (tu nawet i Ds by do końca nie pomógł, chociaż 5fpsów i tak dużo lepsze niż marne 3(3,5?))
    mark 2 = 3.9fps Prawie 4, wiec az tak koszmarnie nie jest (Ds3 ma 5).

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makabra7 Zobacz posta
    a no co tu rozwijać - jak na APS-C dało rade
    Gęste matryce cropowe stawiają znacznie wyższe wymagania obiektywom. I tak jest póki poruszamy się w domenie fizycznej, a nie metafizycznej Najlepszym dowodem na to są rozczarowania przypinających do cropa obiektywy pełnoklatkowe...
    24-70 f2.8
    ... o właśnie takie jak ten choćby.

17-40 f4
    ...jest najbardziej typowym przykładem świetnego pełnoklatkowego obiektywu, który na cropie od 18-55is trudno po zdjęciach odróżnić.

bo taka sigma 17-50 bardzo brzydko sie zachowywala przy dziurze 2.8 i szerokim koncu ( na APS-C wypadała lepiej )
    Sigma 17-50/2.8 nie jest kryje ff, według mojej wiedzy, nie wiem więc za bardzo o czym mówimy.

nie mowiac juz o problemach z AF - no wiesz jak już się szarpniesz na aparat te 8 tys to teraz mija się z celem zapinanie do niego tanich i kiepskich szkieł
    Nie zauważyłem zjawiska jakoby np. 5d miał kłopot z trafianiem z jakimś szkłem z powodu jego niskiej ceny. Więcej - taniutki 50/1.8 z 5d trafiał mi bezporównania lepiej niż z jakimkolwiek cropem. Podobnie 85/1.8.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

No problemy z AF czyt. BF lub FF w szkłach typu tamron czy sigma - jakoś w 40D i 50D tak nie dawały się we znaki jak w 5DmkII - no ale problem rozwiązałem kupując już tylko oryginalne dedykowane szkła Canona - a tamrony i sigmy poszły na allegro. Sorry za zmyłkę z sigmą 17-50 ona przy szerokim końcu nie kryje całego FF - masz rację
    I się robi znowu flejm na temat AF w 5D I znowu napiszę po raz kolejny. 90% przypadków BF/FF bierze się z nieopanowania sprzętu. Kropka.
    A że pełna klata sie nie nadaje do tanich szkieł, to rozumiem, że kolega pisze ironicznie
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Ja do 5D mam Tamrona i 3 Canony (tylko 1 z czerwonym paskiem - 17-40). Nie zauważyłem żadnych problemów z BF/FF. Wręcz przeciwnie, zdecydowanie lepsze, ostrzejsze zdjęcia niż na cropie...
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

no i powinieneś się cieszyć bo to czy masz FF czy BF zależy od konkretnego egzeplarza obiektywu - trzeba mieć farta i zawsze sprawdzać szkło z danym body przed zakupem
    Kurcze to ja mam jakiegoś fuksa - do tej pory z żadnym z 4 Tamronów nie miałem problemów BF/FF - ani na A700 , ani na A850 ani obecnie na 7D i 5DII

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

trzeba mieć farta i zawsze sprawdzać szkło z danym body przed zakupem
    W takim razie dlaczego jeszcze nie trafiłem 6 w totka...?
    3 z tych 4 obiektywów kupiłem wysyłkowo - 2 od użytkowników CB, 1 sprowadziłem z USA... Tylko 17-40 miałem okazję podpiąć przed zakupem.
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta

Nie zauważyłem zjawiska jakoby np. 5d miał kłopot z trafianiem z jakimś szkłem z powodu jego niskiej ceny. Więcej - taniutki 50/1.8 z 5d trafiał mi bezporównania lepiej niż z jakimkolwiek cropem. Podobnie 85/1.8.
    Mam identyczne doświadczenia
    85/1.8 na 40D potrafił wariować, na 5DII zawsze w punkt.
    50/1.8 na 40D była średnia, na FF odżyła a przecież to szkło za 450 pln.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Mam identyczne doświadczenia
    85/1.8 na 40D potrafił wariować, na 5DII zawsze w punkt.
    50/1.8 na 40D była średnia, na FF odżyła a przecież to szkło za 450 pln.

no właśnie co to znaczy trafiać w punkt, bo wczoraj cały wieczór walczyłem z 5dmkII i canonem 85/1.8 na pełnej dziurze. Jak duży ma być ten punkt? Czy wielkości główki od szpilki czy może monety jedno-groszowej. Pod jakim kątem do obiektu takie testy należy przeprowadzić. Pytam ponieważ jak strzelałem mniej więcej pod kątem 45 stopni to wydawało mi się że jest ok, ale chwile po tym celowałem prosto na ścianę i wydawało mi się że ostrości brak. Podkręciłem mikroregulacją i do momentu kiedy ostrość trafiała idealnie na punkt wprost , ale wtedy pod kątem było lekkie przesunięcie ostrości. Nie jest według mnie typowa przypadłość frontfocusa albo backfocusa. Przesunięcia ostrości nie są duże, gdzieś ok. pół centymetra. Więc nie wiem czy mieści się to granicach przyzwoitości. Robiąc z ręki, nawet bym tego nie zauważył, bo wiadomo że podczas naciskania spustu jakieś minimalne przesunięcia są, ale chyba chciałem na siłę doszukiwać się problemów i testowałem na statywie...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A na codzień fotografujesz tablicę testową czy coś innego?

Robiąc tego typu zdjęcia można popełnić masę błędów. Lepiej sprawdzać szkło w boju. A wielkość GO obliczasz kalkulatorem GO.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    A na codzień fotografujesz tablicę testową czy coś innego?

Robiąc tego typu zdjęcia można popełnić masę błędów. Lepiej sprawdzać szkło w boju. A wielkość GO obliczasz kalkulatorem GO.
    Niby tak, ale mając szkło które ewentualnie jest jeszcze szansa zwrócić, to wpadam w paranoje... Daje bardzo fajny ostry obrazek, więc szkoda mi w tym przypadku kombinować ze zwrotami, bo jeszcze trafić na gorsze mogę...

Strona 10 z 30 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów