Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Wywoływanie zdjęć - problem we FotoLabie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Z tym w pewnej części się zgadzam, tyle, że wady zdjęcia oglądanego na monitorze nie odpowiadają opisowi wad odbitek. Moim zdaniem z tego pliku (niestety już się nie otwiera, więc piszę z pamięci), lab powinien wykonać odbitkę, która mieści się w granicach przyzwoitości.
    Tak, pod warunkiem, że zdjęcie nie było dalej psute a z opisu wygląda, że było dalej psute, żeby usunąć te oczywiste wady. Takie psucie na byle jakim monitorze niestety daje byle jaki efekt. :-) Lab to oczywiście przepuścił przez AUTO no i efek końcowy wiadomy.

....
    Oczywiście najlepiej mieć oprofilowany monitor, tyle, że ma go znikoma część fotografujących. Mimo tego - sporo fotografujących wywołuje z sukcesem odbitki w labach.
    Well, well, well.... laby za nich odwalają obróbkę głównie w trybie AUTO. :-)

....
    Jeszcze odnośnie labów - tak się zastanawiam, czy w wypadku dużych formatów warto jeszcze korzystać z ich usług. Ostatnio robiłem trochę odbitek A3 w drukarni cyfrowej. Byłem zadowolony z jakości, a cena była mocno konkurencyjna w stosunku do labu.
    Tylko kilka labów w Polsce ma naświetlarki (albo laserowe albo diodowe Dursty) do naświetlania i wołania dużych formatów. Wiele labów oferuje wydruki A3, A2, A1 z drukarek wielkoformatowych. Druk jest technologicznie o sto lat do przodu w porównaniu z naświetlaniem i wydruki z najnowszych drukarek mają gamuty o wiele, wiele większe od naświetlanego papieru.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ok Panowie,

Dzis wydrukowalem w innym Labie i jest ok. Kolory zachowane, ostrosc ok jasnosc ok
    Generalnie jak na kompie
    Polecam w Irelandi drukowanie w Soundstore

Temat uwazam za zamkniety
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS a propos jakosci zdjecia to wiem, ze nie powala, niestety pomieszczenie bylo potwornie ciemne (tak naprawde duzo ciemniej niz na zdjeciu, dopiero pozniej ktos sie pofatygowal zapalic wiecej swiatla a lampa ktora mam wiekszych cudow juz nie dalem rady zrobic, byc moze z braku wiedzy, doswiadczenia albo sprzet niewystarczajacy) do tego kitowy obiektyw. Dzisiaj podkrecilem jasnosc na RAWie i jest juz ok.
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 27-01-2011 o 17:01 Powód: Automerged Doublepost
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

olga123
    Guest

Domyślnie

czerwiniak 2 lata temu na nim jeszcze pracowałeś, albo 3
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    flankerp....czy w całej Polsce nie ma ani jednego labu gdzie Twoim zdaniem zrobia ci dobrze odbitki????????? tak serio......
    Ostatnio edytowane przez olga123 ; 10-10-2011 o 20:33 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar KNC

Domyślnie

Również polecę http://www.lab-net.pl/
    W końcu dostałem to czego chciałem.

Poprzednio robiłem A4ki w lokalnym salonie foto, o ile jakość i kolory były ok, to kontrasty wzrastały do nieoglądalnego poziomu...jasne partie poprzepalane, cienie zamieniały się w czerń...

teraz dostałem dokładnie to co mam na kompie

Jakość na małym iso bardzo fajna, dalej można nos wtykać w odbitki:P
    na iso 1600 z duzym wyostrzaniem, to już nie tak wesoło, ale z odległości normalnego ogladania jest ok.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

lankerp....czy w całej Polsce nie ma ani jednego labu gdzie Twoim zdaniem zrobia ci dobrze odbitki????????? tak serio......
    W Polsce nie ma problemu natomiast ja nie mieszkam w Polsce (proponuje uważnie czytać post )
    Poza tym to juz stary temat... Problem rozwiazalem, przeciez napisalem....

Poadraiwam
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów