Tu np. jest jeden do nabycia:
http://canon-board.info/showthread.php?t=73172
Ja osobiscie biegając za wydarzeniami. W robicie używam głównie tamiego 17-50 2.8. Taki mój standard. Czasem w ruch wchodzi tokina 12-24 f/4 gdy trzeba szeroko. Gdy daleko, sigma 70-300 f/4.0-5.6. Słowem, zależy do jakiego formatu gazety robisz; Jak do czegoś takiego jak ja - lokalne/powiatowe/regionalne, tygodnik. To spokojnie możesz pozwolić sobie na ciemne szkła, bo tym gazetkom nie zależy aż tak na super jakości fotek; poza tym jak nie masz jasnego szkła, spokojnie możesz podbić iso do wartości maksymalnej w body. Tego masz chyba nawet więcej ode mnie - Ja biegam z canonem 20d.
Jak chcesz stabilizacje, to OK; ale polecam tylko do TELE. Pomoże jak masz trzęsące się ręce, bo tak czy siak większość czasu musisz robić na 1/250 i krótszych czasach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Takie strony w większośći przypadków fundują gratisowe koszty w postaci braku towaru za który płacimy, tudzież jakiegokolwiek innego.
Ostatnio edytowane przez CyrJak ; 25-01-2011 o 22:50 Powód: Automerged Doublepost
to wszystko zalezy zdjecia robie dla agencji, agencja sprzedaje je dalej, jesli sa dobrej jakosci sprzedadza je do gazety, a jesli sa słabe to albo się nie sprzedadza albo za jakies marne 300-400zl na portale internetowe.
decyzje podjalem bedzie to canon 70-200 f 2.8 IS USM itd ;p nie ma co oszczedzać,
do wszystkich majacych podobne dylematy
kupicie szkło o gorszych parametrach to i tak kiedys bedziecie siegali po najlepsze
mozna oszczedzic podwojnego wydatku
mam nadzieje ze uda mi sie kupic max do 5 lutegoczekam na wyplate i dzieki za zaangazowanie
![]()
Widzę, że wątek ma sie już ku końcowi, ale dodam jeszcze tylko moje spostrzeżenia:
kolejny raz pojawia sie temat osoby która z fotografią nie jest teoretycznie na bakier(zgodnie z tym co mówi), a zadaje pytania, na które sama sobie powinna odpowiedzieć.
Przecież skoro nie wiesz jaki zlecenia wpadną musisz być gotowy na każde - czyli jakiś jasny zoom, bardzo jasna stałka, i coś szerokiego z małym zoomem (najlepiej też jasne lub z IS).
Puszkę kolego masz fajną, wiem bo też mamWybór który padł na L jest właściwy, a powtarzające się głosy, że L nie jest konieczne mnie rozbrajają, bo dostrzegam trend anty L kultywowany na siłę - pokażę, że nie mam L i robię zdjęcia. Świetnie, ale w konsekwencji do czego w takim razie są Lki?
I na koniec 300-400 za słabe foty to niezła cena, nie znam się bo płacą mi za coś innego, ale może czas by się rozejrzeć za innym zajęciem... I wnioskuję też, że szkła zakupione się zwrócą, a pamiętaj, że jeśli będziesz dostaczać same gnioty to współpraca może się skończyć - ja bym Ci podziękował. Bądź pierwsz albo nie bądź wcale
Powodzenia!
Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D