Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Dobór Obiektywu Pomoc

Domyślnie Dobór Obiektywu Pomoc

Witam Serdecznie

Ostatnio zaczalem dorabiac jako fotoreporter, fotografia to było moje hobby a teraz zobaczyłem, że można jeszcze zarobić na tym co sie lubi.

do pracy potrzebuje jakiegos w miare dobrego tele zoomu, oczywiscie nie mam kapitalu na 70-300 f2.8 + stabilizacja obrazu

aktualnie robilem zdjecia na sigmie 28-300 f3.5/5.6 ale zdjecia z reki, w dodatku z duzej odleglosci przy slabym swietle nie wychodza zbyt dobre.

Zastanawiam sie co poswiecic, czy postarac sie kupic obiektyw z dobrym swiatlem, czy wystarczy mi szklo ze stabilizatorem przez co bede mogl zwiekszyc czas naswietlania bez obaw poruszenia zdjecia.

dodam ze aktualnie dysponuje canonem 50d.

Może ktos ma przetestowane, badz wydaja mu sie idealne do mojego opisu obiektywy.

Bede bardzo wdzieczny
    Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar szunaj

Domyślnie

Reporterskie obiektywy to niestety drogie obiektywy. W fotografii reporterskiej raczej rzadko skorzystasz z dłuższych czasów. Ze stabilizacją łatwiej wykonasz nieporuszone zdjęcie ale stabilizacja nie zamrozi ruchu i zdjęcie choć będzie nie poruszone to to co będzie w ruchu będzie nieostre bo do tego potrzeba krótkiego czasu.
    Łatwiej będzie Ci doradzić jak napiszesz ile kasy możesz na obiektyw wydać i czy to ma być używka czy nowy.
    Pozdrawiam.
    mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snd Zobacz posta
    do pracy potrzebuje jakiegos w miare dobrego tele zoomu, oczywiscie nie mam kapitalu na 70-300 f2.8 + stabilizacja obrazu/.../robilem zdjecia na sigmie 28-300 f3.5/5.6 ale zdjecia z reki, w dodatku z duzej odleglosci przy slabym swietle nie wychodza zbyt dobre/.../Zastanawiam sie co poswiecic, czy postarac sie kupic obiektyw z dobrym swiatlem, czy wystarczy mi szklo ze stabilizatorem przez co bede mogl zwiekszyc czas naswietlania bez obaw poruszenia zdjecia/.../aktualnie dysponuje canonem 50d.
    Celuj w canona 70-200/2,8L USM - im lepsza wersja tym lepiej - najlepiej 70-200/2,8L IS USM II :-)
    P.S.Ile kosztuje 70-300f2,8? :smile:

Coś już napisał

Domyślnie

pytanie jakie fotoreportaże planujesz robić ? nieco inne warunki są w sporcie a nieco inne np w pracy dla gazety i fotografowanie miejsc wypadków, imprez w teatrze itp !!

Domyślnie

a korpus? jakie max iso jest uzywalne?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Jeżeli nie stać Ciebie na dobre szkło reporterskie to pozostaje ciemniejsza wersja 70-200/4 IS lub przejscie na jaśniejsze stałki, w tym przypadku jednak żonglerka obiektywami jest bardzo uciążliwa.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szunaj Zobacz posta
    Reporterskie obiektywy to niestety drogie obiektywy. W fotografii reporterskiej raczej rzadko skorzystasz z dłuższych czasów. Ze stabilizacją łatwiej wykonasz nieporuszone zdjęcie ale stabilizacja nie zamrozi ruchu i zdjęcie choć będzie nie poruszone to to co będzie w ruchu będzie nieostre bo do tego potrzeba krótkiego czasu.
    Łatwiej będzie Ci doradzić jak napiszesz ile kasy możesz na obiektyw wydać i czy to ma być używka czy nowy.
    Pozdrawiam.
    szunaj to jak to z tymi czasami jest ? jak potrzeba krótkiego i rzadko korzysta z długich to chyba ok co by nie podpiął ?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    szunaj to jak to z tymi czasami jest ? jak potrzeba krótkiego i rzadko korzysta z długich to chyba ok co by nie podpiął ?
    Przy krótkim czasie, generalnie, potrzebujesz jasniejszego szkła ($$$) lub wyższego iso, albo fota bedzie za ciemna.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr_bonzo Zobacz posta
    Przy krótkim czasie, generalnie, potrzebujesz jasniejszego szkła ($$$) lub wyższego iso, albo fota bedzie za ciemna.
    dr_bonzo ja wiem o tym :-) ok - niewyspany jestem i czepiłem sie postu kolegi :-) jakis taki nie wnoszący mi sie wydał :-)

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Zestaw szkieł Sigma 10-24 + 24-105L by akurat się spisało tutaj. Oczywiście pierwszą sigmę można zastąpić czymś pod cropa

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów