Cytat Zamieszczone przez Pikczer
No nie do konca oto mi chodzi.
Po pierwsze zgadzam sie, ze maja... ale te najtansze jak juz zauwazylem.
bo te drozsze sa obiektywami do specyficznych zastosowan. rzadko komu chce sie wywalic ogromna forse (a specjalizowane stalki kosztuja mnostwo pieniedzy) i potem robic nia bardzo sporadycznie zdjecia. zwlaszcza, jesli za te same pieniadze mozna kupic bardziej przydatne szkla - chocby zoomy.

Po drugie - stalka wymaga pewnego zastanowienia i doswiadczenia zeby nie nazwac tego profesjonalizmem. Jak miales 36 klatek do zrobienia, to nie tylko musiales sie zastanowic nad zrobieniem jednego zdjecia, bo zoom nozny, ale ilosc klatek Cie ograniczala.
ja to w druga strone widze. mam opanowane katy widzenia moich stalek do tego stopnia, ze jak widze motyw to potrafie przypasowac go do ogniskowej. najczesciej trafnie odgaduje do czego bede potrzebowal 135mm a do czego 50mm i jesli mam czas to nakrecam stalke.

nie szukam obiektu do sfotografowania przegladajac scene aparatem. szukam ich okiem a dopiero potem siegam po aparat.

inna kwestia - kilka mm szerzej nigdy nie boli. zawsze mozna wykadrowac, a i fotoedytor ma ten dodatkowy luz na wtapianie w tlo lub przenikanie zdjec

Oczywiscie, ze maja wady i zalety. Historie ich znamy. Kiedys byly niepobite co do np. swiatla i jakosci. Teraz to sie troszke zmienilo. Porzadny zoom swiatlo ma zadowalajace wielu zawodowcow, a i jakoscia nie odstaje.
tak i nie. nadal stalki maja duzo lepsze swiatlo.
natomiast w cyfrze zawsze mozna ciut podkrecic ISO w razie jakby co. wiec argument o lepszej stosowalnosci stalek w swietle zastanym troche stracil na znaczeniu.
natomiast plastyka, ostrzenie od pelnej dziury, kontrast, odwzorowanie kolorow... bezdyskusyjnie na korzysc stalek

Tu chodzi o to, ze kupujacy nowi uzytkownicy cyfr, nie zastanawiaja sie tak nad zdjeciem jak kiedys, bo cykac moga do woli, a i tak "cos" wyjdzie.
mysle, ze nie. chodzi o sam fakt, ze dzisiaj stalki sa raczej luksusowe, a towarem powszednim sa zoomy. jakosc tych drugich wystarcza wiekszosci uzytkownikow, a dla bardziej wymagajacych i kasiastych sa stalki. to akurat nie ma wiele wspolnego z moznoscia cykania. tylko z wymaganiami uzytkownikow.