Witam,
Pytanie jak nie z tej ziemi, też nie dowierzałem. O problemie zwalniania szybkości wyzwalania migawki, wyczytałem na forum lotniczym. Chodzi o prędkość trybu seryjnego, osławione 8kl/s, oraz przypis w instrukcji na stronie 93. Na początku myślałem, tak jak wszyscy, tłumaczyłem ustawieniami ISO, odszumiania, trybu AF ... Do tej pory takieg zachowania nie zauważyłem. Ale postanowiłem sprawdzić, po lekturze wątku na flickrze.
W zależności od warunków, jak wspominają w instrukcji, słabe warunki oświetleniowe. Rzeczywiście zwalnia do około 3-4kl/s.
Zacząłem sprawdzać, zakrywając deklem obiektyw i przechodząc na MF, a także kierując aparat, z jasnego pokoju, następnie pod wnękę w biurku. Wg postów na Flickrze i sprawdzeniu owych rewelacji, u mnie jest tak.
W trybach Tv, Av, P wciskamy * i mamy z powrotem 8kl/s. Podali, że w czasie wyzwalania migawki przednim przyciskiem wyzwalania migawki, należy wciskać * o ile dobrze zrozumiałem. U mnie po jednorazowym naciśnięciu, kolejne serie już z 8kl/s. Aż do czasu zmiany trybu. Ale wystarczyło użyć go raz. W trybie M już tak dobrze nie jest, trzeba przytrzymać razem z shutter button, przycisk podglądu głębi ostrości. Wtedy szybkość jest taka jak ustawiona 8kl/s.
Wersja oprogramowania 1.2.3