Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 7d, 8kl/s w trudnych warunkach ?!

Coś już napisał

Domyślnie 7d, 8kl/s w trudnych warunkach ?!

Witam,
    Pytanie jak nie z tej ziemi, też nie dowierzałem. O problemie zwalniania szybkości wyzwalania migawki, wyczytałem na forum lotniczym. Chodzi o prędkość trybu seryjnego, osławione 8kl/s, oraz przypis w instrukcji na stronie 93. Na początku myślałem, tak jak wszyscy, tłumaczyłem ustawieniami ISO, odszumiania, trybu AF ... Do tej pory takieg zachowania nie zauważyłem. Ale postanowiłem sprawdzić, po lekturze wątku na flickrze.
    W zależności od warunków, jak wspominają w instrukcji, słabe warunki oświetleniowe. Rzeczywiście zwalnia do około 3-4kl/s.
    Zacząłem sprawdzać, zakrywając deklem obiektyw i przechodząc na MF, a także kierując aparat, z jasnego pokoju, następnie pod wnękę w biurku. Wg postów na Flickrze i sprawdzeniu owych rewelacji, u mnie jest tak.
    W trybach Tv, Av, P wciskamy * i mamy z powrotem 8kl/s. Podali, że w czasie wyzwalania migawki przednim przyciskiem wyzwalania migawki, należy wciskać * o ile dobrze zrozumiałem. U mnie po jednorazowym naciśnięciu, kolejne serie już z 8kl/s. Aż do czasu zmiany trybu. Ale wystarczyło użyć go raz. W trybie M już tak dobrze nie jest, trzeba przytrzymać razem z shutter button, przycisk podglądu głębi ostrości. Wtedy szybkość jest taka jak ustawiona 8kl/s.
    Wersja oprogramowania 1.2.3

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no bo jak trzeba mierzyć ekspozycję czy ustawiać ostrość, to nic dziwnego, że aparat zwalniał
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

calamus
    Guest

Domyślnie

1D (mk2-mk3) też w określonych warunkach potrafił zwolnić, więc w czym miałby być od niego lepszy 7D?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    no bo jak trzeba mierzyć ekspozycję czy ustawiać ostrość, to nic dziwnego, że aparat zwalniał
    A dobrze przeczytałeś co napisałem, nie chodzi o żadne ustawienia, wszystko było wyłączone, redukcja szumów, bez auto focusa, bez żadnej optymalizacji obrazu. Zwalnia bo tak ma , po wciśnięciu przycisku wszystko jest ok.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Gwiazdka blokuje ekspozycję tym samym ten fix na szybki fokus w połączeniu z brakiem AF jak dla mnie nie ma sensu - oczywiście że bez AF i z AE Lock da się upolować dobre zdjęcie tylko po co zadawać sobie tyle trudu.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Jak masz trudne warunki oświetleniowe, to do prawidłowej ekspozycji trzeba np. czasu rzędu 1/5 sekundy. W takiej sytuacji wyciśnięcie 8fps wymagałoby zakrzywienia czasoprzestrzeni. A tą technologię opanowało jak dotąd jedynie Sony
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Jak masz trudne warunki oświetleniowe, to do prawidłowej ekspozycji trzeba np. czasu rzędu 1/5 sekundy.
    Ta dyskusja ma wyłącznie wymiar akademicki. Kiedy są warunki, umożliwiające fotografowanie z krótkimi czasami, problem nie występuje. Niemniej jednak do seryjnego fotografowania dekielków (a w końcu na naszym forum to jeden z częściej fotografowanych obiektów) należy skorzystać z któregoś z powyższych rozwiązań.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

wystarczy pamietac aby trzymac czasy 1/8 sec i aparat powinien wyrabiac :]

Domyślnie

Witam
    w instrukcji jest chyba minimum 1/500 żeby wsio biegało szybko i sprawnie .

Pozdrawiam Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    wystarczy pamietac aby trzymac czasy 1/8 sec i aparat powinien wyrabiac :]
    A gdzie czas na podniesienie lustra? W kamerze gdzie masz obraz 25kl/s masz czas otwarcia migawki 1/50s.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów